Main menu

header

de Ana Trifan

Într-un studiu publicat recent, celebra revistă Forbes a desemnat cele mai sănătoase bucătării din lume. Cercetările au fost conduse de nutriţionistul Harley Pasternak, cunoscut la Hollywood pentru „Dieta celor cinci factori” şi pentru stilul de viaţă sănătos pe care-l promovează. Pasternak şi-a bazat cercetările pe observaţiile sale făcute în călătoriile prin lume, dar şi pe statistici privind speranţa de viaţă şi indicele de obezitate ce reflectă obiceiurile sănătoase, când vine vorba despre mâncare, ale unei ţări. Specialistul a ajuns la concluzii foarte interesante şi a recomandat din toată inima împrumutarea unor anumite trucuri dietetice din cultura popoarelor analizate. Mai jos aveţi o listă cu cele mai sănătoase bucătării din lume:

1. Japonia
Aici, speranţa de viaţă este de 82 de ani, iar rata obezităţii de doar 1,5%. Foarte puţini japonezi sunt supraponderali, nu doar pentru că e o obişnuinţă la ei să se mănânce porţii foarte mici, dar şi pentru că bucătăria lor este concentrată pe alimente foarte sănătoase, cum ar fi peştele, produsele din soia, broccoli etc. Tăieţeii (pastele, în general) din hrişcă sunt una dintre mâncărurile tradiţionale. Conţin mulţi carbohidraţi, însă sunt din cei complecşi, cu degajare lentă. Pe lângă acest lucru, hrişca este foarte bogată în nutrienţi buni pentru sănătatea noastră.

2. Singapore
Speranţa de viaţă este de 82 de ani, şi doar 1,8 procente din populaţie suferă de obezitate. Deşi bucătăria lor este bazată pe un consum mare de orez, locuitorii compensează carbohidraţii mâncând cantităţi mici de carne (peşte) şi alegând ca desert multe fructe tropicale şi dulciuri sărace în calorii.

3. China
În China, speranţa de viaţă este de 73 de ani, iar procentul persoanelor cu obezitate ajunge la 1,8%. Potrivit cercetătorilor, aproximativ 65% din bucătăria chineză este alcătuită din fructe, legume şi cereale. De asemenea, trebuie apreciată pentru abundenţa ei de ingrediente sănătoase, cum ar fi ghimbirul, soia, usturoiul etc. Dezavantajul este că se folosesc prea multe mâncăruri prăjite.

4. Suedia
În ţara nordică, speranţa de viaţă este de 81 de ani şi rata obezităţii este de 11%. În ciuda faptului că nu se poate lăuda cu ingrediente precum fructe şi legume proaspete, bucătăria este bazată pe produse lactate şi peşte. Dar trebuie să amintim că tradiţia unui stil de viaţă sănătos este foarte bine înrădăcinată în societatea suedeză.

5. Franţa
În Franţa, speranţa de viaţă este de 81 de ani, iar rata obezităţii de 6,6%. Francezii sunt cunoscuţi drept gurmanzi şi iubitori de vin de calitate, însă au una dintre cele mai scăzute rate ale obezităţii din Europa. De ce? Pentru că bucătăria lor tradiţională se bazează pe mâncăruri făcute în cuptor, evitându-se prăjitul. De asemenea, francezii au tendinţa de a mânca raţional, fără excese.

6. Italia
În „Cizmă”, speranţa de viaţă este de 80 de ani, iar rata obezităţii de 13%. Vin, paste cu multă brânză, pizza... asta e una dintre cele mai sănătoase bucătării din lume? Ei bine, da. Modul sănătos în care este gătită mâncarea (în cuptor) şi numeroasele vegetale proaspete folosite joacă un rol foarte important.

7. Spania
Aici, speranţa de viaţă este de 80 de ani, iar rata obezităţii este de 16%. Cercetătorii au putut observa că locuitorii mănâncă foarte multe fibre din legume proaspete, dar şi fructe şi peşte. De asemenea, mâncărurile sunt gătite într-un mod sănătos (la cuptor şi la grătar).

8. Coreea de Sud
Speranţa de viaţă este de 79 de ani, iar rata obezităţii ajunge la 10%. Cercetătorii atribuie această poziţie bună în topul bucătăriilor sănătoase faptului că locuitorii au o dietă foarte săracă în grăsimi. De asemenea, ţara are una dintre cele mai scăzute rate de consum de carne roşie pe cap de locuitor.

9. Israel
Aici, speranţa de viaţă este de 81 de ani, iar rata obezităţii este de 24%. Bucătăria evreiască este concentrată pe folosirea a numeroase ierburi şi condimente, precum şi a uleiului de măsline, foarte bogat în nutrienţi benefici sănătăţii.