Main menu

header

de Ana Trifan

Din ce aveţi prin frigider - ouă, un rest de caşcaval, ciuperci, cârnăciorii picanţi care n-au fost mâncaţi la ultimul grătar - puteţi încropi checuri-aperitiv. Acestea sunt gustoase şi se prepară, de cele mai multe ori, rapid. În plus, arată ca şi cum v-aţi fi dedicat o zi întreagă în bucătărie numai acestui fel de mâncare, iar familia şi oaspeţii vă vor aprecia cu siguranţă.

Cu brânză şi broccoli
Ingrediente:
400 g brânză mai uscată de vaci, o ceaşcă de caşcaval ras, 3-4 linguri cu parmezan, un broccoli de mărime medie, un ardei galben şi unul roşu, 4 ouă şi 3 linguri cu făină.
Mod de preparare:
Broccoli se desface în bucheţele, ce se fierb două minute în apă clocotită. Se scot apoi, se dau prin apă rece, se scurg şi se taie cubuleţe. Ardeii se taie tot cubuleţe. Ouăle se bat ca pentru omletă şi se adaugă broccoli, ardeii, brânza de vaci, caşcavalul ras şi parmezanul. Făina se încorporează treptat. Când aţi obţinut un aluat cât de cât omogen, băgaţi la cuptor într-o formă tapetată cu hârtie. Se coace aproximativ o oră. După ce s-a răcit se tăie în felii groase.

Picant
Ingrediente: 250 g făină, 2 ouă, 60 g unt, un cubuleţ de drojdie, 2 iaurturi mici, o cană cu lapte, 3-4 cârnaţi picanţi sau cabanoşi, 200 g caşcaval, sare, piper şi ce condimente mai doriţi.
Mod de preparare: Ouăle se bat bine cu sarea, piperul şi ce alte condimente mai doriţi, apoi se adaugă treptat făina şi cele două iaurturi. Untul se topeşte şi se adaugă peste acest aluat. În laptele călduţ dizolvaţi drojdia, apoi turnaţi peste compoziţia preparată, amestecând continuu, până obţineţi un aluat mai moale. La final adăugaţi cârnaţii picanţi, tăiaţi feliuţe şi caşcavalul tocat cubuleţe. Se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu unt, se lasă la crescut trei sferturi de oră, apoi se dă la cuptor aproximativ 50 de minute.

Cu ciuperci
Ingrediente:
400 g ciuperci proaspete sau din conservă, 300 g faină, 50 ml ulei, 3 ouă, o lingură cu smântână, 2 linguri cu iaurt, un plic cu praf de copt, o ceapă tăiată fin, un morcov dat pe răzătoare, o linguriţă cu oregano, ulei.
Mod de preparare:
Ouăle se bat bine cu smântână şi ulei şi se adaugă făina în care aţi pus deja praful de copt. Amestecaţi continuu, până obţineţi un aluat de consistenţa unei smântâni groase. Pentru umplutură căliţi ceapa şi morcovul, apoi adăugaţi ciupercile şi ţineţi-le pe foc cinci-şase minute, până compoziţia scade. Se presară oregano şi se lasă la răcit. Se adaugă apoi trei linguri din aluatul deja preparat şi se amestecă bine. Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneţi aluatul într-o formă tapetată cu hârtie, apoi deasupra întindeţi umplutura de ciuperci şi repartizaţi uniform. Se lasă la cuptor cel mult 40 de minute. Se taie când s-a răcit.

Cu spanac şi cu dovleac
Ingrediente:
500 g spanac, 2 ouă, un iaurt mic, 200 g mălai, o felie de dovleac, 200 g telemea de oaie, 500 ml lapte, 50 g făină, un cubuleţ de drojdie şi condimente la alegere.
Mod de preparare: drojdia se pune la dospit în făină şi puţin lapte. Spanacul se fierbe, se taie mărunt şi se căleşte puţin, apoi se lasă la răcit. Peste el se adaugă 100 g de telemea rasă, ouăle bătute ca pentru omletă şi iaurtul. Mălaiul se opăreşte în lapte fierbinte şi se amestecă bine, ca să nu se formeze cocoloaşe. Se lasă să se răcească puţin, după care se adaugă drojdia şi dovleacul dat pe răzătoare. Se ia o formă de copt, se unge cu unt, se tapetează cu hârtie şi se toarnă aluatul de mălai şi dovleac. Se rade brânza rămasă deasupra, după care se adaugă compoziţia cu spanac şi se întinde uniform. Se lasă la cuptor 20-25 de minute.

Mozaic
Ingrediente:
6 felii de pâine prăjită, 200 g caşcaval, 200 g salam (ori şuncă, parizer, cârnăciori etc.), 4 ouă, 100 ml lapte, 50 g unt, o legătură de ceapă verde, mărar, pătrunjel, sare şi piper, după gust.
Mod de preparare:
Salamul şi 100 g caşcaval se taie cubuleţe. Restul de caşcaval se dă pe răzătoare şi se amestecă împreună cu ceapa tăiată mărunt, mărarul şi pătrunjelul. Ouăle se bat ca pentru omletă cu puţină sare. Se adaugă cubuleţele de caşcaval şi salam. Pâinea se înmoaie cu lapte şi untul ce a fost topit. Se încorporează, treptat, în compoziţie. Aluatul obţinut se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra se întinde amestecul de caşcaval ras, ceapă, mărar şi pătrunjel. Se dă la cuptor aproximativ 40 de minute. După ce s-a răcit se taie în felii groase.