Main menu

header

de Cristina Tache

Chifteluţele reprezintă pentru oricine o mâncare uşor de preparat, la îndemână atunci când vă aflaţi într-o pană de idei. Reţeta tradiţională o ştim cu toţii, însă trebuie să vă spunem că delicioase chifteluţe se pot pregăti şi altfel. Vă propunem câteva reţete deosebite, ce vor surprinde în mod plăcut invitaţii la masă, dar şi familia.

...Cu roşii şi cu praz
Ingrediente: un kilogram de carne de porc tocată, o ceapă, patru-cinci felii de pâine, două ouă, cinci căţei de usturoi, sare, piper. Pentru sos: trei bucăţi de praz, 50 g de unt, o linguriţă cu zahăr, 500 g de roşii, sare, piper.
Mod de preparare: se prepară chifteluţele rotunde din carne, ceapă, usturoiul pisat, ou şi pâine, ca în reţeta tradiţională, şi se prăjesc în ulei. Apoi, se scot pe hârtie absorbantă. Pentru sos se curăţă prazul, se spală şi se taie rondele (numai partea albă). Se păstrează câteva bucăţi de praz pentru decor, iar restul se căleşte în unt. Se adaugă roşiile fără pieliţe, tăiate mărunt, sare, piper şi se lasă să fiarbă 15-20 de minute. Se adaugă zahărul, chifteluţele şi bucăţile de praz pentru decor şi se introduce vasul în cuptorul încins, pentru 15 minute. Chifteluţele se servesc calde. Sosul are un gust şi mai bun dacă se rade deasupra puţin parmezan.

Berlineze
Ingrediente: un kilogram de carne tocată de viţel, două ouă, trei-patru felii de pâine, o ceapă, trei căţei de usturoi, 20 g de unt, sare, piper, 300 ml de maioneză, două linguri cu muştar, 200 g de orez fiert, verdeaţă pentru decor, făină, puţină apă minerală.
Mod de preparare: în carnea tocată se adaugă ouăle bătute, feliile de pâine înmuiate în apă sau în lapte şi stoarse foarte bine în mână. Ceapa se taie fin şi se căleşte în unt, apoi se integrează în compoziţia de carne. Se mai pun usturoiul pisat, sare şi piper după gust. După ce s-au omogenizat toate ingredientele, se ia câte o linguriţă cu vârf din compoziţie, se pune pe o foaie de plastic, presărată cu făină, şi i se dă o formă rotundă. Se aşază apoi chifteluţele una lângă alta într-o tavă unsă cu unt sau cu ulei şi se dau la cuptor descoperite, pentru 30-40 de minute, la foc moderat. Când se rumenesc se pun pe platou, cu orez fiert şi se toarnă peste ele sosul de maioneză. Acesta se prepară din maioneză şi din muştar, amestecate bine şi diluate cu puţină apă minerală.

Cu sos bechamel
Ingrediente: 750 g de piept de pasăre, dezosat, trei ouă, o ceapă, 100 g de ceafă de porc, doi căţei de usturoi, trei felii de pâine, lapte, ulei, făină. Pentru bechamel: 100 g de unt, 100 g de făină, un litru de lapte, sare, piper, nucşoară măcinată, verdeaţă.
Mod de preparare: carnea de pasăre şi cea de porc se dau prin maşina de tocat de două ori, apoi se amestecă împreună cu ceapa tocată fin şi călită în ulei, pâinea înmuiată în lapte şi stoarsă bine, usturoiul pisat, ouăle, sarea, piperul şi verdeaţa tocată. Se modelează cu mâna chifteluţe rotunde, ce se pudrează cu făină şi se prăjesc în baie de ulei. Se scot pe hârtie absorbantă. Se servesc cu piure de cartofi şi cu fasole verde cu sos bechamel, preparat astfel: se topeşte untul, se adaugă toată făina şi se amestecă bine, apoi se toarnă lapte, condimente şi se fierbe până se îngroaşă.

De miel şi salată
Ingrediente: un kilogram de carne de miel tocată, o ceapă, un ou, o linguriţă cu boia, puţin chimen, coriandru măcinat, sare, piper, ulei. Pentru salată: trei roşii, trei castraveciori, doi ardei, o ceapă, câteva măsline negre şi verzi, sare, o lingură cu ulei de măsline, suc de lămâie, verdeaţă pentru decor.
Mod de preparare: în carnea tocată se adaugă oul bătut, boia, chimen, coriandru, piper şi sare după gust. Se amestecă bine. Cu mâna umedă se modelează chifteluţe ovale, ce se înfig pe beţe pentru frigărui şi se pun pe grătar. În timp ce se frig se ung cu puţin ulei, ca să rămână suculente. Se servesc calde, cu salată de crudităţi şi cu măsline, stropite cu ulei de măsline şi cu suc de lămâie.

De pui cu sos de smântână
Ingrediente: 500 g de carne de pui, două felii de pâine albă, o ceapă, 100 ml de ulei, două linguri cu făină, 300 ml de lapte, 150 ml de smântână, o lingură cu unt, un ou, sare, piper, o legătură cu pătrunjel verde tocat.
Mod de preparare: carnea de pui se dezosează, pâinea se înmoaie în lapte şi se stoarce bine, ceapa curăţată şi spălată se taie felii şi se căleşte uşor în ulei, apoi se trec toate prin maşina de tocat. Tocătura se amestecă împreună cu oul crud şi cu o parte din verdeaţă, apoi se potriveşte de sare şi de piper. Din acest amestec se prepară chifteluţe mici, se dau prin făină şi se prăjesc în ulei, apoi se aşază într-o cratiţă. Făina se căleşte puţin în unt, apoi se stinge cu lapte şi cu smântână, se amestecă bine cu o lingură de lemn, se adaugă sare şi se fierbe la foc mic, timp de 20-25 de minute, apoi se toarnă peste chifteluţe. Se mai fierbe totul câteva minute şi se serveşte preparatul fierbinte.