Main menu

header

de Ana Trifan

Ceapa şi usturoiul verde, ştevia, spanacul, cartofii noi, pătrunjelul şi mărarul vă pot fi aliaţi de nădejde în preparea unor delicioase omlete de primăvară. Sunt proaspete şi uşoare, numai bune pentru a vă asigura un mic dejun sănătos, dar consistent.

Cu ceapă verde şi ştevie
Ingrediente (pentru două persoane):
şase ouă, o mână de ştevie, trei-patru fire de ceapă verde, un fir de pătrunjel verde, 100 g de unt, piper şi sare.
Mod de preparare:
ştevia se spală şi se taie fin, alături de ceapă. Căliţi-le puţin într-o tigaie în care aţi pus jumătate din cantitatea de unt. Se adaugă apoi şi restul de unt. Separat se bat ouăle cu pătrunjelul tocat mărunt, sarea şi piperul. Se pun în cratiţă peste ştevie şi ceapă şi se lasă să se rumenească pe o parte, apoi se întoarce ca o clătită. Se consumă caldă.

Rulou cu mărar şi cu ceapă verde
Ingrediente:
patru ouă, patru linguri cu telemea veche, două fire de ceapă verde, o lingură cu mărar verde proaspăt tocat, două felii de şuncă, două frunze de salată, unt şi o lipie arăbească.
Mod de preparare:
ouăle se bat bine şi se adaugă ceapa tăiată fin şi mărarul tocat. Brânza se sfărâmă bine cu furculiţa sau se dă pe răzătoare şi se adaugă peste ouă. Într-o tigaie puneţi puţin unt sau câteva picături de ulei de măsline. Coaceţi omleta pe ambele părţi. Lipia se pune pe o farfurie întinsă. Când omleta este gata răsturnaţi-o peste lipie şi adăugaţi feliile de şuncă tăiate pe lung, apoi frunzele de salată. Rulaţi bine lipia, ca pe o clătită. Tăiaţi apoi în trei-patru bucăţi şi serviţi-o caldă, cu măsline sau cu salată de roşii.

Cu ciuperci şi usturoi
Ingrediente:
patru ouă, patru fire de usturoi verde, cinci-şase ciuperci proaspete, trei-patru fire de pătrunjel verde, boia dulce, sare, unt şi piper.
Mod de preparare:
ciupercile curăţate şi tăiate în feliuţe subţiri se călesc în unt, împreună cu usturoiul tăiat fin. Într-un castron bateţi ouăle, cu boia dulce după gust, sare şi piper. Turnaţi în cratiţă peste ciuperci şi usturoi. Când omleta e aproape gata, presăraţi deasupra ei pătrunjelul tocat mărunt. Mai lăsaţi 1-2 minute, apoi luaţi de pe foc şi serviţi-o caldă.

Cu cartofi noi
Ingrediente:
trei-patru cartofi noi mai mici, patru ouă, sare, două fire de ceapă verde, trei linguri cu lapte, sare, unt şi piper.
Mod de preparare:
se bat ouăle şi se adaugă laptele, cartofii curăţaţi şi daţi pe răzătoare, precum şi ceapa tocată mărunt. Se amestecă bine şi apoi se toarnă compoziţia într-o tigaie unsă bine cu unt sau cu ulei de măsline. Se serveşte caldă, cu salată de roşii.

Cu spanac
Ingrediente:
două ouă, 250 g de spanac, trei-patru fire de ceapă verde, 50 g smântână, 20 g de făină, sare şi piper.
Mod de preparare: se alege spanacul, se spală şi se pune la fiert. Când e gata se toacă mărunt. Între timp, căliţi ceapa verde tăiată fin în puţin ulei. Amestecaţi apoi cu spanacul tocat, sare şi piper. Separat, într-un castron, bateţi ouăle cu făina şi cu smântâna. Puneţi-le într-o cratiţă unsă cu ulei sau unt, iar atunci când e gata pe o parte adăugaţi deasupra umplutura de spanac şi ceapă verde şi pliaţi pe jumătate. Băgaţi la cuptor timp de zece minute şi serviţi caldă.