Main menu

header

de Cristina Tache

În Postul Crăciunului este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin în sâmbetele şi în duminicile din perioada 21 noiembrie - 20 decembrie, precum şi în sărbătorile cu cruce roşie din această perioadă: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie) şi Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie). Mai este dezlegare în zilele: 3, 7, 17 decembrie, precum şi în ziua în care se prăznuieşte hramul bisericii numai în parohia respectivă. Pentru a vă bucura de sărbătorile în care credincioşii au voie să mănânce carne de peşte, vă propunem următoarele reţete:

File de crap cu garnitură de legume
Ingrediente: şase bucăţi de file de crap, doi ardei graşi roşii, trei castraveţi, trei fire de praz, trei morcovi, cinci linguri cu ulei de măsline, o lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: peştele se spală şi se condimentează, apoi se pune pe grătar şi se rumeneşte uniform, pe ambele părţi. Se spală legumele, morcovii şi castraveţii se curăţă de coajă, iar ardeii de seminţe şi de codiţe. Prazul se taie în fâşii subţiri. Toate legumele se călesc într-o tigaie din teflon, cu ulei şi se amestecă pentru a nu se lipi. Se adaugă sare şi piper după gust, iar la final se încorporează zeama de lămâie. Se serveşte fileul de peşte cu garnitura de legume.

Sufleu de vinete cu pangasius
Ingrediente: două vinete, o cutie cu roşii descojite, o ceapă, cinci linguri cu ulei, 200 g de caşcaval, câteva fire de pătrunjel, şase bucăţi de file de pangasius, sare, piper.
Mod de preparare: se spală vinetele, se taie pe lung în felii potrivite şi se stropesc cu suc de lămâie ca să nu se înnegrească. Se spală ceapa, se taie mărunt şi se căleşte într-o crăticioară, în trei linguri cu ulei. Când este rumenită se adaugă sare, piper, pătrunjel şi roşiile tăiate cubuleţe, împreună cu sucul din conservă. Se fierbe totul 10-15 minute. Între timp se unge tava de sufleu cu cele două linguri cu ulei rămase, se condimentează fileul de peşte şi se taie caşcavalul în felii subţiri. În tavă se aşază în straturi felii de vânătă, felii de caşcaval, file de pangasius şi sos de roşii, astfel încât deasupra să rămână un strat de caşcaval. Se acoperă forma cu folie de aluminiu şi se coace la cuptor timp de 50 de minute. Cu zece minute înainte de a fi gata se scoate hârtia de pe vas, ca să se rumenească puţin caşcavalul şi se reintroduce la cuptor. Se serveşte cald.

Peşte la cuptor cu sos marinat
Ingrediente: un kilogram de peşte, 80 ml de oţet, 50 ml de ulei, 200 ml de apă, 150 ml de suc de roşii mai gros, cinci căţei de usturoi tăiaţi feliuţe, o linguriţă cu boabe de piper negru, două-trei foi de dafin, o crenguţă de cimbru, sare, piper, rozmarin, condimente pentru peşte.
Mod de preparare: peştele se taie în bucăţi de trei-patru centimetri, se condimenteză şi se lasă 15 minute deoparte. Apoi se aşază într-o tavă, în care se adaugă usturoiul, boabele de piper, foile de dafin, cimbrul şi rozmarinul. Se pun şi uleiul, oţetul, apa, se potriveşte de sare şi piper şi se acoperă vasul cu o folie de aluminiu. Tava se introduce în cuptor şi se lasă timp de două ore la foc mic. După o oră şi jumătate se îndepărtează folia de aluminiu, se încorporează sucul de roşii şi se mai lasă tava la cuptor încă 30 de minute, până când peştele se rumeneşte puţin. Se poate servi cu garnituă de cartofi natur sau cu orez.

Minunatul borş
Ingrediente: capul şi coada de la un somn, capul şi coada de la un crap, patru bucăţi de peşte alb, cinci morcovi, o ţelină, două cutii cu roşii descojite, trei cepe, o legătură de pătrunjel, cinci linguri cu ulei, o legătură de leuştean, o mână de orez, un ardei gras, un litru de borş, sare, delikat.
Mod de preparare: se curăţă legumele şi se toacă mărunt. Se pun la călit în oala de ciorbă, cu cele cinci linguri cu ulei, aproximativ zece minute. Se adaugă apa, roşiile şi orezul spălat şi ales şi se lasă să fiarbă până se frăgezesc morcovii şi ţelina. Se pune peştele la fiert în oala cu legume. Se lasă la foc mic încă aproximativ o jumătate de oră şi apoi se adaugă borşul. Se potriveşte de sare şi de delikat. Când este gata se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Se serveşte caldă.