Main menu

header

de Elena Diaconu

Aroma iernii este accentuată de mirosul bradului, al portocalelor, al mirodeniilor şi, nu în ultimul rând, al scorţişoarei. Presărată peste bunătăţile de sezon, aceasta seduce oaspeţii cu mirosul delicios şi încântă papilele gustative.

Piept de pui parfumat
Ingrediente: 4 jumătăţi de piepturi de pui, fără os şi piele, 1/4 linguriţă cu sare, 1/4 linguriţă cu piper, ulei de măsline, 1/2 cană cu felii de mandarine, fără seminţe, stoarse şi tocate mărunt, 1/4 lingură cu scorţişoară, 3 linguri cu marmeladă de portocale şi sucul de la mandarinele stoarse înainte de a fi tocate.
Mod de preparare: bucăţile de piepturi de pui se turtesc cu ajutorul unui făcăleţ, se presară peste ele sare şi piper, după care se prăjesc în ulei de măsline. Apoi se amestecă într-un bol mandarinele tocate, sucul de la ele, marmelada şi scorţişoara, iar când sunt gata bucăţile, compoziţia preparată se toarnă peste ele. Se serveşte fie simplu, fie cu garnitură de mazăre trasă în unt topit sau cu garnitură de orez.

Sos cu gust de iarnă
Ingrediente: 2 linguri cu făină, o cană cu apă, 1/4 cană cu zahăr, 3 linguri cu suc de lămâie, o lingură cu unt, o linguriţă cu scorţişoară, 1/2 linguriţă cu nucşoară, 1/4 linguriţă de cuişoare şi un vârf de sare.
Mod de preparare: pentru prepararea sosului aveţi nevoie de o tigaie în care adăugaţi zahărul, făina, apa şi sucul de lămâie şi amestecaţi bine, la foc potrivit, până când compoziţia se îngroaşă. Imediat se adaugă şi untul, scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele. Se serveşte cald, peste diferite deserturi sau peste carne.

Shake
Shake-ul de vanilie şi scorţişoară este o băutură delicioasă şi uşor de preparat, pe care o puteţi consuma alături de cei dragi, în zilele de Crăciun.
Ingrediente: o cană cu lapte rece, 2 căni cu îngheţată de vanilie, 1/2 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1/4 linguriţă cu scorţişoară, un vârf de nucşoară şi un plic de zahăr vanilat.
Mod de preparare: toate ingredientele, cu excepţia nucşoarei, se amestecă în blender până se formează o pastă fină. Compoziţia se toarnă în pahare, după care se presară pe deasupra nucşoara.

Mere cu nucă şi praf aromatic
Ingrediente: mere, zahăr, miez de nucă şi scorţişoară.
Mod de preparare: se scoate cotorul merelor, iar locul gol se umple cu zahăr amestecat cu scorţişoară şi nucă. Înainte de a fi umplute, merele se în ţeapă cu o furculiţă din loc în loc pentru a nu se rupe în timpul coacerii. Se aşază apoi pe hârtiuţe pentru brioşe, se introduc în cuptor timp de 30 de minute şi se servesc calde sau reci.

Rom cappucino
Ingrediente: 2 linguriţe cu rom, o linguriţă cu cafea instant, 2 linguriţe cu zahăr, scorţişoară şi frişcă.
Mod de preparare: se fierbe o cană cu apă peste care se adaugă scorţişoară după gust, zahăr şi cafea instant. Se amestecă, se toarnă cele două linguriţe cu rom şi se completează cu frişcă.

Utilizată de mii de ani

Evreii, grecii şi romanii foloseau scorţişoara pentru parfumul ei deosebit, pentru gustul unic, dar şi ca medicament. Europenii i-au descoperit savoarea în mâncare abia în secolul al XVII-lea, iar începând cu secolul al XIX-lea, medicii au recomandat-o pentru îmbunătăţirea stării de sănătate.

Atenţie! Consumul de scorţişoară nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează şi persoanelor care au ulcer gastrointestinal! A se evita consumul de scorţişoară în exces, deoarece poate afecta ficatul.