Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Doboştort
Botezat după maestrul cofetar maghiar Dobos C. Jozsef, care l-a prezentat, în premieră, în 1885, Reginei Elisabeta şi lui Franz Joseph.
Ingrediente:
16 ouă, 750 g de zahăr, 300 g de unt, 120 g de făină, 250 g de ciocolată neagră, două linguri cu cacao, două lămâi.
Mod de preparare: pentru blat - se freacă bine gălbenuşurile de la zece ouă, un praf de sare, 200 g de zahăr, coaja şi zeama de la o lămâie, până când compoziţia se dublează. Se adaugă şi albuşurile bătute spumă, alternativ cu făina. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. O tavă de tort se tapetează cu hârtie de copt. Se pun în formă trei-patru linguri cu aluat şi se întinde o foaie subţire. Aluatul ar trebui să ajungă pentru cel puţin zece foi de tort. Se bagă la cuptorul bine încins şi se ţin câte patru-cinci minute. Se lasă blaturile la răcit. Pentru cremă - se  amestecă cele două linguri cu cacao cu cinci linguri cu apă rece. Ciocolata se dă pe răzătoarea mare şi se adaugă, treptat, peste cacao. Se dă la foc mic, după care se răceşte. Untul se freacă spumă şi se amestecă încet cu crema de cacao şi ciocolată. Şase ouă întregi se bat cu 250 g de zahăr, în baie de abur, la foc mic, până când rezultă o cremă groasă şi spumoasă. Se lasă la răcit, după care se toarnă, câte puţin, peste compoziţia din unt şi ciocolată, amestecând continuu. Se lasă la frigider încă cel puţin un sfert de oră. La final se prepară glazura de caramel din 300 g de zahăr şi zeama de la o lămâie. Zahărul se pune într-un vas, la foc mic, până se topeşte, apoi se ia de pe foc, se adaugă zeama de lămâie şi se amestecă foarte bine. Blaturile obţinute se umplu cu cremă. Peste ultima foaie se pune glazura de caramel.