Main menu

header

de Anda Postolache

Ne aflăm în Postul Naşterii Domnului, un post ceva mai uşor, cu multă bucurie, pentru că ne prevesteşte naşterea minunată a Pruncului Sfânt. Vă prezentăm câteva reţete cu mâncăruri şi dulciuri de post culese de prin mănăstiri.

Borş de hribi cu cartofi
Ingrediente: hribi congelaţi sau uscaţi, ceapă, morcov, cartofi, rădăcină de ţelină, leuştean verde, borş, ulei, bulion sau suc de roşii, sare şi piper.
Mod de preparare: se taie mărunt ceapa, morcovul şi rădăcina de ţelină şi se pun la fiert împreună cu hribii mărunţiţi fideluţe sau cuburi. Mai târziu, după ce au fiert şi s-au pătruns mai mult de jumătate, se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, sarea şi piperul, după gust. Când toate sunt fierte, se pune borşul, după gust. Se adaugă şi două-trei linguri cu bulion sau cu suc de roşii. După un clocot, se presară leuşteanul tăiat foarte fin şi se ia de pe foc. (Reţetă de la trapeza catedralei mitropolitane din Iaşi)

Pilaf cu mazăre şi morcovi
Ingrediente: 500 g mazăre, 200 g orez, 3 cepe, ulei de măsline, pătrunjel, sare şi piper.
Mod de preparare: se sotează uşor mazărea, apoi se pune într-o strecurătoare, ca să se scurgă. Se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt, apoi se căleşte într-o tigaie cu ulei. Se adaugă mazărea şi orezul, se sotează puţin împreună, apoi se toarnă 1,2 litri de apă şi se fierb. La jumătatea timpului de fierbere se ia puţină zeamă în care fierb şi se diluează în ea sarea, se pune şi piperul după gust, apoi se toarnă în vasul de pe foc, amestecând. Se lasă să fiarbă totul la foc mic până scade bine zeama. La sfârşit se pune pătrunjel, după plac. (Reţetă de la Muntele Athos)

Pârjoale de cartofi
Ingrediente: 5-6 cartofi, 2-3 morcovi, o ceapă,o rădăcină de pătrunjel, 2 căţei de usturoi, făină, sare şi ulei.
Mod de preparare: se fierb cartofii (în coajă ies mai buni şi sunt mai sănătoşi), se zdrobesc bine, se adaugă morcovii daţi pe răzătoare, se taie foarte mărunt ceapa şi usturoiul, se adaugă şi rădăcina de pătrunjel tăiată fin, se pune sare şi se călesc toate acestea în tigaia cu ulei încins. Apoi, după ce se răceşte puţin compoziţia, se modelează pârjoalele trecându-le prin făină, pentru a nu se desface, după care se prăjesc. Este preferabil să fie prăjite în vas de tuci. (Reţetă de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, Vâlcea)

Tocană de dovlecei
Ingrediente: 3-4 dovlecei potriviţi ca mărime, 4 cepe, 4 morcovi, 4 ardei graşi sau capia, 4 roşii, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel şi ulei.
Mod de preparare: se curăţă dovleceii, se taie felii subţiri şi se călesc în tigaie până devin rumeni. Se prăjesc separat ceapa tocată şi rondelele de morcovi, precum şi ardeii şi roşiile. Se pune apă peste toate acestea cât să le acopere şi se lasă să fiarbă. La final se adaugă dovleceii căliţi. Verdeaţa tocată fin se pune la sfârşit. (Reţetă de la Mănăstirea Răteşti, Buzău)

Chiftele de fasole
Ingrediente: 500 g boabe de fasole, un morcov, un păstârnac, o ceapă, sare, ulei, miez de pâine, piper, 100 g orez fiert, foi de dafin, 3 căţei de usturoi, cimbru, mărar şi pătrunjel verde şi 100 g făină.
Mod de preparare: se pune la fiert fasolea, iar când este aproape gata se adaugă morcovul şi păstârnacul date prin răzătoare, ceapa tocată mărunt şi se pun sarea şi câteva foi de dafin, aproape de final. După ce se fierbe fasolea, se scurge, iar boabele se pasează sau se dau prin maşina de tocat. Pasta obţinută se combină cu miez de pâine înmuiat în apă şi stors, la care se adaugă orezul fiert, usturoiul pisat, puţin cimbru, mărar şi pătrunjel şi se potriveşte de sare şi piper. Compoziţia se frământă foarte bine, se modelează chifteluţe, se dau prin făină şi se prăjesc. (Reţetă de la Schitul Darvari, Bucureşti)

Prăjitură cu miere şi nuci
Ingrediente: o linguriţă cu bicarbonat, 6 linguri mari cu miere, 500 g făină, 5 linguri ulei, drojdie cât o nucă, sare, dulceaţă, 250 g nuci pisate, zahăr pudră, coajă de portocală şi vanilie.
Mod de preparare: se pune drojdia cu puţină apă şi zahăr la înmuiat. Se amestecă mierea cu bicarbonatul şi se pun la bain-marie, la foc mic, până se topesc. Se adaugă uleiul, jumătate din făină, apoi drojdia, coaja de portocală, vanilia şi puţină sare. Se frământă, încorporându-se şi restul de făină. Se lasă la dospit, se împarte aluatul în două, se întinde câte o foaie din fiecare, se ung cu dulceaţă, se presară nuca pisată. Se rulează lejer, se aşază în tăvi separate unse cu ulei şi tapetate cu făină. Se coc 40-50 de minute la foc potrivit, iar când prăjitura este gata se presară zahăr pudră. (Reţetă de la Mănăstirea Agapia, Neamţ)