Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Bezelele reprezintă unul dintre cele mai dulci deserturi, tocmai de aceea „dulcegăriile” dintre îndrăgostiţi au primit numele lor. Şi dacă noi, gospodinele, iubim bezelele... de ce să nu încercăm să le savurăm în diferite moduri? Banalul preparat din albuşuri cu zahăr poate căpăta nenumărate forme, gusturi şi culori dacă ne lăsăm imaginaţia să ne ajute în bucătărie şi dacă „încălcăm” reţetele clasice, adăugând, pe lângă pasiune, alune, cafea solubilă, caramel, ciocolată, scorţişoară, curmale sau foi de napolitană. Noi vă prezentăm câteva exemple şi vă urăm: „Spor la «bucătărit»!”

Cu alune
Ingrediente: 4-5 albuşuri (dacă ouăle sunt mai mici), 250 g zahăr pudră, unt şi 250 g alune.
Mod de preparare: albuşurile se bat cu telul până se obţine o spumă tare. În aceasta se încorporează alunele măcinate şi amestecate cu zahărul. Se tapetează o tavă cu hârtie albă, se unge cu un strat subţire de unt şi se pun grămăjoare din compoziţie, de mărimea unei nuci, distanţate între ele. Se dă tava la cuptor la foc slab, până când se întăresc bezelele fără să se îngălbenească. Se scot din tavă numai după ce se răcesc.

Cu cafea
Ingrediente: 6 albuşuri, 450 g zahăr pudră, făină şi 2 linguriţe cu ness.
Mod de preparare: se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul amestecat cu cafeaua şi se amestecă în continuare până când se obţine o spumă tare. Se presară cu făină o tavă şi se pun grămăjoare de spumă, mici cât o nucă, distanţate între ele. Se introduce tava în cuptor, la foc slab, până se usucă bezelele. Se scot din tavă când sunt reci.

Cu caramel
Ingrediente: 6 albuşuri, 250 g zahăr pudră, făină şi 5 linguriţe cu zahăr tos.
Mod de preparare: zahărul tos se pune pe foc într-o tigaie. Când devine brun-închis se adaugă 4-5 linguriţe cu apă şi se lasă să fiarbă până se obţine un sirop gros ca mierea. Până la întrebuinţare se ţine la cald ca să nu se întărească. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul şi se bat din nou cu telul până se întăreşte compoziţia. Se pune vasul la bain-marie şi se amestecă fără întrerupere până se întăreşte spuma şi nu mai cade de pe tel. Se adaugă apoi siropul, mestecând în continuare. În această compoziţie se pot adăuga câteva nuci tăiate cu cuţitul. Bezelele se pun cu linguriţa pe tava presărată cu făină, cu distanţă între ele, şi se coc la foc mic până se usucă. Când sunt reci se scot din tavă. Se servesc ca atare sau lipite două câte două cu gem sau cu o cremă la alegere.

Cu ciocolată şi alune
Ingrediente: 4 albuşuri, 250 g zahăr pudră, 250 g alune, 40 g ciocolată amăruie, făină şi un vârf de cuţit cu scorţişoară pisată.
Mod de preparare: albuşul se bate spumă cu telul câteva minute. Se adaugă zahărul amestecând în continuare până când se întăreşte spuma. Se pun apoi alunele date prin maşină, ciocolata topită pe aburi şi scorţişoara, amestecând uşor. Se aşază bezelele pe o tavă presărată cu făină şi se coc la foc mic. Se scot numai după ce s-au răcit.

Cu nuci şi curmale
Ingrediente: 4 albuşuri, 250 g zahăr pudră, 250 g nuci şi 250 g curmale.
Mod de preparare: albuşul se bate spumă cu telul câteva minute. Se toarnă zahărul amestecând în continuare până când se întăreşte spuma. Se adaugă apoi nucile date prin maşină şi curmalele tăiate mărunt, amestecând uşor. Se pun bezelele pe o tavă presărată cu făină şi se coc la foc mic. Se scot numai după ce s-au răcit.

Bezele de Karlsbad
Ingrediente: 8 albuşuri, 250 g zahăr pudră, 150 g alune, 70 g făină, un pachet cu zahăr vanilat, 75 g ciocolată menaj, 250 g unt şi 2 foi de napolitană.
Mod de preparare: se bat albuşurile cu zahărul până se obţine o spumă tare. Se adaugă alunele prăjite în prealabil şi date prin maşină, vanilia, făina şi se amestecă uşor. Se taie foile de napolitană în formă de pătrăţele cu latura de 4 cm. Pe fiecare pătrat se pune câte o linguriţă din compoziţie. Se aşază toate pătrăţelele pe o tavă şi se coc la foc mic 10-15 minute. După ce se răcesc se dau printr-o glazură de ciocolată obţinută din ciocolată topită pe aburi în care se încorporează câte o linguriţă cu unt până se subţiază suficient. Pătrăţelele se aşază provizoriu pe un platou sau pe o tavă, până când se întăreşte glazura.