Main menu

header

de Gabriela Niculescu

În numărul trecut al revistei am început să vă prezentăm câteva reţete de pâine, la îndemâna tuturor, menite să alunge monotonia meselor prin combinaţiile inedite de ingrediente, care transformă banala franzelă într-o specialitate gustoasă. Pentru a obţine în propriile case produse de panificaţie ieftine, gustoase şi sănătoase, venim în sprijinul dumneavoastră cu alte câteva idei. Spor la copt!

Cu mălai, usturoi şi verdeaţă
Ingrediente (pentru 16 felii):
2/3 cană cu făină şi praf de copt (se găseşte în comerţ, gata amestecată), 2 linguriţe cu praf de copt, 1/2 linguriţă cu praf de chilli, o ceaşcă şi jumătate cu mălai fin, 90 g unt topit, 3 ouă bătute uşor şi 3/4 cană cu lapte.
Ingrediente pentru untul cu usturoi şi verdeaţă:
125 g unt moale, o lingură cu pătrunjel verde tocat, o lingură cu codiţe de ceapă verde tocate mărunt şi 2 căţei de usturoi presaţi.
Mod de preparare:
se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius, se unge cu unt topit sau ulei o tavă pentru chec şi se tapetează apoi pe fund şi pe margini cu hârtie pentru copt. Se cern într-un castron făina, linguriţele cu praf de copt şi praful de chilli, se adaugă mălaiul şi se amestecă bine. Se face la mijloc o gropiţă şi se toarnă în ea untul, ouăle şi laptele, după care se amestecă, folosind o lingură de lemn, până se leagă (nu trebuie bătute prea tare). Se toarnă compoziţia în formă şi se coace 45 de minute, până ce s-a întărit la mijloc şi începe să se rumenească pe margini. Se răstoarnă pâinea pe un grilaj, se lasă să se răcească şi se taie felii cu un cuţit ascuţit.
Pentru untul cu usturoi şi verdeaţă: se amestecă untul cu pătrunjelul, codiţele de ceapă verde şi usturoiul presat şi se ung cu el feliile de pâine de mălai. Se aşază apoi pe o tavă şi se introduc cinci minute în cuptor, ca să devină crocante.

Cu şuncă şi caşcaval
Ingrediente: 220 ml apă călduţă, 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 pliculeţ de drojdie uscată (3,5 g), o linguriţă cu miere de albine, 350 g făină albă, o linguriţă şi jumătate cu sare şi puţin ulei pentru uns tava. Pentru umplutură: 6 felii subţiri de şuncă, 150 g caşcaval răzuit şi condimente, la alegere.
Mod de preparare: dizolvaţi drojdia şi mierea în apă. Adăugaţi peste restul ingredientelor şi frământaţi de mână până aluatul ajunge elastic şi se desprinde de pe mâini. Lăsaţi la crescut minimum o oră. Şunca se prăjeşte puţin, fără grăsime. Se scoate pe şerveţele ca să se absoarbă grăsimea lăsată. Aluatul crescut se pune pe masa de lucru pe care aţi presărat făină şi se întinde o foaie dreptunghiulară. Se aşază feliile de şuncă deasupra, apoi presăraţi caşcavalul. Puteţi pune deasupra condimente (piper, oregano, rozmarin şi altele). Ridicaţi marginile aluatului (pe partea lungă) şi apoi din partea opusă rulaţi. Se unge o tavă de chec cu ulei şi se aşază ruloul înăuntru. Se introduce tava într-o pungă şi se lasă la loc călduţ, la crescut, încă 30-45 de minute, apoi se bagă la cuptor pentru 30-35 de minute. Se lasă să se răcească, acoperită cu un prosop, apoi se poate felia.

Cu brânză şi mărar
Ingrediente: 300 ml lapte de soia, un ou, o linguriţă cu zahăr, o linguriţă cu sare, 11 g drojdie proaspătă sau un pachet drojdie uscată, 540 g făină, o legătură de mărar, o linguriţă cu rozmarin măcinat, 1/2 ceapă şi 200 g brânză frământată şi uşor sărată.
Mod de preparare: se face o maia din drojdie, zahăr şi un pic de lapte călduţ. Se lasă la dospit 15 minute. Se amestecă făina, sarea, brânza, mărarul, laptele, oul şi ceapa mărunţită bine şi amestecată cu pulberea de rozmarin. Se adaugă maiaua şi se frământă aluatul. Se lasă la dospit, la cald, timp de 30 minute. După dospire, aluatul se aşază pe masa de lucru, se împarte în două şi se formează o spirală, care se pune într-o tavă de cozonac şi se mai lasă circa 30 de minute. Se unge cu albuş bătut şi se presară cu seminţe de floarea-soarelui. Se coace în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, aproximativ 40 de minute, până se rumeneşte frumos.

Cu fibre
Ingrediente: 300 g făină integrală proaspăt măcinată, 150 g amestec de tărâţe, 30-50 g făină de cânepă, 40 g drojdie, 2 căni cu apă, o linguriţă rasă cu sare şi o lingură rasă cu sirop de agave dacă aveţi.
Mod de preparare: frământaţi aluatul folosind toate ingredientele, îl lăsaţi la dospit, apoi îl frământaţi iar pentru aşezarea în forme şi îl băgaţi la cuptor până se rumeneşte.

Lipie libaneză
Ingrediente: 250 ml apă călduţă, 25 g drojdie proaspătă, 500 g făină, un praf de sare şi un praf de zahăr.
Mod de preparare: într-un castron se dizolvă drojdia în apa călduţă, se adaugă sarea, zahărul şi făina treptat, frământându-se bine. Se lasă la dospit aproximativ o oră. Se împarte aluatul în funcţie de cât de mari doriţi să fie lipiile şi fiecare se întinde cu sucitorul. Se introduc pe rând în cuptor câte două minute.