Main menu

header

de Elena Nedelcu

Cafeaua este cea mai populară băutură de pe glob. Orice specialist recomandă măcar o ceaşcă pe zi, datorită proprietăţilor sale terapeutice descoperite de curând, dar şi pentru că este bogată în antioxidanţi. Pentru cei care şi-au făcut un adevărat ritual din consumarea cafelei de dimineaţă, noi vă prezentăm câteva reţete delicioase de siropuri aromate, menite să vă sporească plăcerea zilnică.

Cu ciocolată
Acest tip de sirop conferă cafelei un gust plăcut şi menţine complexul aromatic specific ciocolatei de calitate. Există deja pe piaţă unele sortimente de cafea tratate cu acest tip de aromă, dar dacă doriţi o accentuare a gustului, puteţi apela cu încredere la siropul cu iz de ciocolată. Acest aromatizant deosebit, la fel ca toate celelalte, conţine îndulcitori, aşa că nu veţi mai fi nevoiţi să adăugaţi zahăr în cafea dacă aţi turnat deja siropul.
Ingrediente: 150 g zahăr, 1/2 pahar cu apă, 2 linguri cu cacao şi o linguriţă cu amidon.
Mod de preparare: preparaţi un sirop potrivit de legat din zahăr şi apă. Combinaţi două linguri cu cacao şi o linguriţă cu amidon cu puţină apă rece până când se omogenizează şi apoi turnaţi câte puţin sirop, amestecând continuu. Toată compoziţia se pune pe aragaz, să dea de câteva ori în clocot, până ce sosul se îngroaşă. Amestecaţi-l cu cafeaua şi serviţi fierbinte.

Cu vanilie
Siropul cu aromă de vanilie este, poate, cel mai căutat şi mai întrebuinţat. Această esenţă este foarte intensă în ceea ce priveşte gustul şi, în acelaşi timp, evidenţiază savoarea boabelor de cafea măcinate. Femeile sunt cele care preferă, de obicei, o cană cu cafea ce are aromă de vanilie, deoarece se spune că aceasta este un afrodiziac eficient.
Ingrediente: 3 gălbenuşuri, 2 ceşti cu lapte, 100 g zahăr, o linguriţă cu făină sau cu amidon şi 1/2 baton de vanilie (sau esenţă).
Mod de preparare: fierbeţi laptele, adăugaţi vanilia şi lăsaţi vasul deoparte, acoperit. Între timp combinaţi gălbenuşurile cu zahărul până ce devin cremoase. Încorporaţi făina (sau amidonul), apoi turnaţi laptele cald, amestecând mereu. Siropul de vanilie se pune la foc mic, amestecând până se îngroaşă ca o smântână. Dacă folosiţi esenţă, sfatul nostru este să o adăugaţi la sfârşit, după ce siropul s-a îngroşat. Se păstrează la frigider, însă nu mai mult de patru zile.

Cu mentă
Pentru a savura o cafea boemă aveţi nevoie doar de o aromă la fel de boemă. Cea de mentă era foarte populară la greci şi la romani, deoarece le oferea o senzaţie de prospeţime şi de răcoare, indiferent de modul în care o foloseau. Astăzi, siropul cu aromă de mentă se combină perfect cu cafeaua proaspăt preparată, oferindu-i o explozie de prospeţime şi un gust unic.
Ingrediente: 150 g mentă proaspătă, 2 litri de apă şi 1,5 kg zahăr.
Mod de preparare: spălaţi frunzele şi puneţi-le la fiert timp de 45 de minute. Lăsaţi apoi la răcit de pe o zi pe alta. Strecuraţi ceaiul prin tifon dublu, adăugaţi zahărul şi puneţi la fiert până se leagă. După ce s-a făcut siropul, turnaţi-l fierbinte în sticle, pe care le închideţi ermetic.

Cu caramel
Siropul de zahăr ars sau de caramel are un gust plăcut şi o aromă specială, şi de câte ori îl consumăm ne amintim de copilărie şi de deserturile bunicii. Astfel, cafeaua cu iz de caramel vă ajută să vă relaxaţi şi să începeţi o nouă zi cu zâmbetul pe buze.
Ingrediente:
200 g zahăr, apă şi o lingură cu coajă rasă de lămâie.
Mod de preparare:
topiţi zahărul într-o cratiţă cu fund gros până ce îşi schimbă culoarea, devenind brun-auriu, apoi turnaţi apă cât să-l acopere. Lăsaţi la fiert, astfel încât apa să se transforme într-un sirop mai gros. Luaţi de pe foc, aşteptaţi să se răcească aproximativ zece minute, şi apoi adăugaţi coaja de lămâie. Amestecaţi, şi siropul este gata pentru a fi folosit.