Main menu

header

de Ana Trifan

Ingrediente: pentru aluat: făină, apă, sare şi ulei. Pentru sirop: apă, miere, esenţă de rom.

Mod de preparare: ingredientele se amestecă şi se obţine un aluat simplu, din care se întind câteva foi. Acestea se coc pe plită, iar apoi se pun la uscat într-o cameră răcoroasă, acoperite cu prosoape de pânză. În seara de dinainte de Ajun se prepară un sirop cald din apă, miere şi esenţă de rom, în care se pun turtele. Acestea se iau cu grijă, pentru că devin sfărâmicioase, după ce se usucă, şi se lasă în sirop câteva minute. Apoi se întind pe o farfurie şi între ele se presară un amestec din nucă tăiată mărunt, miere şi coajă rasă de lămâie. Turtele se taie în formă de romburi şi se împart ca pomană în ziua de Ajun, în Moldova şi Dobrogea.