Main menu

header

de Cristina Tache

Mulţi dintre noi abia aşteaptă venirea toamnei pentru a se delecta cu un porumb copt sau fiert. Însă, pentru că suntem abia la început de primăvară, de ce să nu ne bucurăm de gustul porumbului fie el şi din conservă. Folosit cel mai des ca ingredient în salate, acesta poate fi şi un preparat de bază. Iată câteva propuneri cu care vă puteţi încerca talentele culinare.

Şniţel
Ingrediente:
300 g de porumb din conservă, 85 g de făină, 25 g de unt, două ouă, cinci linguri cu lapte, două linguri cu ceapă verde tocată.
Mod de preparare:
se amestecă untul moale cu laptele, apoi se adaugă ouăle şi se amestecă bine. Făina se încorporează treptat şi se amestecă încontinuu, pentru a nu se forma cocoloaşe. Se adaugă porumbul şi ceapa verde. Se pune sare după gust. Se încing două-trei linguri cu ulei într-o tigaie. Se ia compoziţia cu lingura şi se pune în tigaie, nivelând uşor pentru a o aplatiza. Se prăjeşte cam două minute pe fiecare parte la foc mediu. Se scot şniţelele pe hârtie absorbantă şi se servesc cu salată de roşii.

Salată
Ingrediente:
şase roşii, doi ardei graşi, 300 g de şuncă fiartă sau carne afumată, 600 g de boabe de porumb (din conservă), o ceapă verde, patru linguri cu hrean (din conservă), zeama de la o lămâie, puţin zahăr, sare, piper negru măcinat, patru linguri cu maioneză, trei linguri cu mazăre (din conservă), două linguri cu pătrunjel tăiat mărunt.
Mod de preparare:
roşiile se crestează în formă de cruce. Se opăresc apoi cu apă fiartă, se curăţă de codiţe, se descojesc, iar partea cărnoasă se taie cuburi. Ardeii se curăţă de seminţe şi se taie tot cubuleţe. Bucăţile de şuncă sau carnea afumată se taie mărunt, iar boabele de porumb se lasă să se scurgă. Într-un castron mare se pun roşiile, ardeii, şunca, porumbul, se adaugă ceapa verde tăiată mărunt şi mazărea. Peste legume se pun hreanul amestecat cu zeamă de lămâie, zahăr, piper şi maioneză, iar, la final, salata se ornează cu pătrunjel tocat.

Boabe de porumb în sos alb
Ingrediente:
250 g de porumb din conservă, o lingură cu făină, trei linguri cu smântână, o ceşcuţă cu lapte, puţin unt, sare, piper şi puţin pătrunjel tocat fin.
Mod de preparare: într-o tigaie se pune unt - cât o nucă, se adaugă o lingură cu făină şi, imediat ce se leagă, se pun laptele şi o ceşcuţă cu apă. Se lasă să fiarbă puţin şi se încorporează smântâna. Se adaugă porumbul în sos, se presară pătrunjel tocat, sare şi piper. Se serveşte fierbinte, alături de şniţele, carne de porc sau pui.

Supă-cremă
Ingrediente:
o ceapă mare tocată, o lingură cu ulei, o conservă cu porumb, 750 ml de supă de pui, zeama de la o jumătate de lămâie, sare, piper după gust şi coriandru tocat.
Mod de preparare:
ceapa se căleşte în ulei, iar apoi se adaugă peste ea supa de pui şi două treimi din conserva de porumb. Se fierbe la foc mic timp de 20 de minute. Amestecul se bate cu mixerul, apoi se trece printr-o sită fină. Pasta obţinută se pune din nou pe foc, încălzind uşor, se adaugă şi restul boabelor de porumb, sare, piper şi zeama de lămâie. Supa se serveşte caldă, presărând coriandru deasupra şi cu ardei iute.

Budincă
Ingrediente:
o lingură şi jumătate cu ulei de măsline, o jumătate de ceapă, puţină sare, trei căni cu boabe de porumb, piper măcinat, două linguriţe cu boia de ardei iute, o lingură cu zeamă de lămâie, două ouă, 100 g de brânză, o jumătate de cană cu lapte, o lingură cu praf de copt.
Mod de preparare: într-o cratiţă de mărime potrivită se pune la încălzit uleiul cu puţină sare şi se căleşte ceapa. Se adaugă boabele de porumb şi piperul. Se lasă la prăjit încă cinci minute, până când boabele se rumenesc. Se adaugă boiaua şi zeama de lămâie, amestecând bine. Apoi, compoziţia se pune într-un alt vas şi se lasă la răcit. Se bate albuşul ouălor până se formează o spumă. Într-un alt vas se amestecă gălbenuşurile, brânza, laptele şi, la final, se adaugă spuma de albuş. Se pun praf de copt şi sare. Cele două compoziţii rezultate se amestecă, se toarnă într-o tavă şi se lasă la cuptor până ce budinca are o crustă aurie.