Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Clătitele Suzette („Crêpes Suzette”)
Îşi trag numele de la o amantă a regelui britanic Eduard al VII-lea, care era înnebunită după acest desert.
Ingrediente: Pentru clătite: 300 ml lapte, un ou, 100 g făină, esenţă de vanilie, o lingură cu zahăr. Pentru sos: suc de la două portocale, zeama de la o jumătate de lămâie, 50 g unt, cinci linguri cu zahăr, două linguri cu rom, patru linguri cu lichior de portocale.
Mod de preparare: se prepară după reţeta tradiţională, amestecând toate ingredientele pentru clătite. Se întinde compoziţia cât mai subţire în tigaie şi se prăjeşte pe ambele părţi. Când clătitele sunt gata se împăturesc şi se aşază pe un platou. Într-o tigaie se topeşte untul, se pune zahărul, se omogenizează şi se adaugă sucul de portocale, zeama de la o jumătate de lămâie şi romul. Amestecul acesta trebuie lăsat să fiarbă până se îngroaşă. Se înmoaie clătitele pe rând în acest sirop. Se pune apoi lichiorul de portocale într-un vas, se flambează şi se toarnă peste clătitele însiropate.