Main menu

header

de Cristina Tache

Chiar dacă la 14 februarie s-a sărbătorit Ziua îndrăgostiţilor pe stil american, nu trebuie să uităm nici de tradiţia românească a Dragobetelui. La 24 februarie se iubeşte româneşte. Profitaţi de această ocazie pentru a petrece clipe frumoase alături de persoana iubită. Cum dragostea trece prin stomac, după cum se spune, noi vă propunem să vă surprindeţi jumătatea cu o cină romantică, precum în filmele de la Hollywood. Dacă sunteţi în pană de idei, noi vă invităm să preparaţi câteva reţete nu doar gustoase, ci şi afrodiziace, numai bune pentru o seară dedicată iubirii.

Salata amorezaţilor
Este un preparat gustos, ce poate fi servit ca aperitiv la o cină în doi. Pe lângă faptul că salata este deosebit de aromată, are şi efect afrodiziac. Aşadar, începeţi cu această reţetă seara romantică.
Ingrediente: şase avocado, 300 g de crevete fierte (proaspete sau congelate, desfăcute din cruste), două ţeline tăiate cubuleţe, patru miezuri de nucă, maioneză, ketchup şi smântână, după gust.
Mod de preparare: curăţaţi un fruct de avocado, îndepărtaţi sâmburele şi tăiaţi pulpa în cubuleţe. Scufundaţi crevetele în apă fiartă, timp de 30 de minute, apoi răciţi-le. Puneţi fructele, ţelina, crevetele răcite şi nuca mărunţită într-un vas pentru salată şi amestecaţi bine. Preparaţi un sos roz combinând patru linguri cu maioneză, puţin suc de lămâie, o lingură cu ketchup şi una cu smântână. Garnisiţi salata cu acest sos. Curăţaţi celelalte cinci fructe de avocado rămase, îndepărtaţi sâmburii şi tăiaţi-le în două. Umpleţi jumătăţile de avocado cu salata preparată şi puneţi-le pe un platou. Lăsaţi la rece până la servire, alături de un vin rose sau de unul spumos.

Pui cu mere şi sos de şampanie
După salata de mai sus, delectaţi-vă partenerul cu un alt preparat rafinat! Puiul cu mere şi sos de şampanie va fi, cu siguranţă, o mâncare pe care o veţi mai pregăti şi de acum încolo datorită aromei şi a gustului deosebite.
Ingrediente: cinci pulpe de pui, 150 ml de şampanie demiseacă, un măr dulce-acrişor şi aromat, coaja răzuită de la o portocală, sare, piper, ardei iute uscat şi cimbru după gust.
Mod de preparare: se spală pulpele, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se stropesc cu şampanie. Peste carne se presară condimentele. Mărul se taie în felii şi i se scot sâmburii. Bucăţile de fruct se aranjează în tavă, pe lângă pulpe. Totul se acoperă cu o folie de aluminiu şi se pune la cuptor. Se coace până când carnea se rumeneşte. La final se scoate din tavă şi se serveşte caldă cu garnitură de mere coapte şi cu sosul de şampanie rezultat.

Plăcintă cu cremă de iaurt
O cină romantică nu se poate încheia fără un desert pe măsură. Aşadar, daţi frâu imaginaţiei dumneavoastră şi pregătiţi o delicioasă plăcintă cu cremă spumoasă de iaurt, decupată în formă de inimioară.
Ingrediente: 800 ml de lapte, 300 ml de iaurt, cinci ouă, şase linguri cu zahăr, un plic cu zahăr vanilat, stafide, o linguriţă de coajă de lămâie şi foi de plăcintă.
Mod de preparare: Se prepară crema. Se mixează ouăle, se adaugă zahărul simplu şi cel vanilat, iaurtul şi laptele. Se pun două-trei foi de plăcintă într-o tavă tapetată cu făină. Se adaugă stafidele înmuiate în rom şi se toarnă peste ele crema de iaurt. Deasupra se pun celelalte foi de plăcintă. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit şi se lasă timp de 40 de minute. Se scoate tava din cuptor când plăcinta capătă o crustă aurie. Se lasă puţin să se răcească, iar apoi, cu ajutorul unor forme speciale, se decupează inimioare. Fiecare se ornează cu dulceaţă de căpşuni şi se aşază pe farfurii decorate cât mai artistic.

„Poţiunea dragostei”
Pentru ca să fie un adevărat succes cina, nu uitaţi de băutură! Puteţi alege să serviţi şampanie sau să pregătiţi un cocteil romantic. „Poţiunea dragostei” va înfierbânta spiritele şi va alunga orice urmă de monotonie din dormitorul matrimonial.
Ingrediente: 30 ml votcă, 30 ml lichior amaretto de migdale, 30 ml snaps de piersici, 30 ml suc natural de portocale şi 30 ml suc de merişoare.
Mod de preparare: se pregătesc două pahare care se umezesc şi se pun la congelator până se formează o crustă de gheaţă în interiorul lor. Apoi, ingredientele pentru băutură se toarnă într-un shaker şi se agită bine. Se toarnă în paharele îngheţate, se adaugă cuburi de gheaţă şi se ornează cu câte o căpşună.