Main menu

header

de Elena Şerban

Pentru că cea mai mare parte a suferinzilor de afecţiuni stomacale se plâng de aciditate, manifestată prin arsuri în regiunea stomacului, ei nu pot consuma orice fel de desert. De aceea, vă venim în ajutor şi vă prezentăm câteva idei de dulciuri făcute în casă.

Biscuiţi
Ingrediente:
80 g zahăr tos, 40 g amidon alimentar, făină cât cuprinde, 4 ouă şi 1/4 pachet de zahăr vanilat.
Mod de preparare:
frecaţi bine gălbenuşurile cu zahărul (atât cel tos, cât şi cel vanilat). Adăugaţi albuşurile bătute spumă şi făina cu amidonul (până când compoziţia capătă o consistenţă cremoasă), amestecând uşor. Puneţi această compoziţie într-un cornet, turnaţi diferite forme pe o tavă tapetată cu hârtie şi coaceţi la foc slab.

Chec dietetic
Ingrediente: 120 g zahăr, 50 g amidon alimentar, 50 g făină, 4 ouă şi 1 pachet cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: se freacă gălbenuşurile cu tot zahărul până devin o spumă. Adăugaţi, treptat, făina, amidonul, zahărul vanilat şi albuşurile bătute spumă, amestecând uşor. Compoziţia se toarnă într-o formă tapetată cu hârtie şi se coace la foc mic. Acest chec e bine să fie consumat după două zile, nu proaspăt!

Cremă de ouă şi lapte
Ingrediente: 60 g făină, 100 g unt, 500 ml lapte, 3 gălbenuşuri şi 100 g zahăr.
Mod de preparare: amestecaţi făina cu untul şi turnaţi încet laptele fiert şi îndulcit cu zahăr. Din când în când, vasul în care se prepară crema se pune pe aragaz, la foc slab. Compoziţia se amestecă timp de un sfert de oră. După ce se răceşte puţin, adăugaţi gălbenuşurile bătute spumă. Vasul se pune într-un recipient mai mare, în care se află apă care fierbe. Crema e gata când e perfect legată.

Lapte de pasăre
Ingrediente: 800 ml lapte, 100 g zahăr, 12 g făină, 2 ouă şi 1/4 pachet de zahăr vanilat.
Mod de preparare: puneţi laptele la fiert. Separat, bateţi cele două albuşuri spumă până când compoziţia se ţine singură pe tel. Adăugaţi puţin zahăr. Luaţi câte o lingură din această spumă şi puneţi în laptele care clocoteşte. Fierbeţi şi întoarceţi pe o parte şi pe alta, dar nu mai mult de un minut. Se vor forma nişte găluşte care se vor scoate într-un castron cu o spumieră. Laptele rămas se trece prin strecurătoare. Frecaţi cele două gălbenuşuri cu zahăr şi adăugaţi făina. Turnaţi apoi treptat laptele rămas. Puneţi crema pe foc mic, până se îngroaşă. Luaţi de pe foc şi adăugaţi zahărul vanilat. Se serveşte rece.

Sufleu de vanilie
Ingrediente: 100 g zahăr, 50 g unt, 2 pahare cu lapte, 3 gălbenuşuri, 3 albuşuri, făină cât cuprinde şi vanilie după gust.
Mod de preparare:
topiţi o linguriţă cu unt la baie de apă. Combinaţi cu laptele fiert cu vanilie şi cu făina, până când compoziţia capătă o consistenţă cremoasă. Puneţi zahărul şi amestecaţi bine până dă în fiert. Luaţi de pe foc, adăugaţi gălbenuşurile şi restul de unt şi apoi albuşurile bătute spumă. Amestecaţi foarte bine şi turnaţi într-o formă de sufleu unsă cu unt. Este important să nu depăşiţi cu această compoziţie trei sferturi din capacitatea vasului. Puneţi la cuptor, la foc potrivit, timp de 30-35 de minute.

Tarte cu frişcă
Ingrediente: 150 g făină, 50 ml ulei, 50 g zahăr, 15 g lapte, 1 ou, 1/4 pachet de praf de copt, 1/2 pachet de zahăr vanilat, 1/2 linguriţă cu oţet şi un vârf de cuţit de sare. Ingrediente cremă: 250 g frişcă nebătută, 75 g zahăr şi 1/2 pachet de zahăr vanilat.
Mod de preparare: frecaţi oul cu uleiul, zahărul şi zahărul vanilat. Când compoziţia devine ca o spumă, adăugaţi sarea şi praful de copt, dizolvat în prealabil în oţet. Adăugaţi treptat făina şi laptele, până se formează un aluat legat. Acesta se pune la rece o jumătate de oră, apoi se taie în zece bucăţi egale, care se aşază în formele de tarte unse cu ulei şi tapetate cu făină din belşug. Pentru a nu se umfla, puneţi câte un bob de fasole deasupra aluatului. Toate formele se pun într-o tavă care se introduce în cuptorul foarte bine încins. În momentul în care s-au rumenit se scot şi se lasă să se răcească timp de zece minute. Daţi boabele de fasole la o parte şi puneţi peste aluatul gata copt frişca amestecată cu zahărul tos şi cel vanilat.

Eclere
În general, bolnavii de stomac evită eclerele, din cauza neplăcerilor pe care le provoacă, însă urmând această reţetă le veţi tolera fără probleme.
Ingrediente: 150 g făină, 250 ml apă, 75 ml ulei, 50 g zahăr, 5 ouă şi sare după gust (cam 1 g).
Mod de preparare: puneţi la fiert apa cu uleiul şi sarea. Când dă în clocot, adăugaţi făina foarte bine cernută. Aceasta se pune în ploaie, ca în cazul mămăligii. Compoziţia se amestecă până când se desface de pe vas. În această cremă puneţi, unul câte unul, ouăle, amestecând energic după fiecare. Când este gata faceţi un fel de bastonaşe cu ajutorul unui cornet special. Acestea trebuie puse pe o tavă perfect uscată, netapetată cu făină sau unsă cu ulei. Coaceţi timp de o jumătate de oră în cuptorul bine încins. După ce sunt gata se scot din tavă cu ajutorul unui cuţit. Tăiaţi transversal şi apoi umpleţi cu crema dorită.