Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Cireşele au fost cultivate prima oară în Orientul Apropiat, pentru ca, într-un târziu, să ajungă şi la noi. La toate popoarele, aceste minunate fructe sunt considerate o binefacere - grecii spun despre ele că sunt roade ale zeilor, iar chinezii şi japonezii au ridicat florile de cireş la rang de simbol al reînnoirii. Şi pentru că ne putem bucura de ele o perioadă scurtă, trebuie să profităm din plin. De aceea vă oferim patru reţete delicioase.

Limonadă răcoritoare
Dacă veţi privi un pahar în interiorul căruia aţi pus această limonadă, veţi avea senzaţia că n-aţi văzut niciodată ceva mai frumos. Jocul cireşelor întregi din limonadă este fascinant.
Ingrediente: 250 g zahăr, 250 ml apă, 1/2 kg cireşe fără sâmburi, sucul de la 2 lămâi, frunze proaspete de mentă şi 1,5 litri apă plată rece.
Mod de preparare: mai întâi scoateţi sâmburii de la cireşe şi faceţi acest lucru deasupra unui bol, pentru a nu se pierde din suc. Puneţi la fiert zahărul cu 250 ml apă şi ţineţi-l pe foc mic, amestecând încontinuu, până când se topeşte zahărul. Se adaugă apoi cireşele fără sâmburi şi se fierb timp de cinci minute, până încep să se înmoaie puţin. Luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi-l să se răcească. Turnaţi preparatul răcit, trecându-l printr-o sită şi pasaţi uşor cireşele, pentru a lăsa un suc mai consistent. Se adaugă sucul de la cele două lămâi şi se toarnă apă plată de la frigider peste siropul obţinut. Se serveşte în pahare înalte, în care puneţi trei-patru cireşe proaspete, cuburi de gheaţă şi frunze de mentă.

Dulceaţă pentru toţi
Această reţetă este uşor de realizat, însă va fi gustoasă doar dacă respectaţi atât cantităţile, cât şi modul de preparare.
Ingrediente: 2 kg cireşe, 2,3 kg zahăr, o lămâie mare, 1/2 baton de vanilie, 50 ml rom şi 500 ml apă plată.
Mod de preparare: se spală cireşele sub jet de apă, apoi li se scot sâmburii deasupra unui vas, pentru a nu se pierde zeama. Se ia o cratiţă cu volumul dublu faţă de cel al cireşelor şi zahărului. Acestea se pun intercalate - un rând de cireşe, unul de zahăr - şi se lasă până a doua zi, pentru a-şi scurge sucul. În ziua următoare se toarnă romul peste cireşe şi se adaugă jumătatea de baton de vanilie şi lămâia tăiată felii. Se subţiază cu apă plată şi se pune totul la foc. Se lasă să fiarbă până ce se leagă siropul şi încep să plutească cireşele. După ce se răceşte complet se pune dulceaţa în borcane, având grijă să înfiletaţi bine capacele.

Îngheţată care alungă canicula
Orice îngheţată poate avea un gust şi un aspect specifice, dar ceea ce trebuie să reţineţi la îngheţata de cireşe este faptul că veţi găsi pulpă de fructe în acest preparat extrem de răcoritor.
Ingrediente: 750 g cireşe fără sâmburi, 600 ml apă de izvor, 500 g zahăr, 1/2 baton de vanilie, o lămâie, frişcă vegetală şi frunze de busuioc.
Mod de preparare: se spală bine cireşele şi li se scot sâmburii după metoda de-acum cunoscută, deasupra unui vas. Se mixează într-un blender şi se lasă deoparte. Separat, într-o cratiţă, se pune la fiert zahărul, împreună cu apa, adăugându-se jumătatea de baton de vanilie. Se fierb până când siropul se leagă şi după aceea se lasă să se răcească. Se pun apoi peste compoziţia din blender, se adaugă şi lămâia şi se amestecă totul. Se toarnă în cupe speciale, care se bagă în congelator. Dacă veţi folosi o maşină de preparat îngheţată va trebui să înlocuiţi blenderul cu un storcător, pentru că la această metodă se foloseşte numai sucul, fără pulpa de fructe. Cupele cu îngheţată se decorează cu frişcă şi cu frunze de busuioc.

Fructele confiate rezistă până la iarnă
Dacă acum ne putem bucura de cireşe proaspete, e bine să ne gândim la vremea când nu le vom mai găsi dacât congelate sau conservate. Vă propunem o variantă naturală de păstrare.
Ingrediente: 1 kg cireşe tari, fără sâmburi, 1 kg zahăr şi 1 lămâie mare.
Mod de preparare: alegeţi cireşe foarte tari, pentru ca ele să rămână întregi. Se spală foarte repede, pentru ca apa să nu le înmoaie şi li se scot sâmburii deasupra cratiţei în care le vom fierbe (sunt şi reţete în care se pot tăia fructele pe jumătate, dar se pierde prea mult din sucul lor propriu, iar forma în care rămân nu mai este atât de aspectuoasă). Se pun în tuci cu zahărul şi zeama de lămâie, se amestecă de câteva ori şi se lasă trei-patru ore, pentru ca zahărul să extragă sucul. După ce s-a format siropul, se pune totul la fiert la foc foarte mic şi se lasă până când fructele vor pluti. Compoziţia se toarnă călduţă în borcane, după care acestea se închid ermetic şi se aşază pe rafturi în cămară. În timp, siropul scade şi rămân cireşele confiate, care se pot consuma ca atare sau pot fi folosite pentru ornat diferite preparate dulci.