Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Piersici Melba
Acest desert a fost creat de faimosul bucătar Auguste Escoffier, în cinstea celebrei soprane Nellie Melba. Bucătarul a vrut, astfel, să-i mulţumească pentru reprezentaţia minunată la care soprana îl invitase.
Ingrediente: îngheţată de vanilie, 4 piersici, 200 g zahăr, 200 g zmeură proaspătă sau congelată, migdale tăiate foarte fin şi o lingură cu esenţă de vanilie.
Mod de preparare: se taie piersicile în două, se scot sâmburii, se opăresc în apă clocotită şi apoi se pun în apă rece, pentru a putea fi curăţate mai uşor de coajă. Se prepară un sirop din zahăr, esenţă de vanilie şi jumătate de litru de apă. Piersicile se fierb în acest sirop timp de patru minute, pe fiecare parte. Se scot şi se lasă la răcit. Zmeura se pune şi ea pe foc şi se dă în câteva clocote, până se obţine un piure. Se pune fiecare jumătate de piersică într-un bol, se adaugă câte o lingură de îngheţată în spaţiul de la sâmbure, se pun puţin sirop şi piure şi se presară migdale tăiate fin.