Main menu

header

de Cristina Tache

O soluţie foarte bună pentru o gustare săţioasă şi sănătoasă, prunele uscate sunt şi o sursă excelentă de energie. Au un conţinut bogat în calciu, fibre, fier dar şi vitamine. Pot fi consumate în stare naturală sau folosite pentru prepararea unor mâncăruri delicioase. Dacă vă tentează un preparat cu fructe uscate, încercaţi următoarele reţete.

Salată
Ingrediente: un sfert de varză, un morcov, o jumătate de lămâie, un pahar cu prune uscate înmuiate în apă cu trei-patru ore înainte, sare.
Mod de preparare: varza tăiată mărunt se freacă după gust cu sare. Dacă lasă mult suc, se dă la o parte mai mult de jumătate din lichid. Prunele şi lămâia se taie mărunt, iar morcovul să dă pe răzătoare. Se amestecă bine cu puţin untdelemn şi condimente după gust.

Budincă
Ingrediente: 250 g de prune uscate, 150 g de orez, un praf de sare, 100 g de unt, 100-150 g de zahăr, 15 ml de rom, patru ouă, 30 g de făină, 150 g de zahăr, două-trei cuişoare, două batoane de scorţişoară.
Mod de preparare: prunele uscate se spală bine, de două-trei ori în apă călduţă. Cu o seară înainte se înmoaie într-un litru de apă călduţă, în aceeaşi apă în care s-au adăugat şi mirodeniile. Orezul, curăţat şi spălat, se fierbe în 750 ml din apa în care au fiert prunele, împreună cu sarea. Se pune să fiarbă la foc mic până se înmoaie şi zeama scade aproape complet, apoi se lasă să se răcească. Albuşurile se bat spumă, se adaugă 100 g de zahăr şi romul sau o lingură cu zeamă de lămâie, şi spuma se bate bine până când se întăreşte. Când orezul este aproape rece se combină cu untul, gălbenuşurile, prunele, făina şi apoi albuşurile. Se pune compoziţia într-o cratiţă şi se dă la cuptor. După ce s-a rumenit se scoate şi se răstoarnă pe un platou. Se serveşte caldă sau rece, cu siropul în sosieră. Într-o tigaie smălţuită se caramelizează zahărul până când face puţină spumă deasupra, apoi se stinge cu 300 ml de apă fierbinte şi se lasă să fiarbă la foc mic, până când se topeşte. Se serveşte rece, lângă budincă.

Tort
Ingrediente: 200 g de prune uscate, fără sâmburi, înjumătăţite, 50 ml de coniac, 25 g de pudră de cacao, 100 g de ciocolată amăruie, tocată mărunt, 50 g de unt, 150 g de zahăr pudră, patru albuşuri de ou, 85 g de făină, o linguriţă cu scorţişoară măcinată.
Mod de preparare: se pun prunele într-un vas, se toarnă deasupra coniacul şi se lasă să stea două ore până când lichidul este absorbit. Se încălzeşte cuptorul la 190 de grade Celsius. Se unge cu grăsime o tavă rotundă. Într-un vas se pun pudra de cacao, ciocolata, untul, 130 g de zahăr şi 100 ml de apă fierbinte. Se încălzesc până se obţine o compoziţie omogenă. Se lasă la răcit. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul rămas şi se bat din nou. Se cern făina şi scorţişoara, apoi se mixează în albuşuri, folosind o lingură de metal. Se încorporează şi amestecul de ciocolată, apoi se toarnă compoziţia obţinută în tava pregătită. Se aranjează deasupra prunele, se stropeşte tortul cu coniacul rămas de la prune şi se coace timp de 30 de minute.

Brioşe
Ingrediente: pentru brioşe: 200 g de făină, un plic cu praf de copt, 120 g de zahăr, coaja rasă de la o portocală, un praf de sare, 50 g de unt topit, apoi răcit, un ou, 100 g de iaurt, 12 prune uscate, fără sâmburi, 100 ml de rom. Pentru glazură: 100 g de mac, 50 g de zahăr, 80 g de biscuiţi simpli, 100 g de iaurt.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180°C. Prunele se pun într-un vas, peste ele se toarnă 100 ml de rom, se acoperă şi se lasă în cuptorul cu microunde, la putere maximă, timp de trei minute. Apoi se scurge romul şi se păstrează lichidul. Pentru brioşe se amestecă făina cu praful de copt, zahărul, coaja de portocală şi sarea. Într-un alt vas se amestecă untul cu oul, iaurtul şi 100 ml de rom din cel păstrat. Ingredientele uscate se adaugă la cele lichide şi se amestecă puţin cu lingura, doar cât să se umezească cele uscate, fără a omogeniza. Se pune aluatul în forme de brioşe şi se dă la copt timp de 20-25 de minute.
Pentru glazură: se sfărâmă biscuiţii. Se macină macul cu zahărul, apoi se amestecă cu 50 g de biscuiţi sfărâmiţaţi şi cu iaurtul. Brioşele coapte se ung cu glazură, se presară cu 30 g de biscuiţi sfărâmiţaţi rămaşi apoi se servesc.