Main menu

header

de Cristina Tache

Halloweenul, o sărbătoare „adoptată” din ce în ce mai mult de români, dă ocazia gospodinelor să alcătuiască un meniu „înspăimântător” de delicios pentru o petrecere costumată. Simboluri ale acestei sărbători sunt: dovleacul, lumânarea, fantomele, vrăjitoarele, păianjenii, mumiile, demonii şi scheleţii. Dacă vreţi să simţiţi puţin din spiritul unui Halloween autentic, vă invităm să încercaţi următoarele reţete.

Prăjiturele în formă de dovleac
Ingrediente: trei linguri cu margarină, patru ceşti cu bezele mici, şase ceşti cu cereale din orez sau din ciocolată, o ceaşcă şi jumătate cu bombonele colorate.
Mod de preparare: se topeşte margarina într-un vas mare, la foc mic. Se adaugă bezelele şi se amestecă până când se topesc complet. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă cerealele din orez sau fulgii de ciocolată, până când se obţine o compoziţie bine închegată. Se adaugă şi bomboanele, amestecând bine, până se omogenizează complet. Se tapetează un vas de yena cu puţină făină şi se toarnă toată compoziţia cu ajutorul unei spatule înmuiate în unt. Se coace în cuptorul încins timp de aproximativ 25 de minute. După ce s-a răcit se taie în bucăţi mici, în formă de dovleac.

Mere învelite în caramel
Ingrediente: cinci mere spălate şi bine uscate, un borcan cu caramel, două linguri cu apă, alune pisate.
Mod de preparare: se introduc beţişoare de lemn în codiţa fiecărui măr. O farfurie întinsă se acoperă cu hârtie cerată. Se unge hârtia cu unt şi se pune deoparte. Caramelul se pune într-o cratiţă mai mare, se adaugă apa şi se coace la temperatură medie, amestecând constant până ce caramelul se topeşte complet. Se introduc merele în carmelul topit până sunt acoperite în mod egal. Se scurge excesul de dulceaţă, se taie partea de jos a fiecărui măr şi se tăvălesc prin alunele pisate, apoi se aşază pe farfuria pregătită anterior. Se ţin merele la frigider cel puţin o oră înainte de servire.

Negresa „Păianjen”
Ingrediente: 500 g de ciocolată menajeră, trei sferturi de ceaşcă de unt sau margarină, două ceşti cu zahăr, trei ouă, bătute, o linguriţă cu esenţă de vanilie, o ceaşcă de făină, o ceaşcă de alune măcinate, un borcănel cu cremă de bezea, 400 g de ciocolată albă.
Mod de preparare: se topesc ciocolata şi untul într-un vas, la foc mic. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă zahărul. Se lasă compoziţia să se răcească timp de zece minute, apoi se adaugă ouăle şi vanilia. Se încorporează făina şi nucile. Se toarnă compoziţia într-o tavă bine tapetată, cu puţin ulei şi făină şi se introduce în cuptor pentru aproximativ 30 de minute. După ce s-a copt prăjitura, cu ajutorul unei linguri se creează un păianjen mare deasupra ei, din cremă de bezea, lăsând-o apoi să se răcească.

Supă-cremă în dovleac
Ingrediente: un dovleac dulce de o jumătate de kilogram, o cană şi jumătate cu brânză rasă, o cană şi jumătate cu crutoane de la o baghetă, trei sferturi de cană cu supă de pui, trei sferturi  de cană cu smântână, o lingură cu nucşoară, sare şi piper după gust, puţin ulei de măsline.
Mod de preparare: tăiaţi capacul dovleacului şi scoateţi miezul până la jumătatea bostanului. După ce aţi îndepărtat pulpa şi seminţele, frecaţi interiorul cu puţină sare şi puţin piper. Apoi, puneţi câte un strat de brânză şi unul de crutoane de pâine. Amestecaţi supa de pui cu smântâna, nucşoara, sare şi piper după gust şi turnaţi mixtura peste brânza şi pâinea din interiorul dovleacului. Lichidul nu trebuie să dea pe dinafară. Se pune capacul şi se unge tot dovleacul cu ulei de măsline pe dinafară. Daţi la cuptor pentru  45 de minute, la foc potrivit. Supa se serveşte direct din bostan.

Plăcintă de dovleac
Ingrediente: o cană cu ulei vegetal, trei ouă, o cutie cu piure de dovleac, o linguriţă cu vanilie solidă, două căni şi jumătate cu zahăr, două căni şi jumătate cu făină, o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, una cu nucă pisată, alta cu piper, o linguriţă cu scorţişoară, una de cuişoare, un sfert de linguriţă cu sare, o lingură cu nuci tăiate.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Se bat ouăle şi se adaugă peste ele dovleacul şi vanilia. Se cerne făina şi se amestecă împreună cu zahărul şi bicarbonatul de sodiu, nuca, piperul, scorţişoara, cuişoarele şi sarea. Se adaugă mixtură de făină peste cea de dovleac şi se amestecă până la omogenizare. Se adaugă în compoziţie nucile pisate. Se toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu făină şi se coace în cuptor, la 175 de grade Celsius, timp de o oră. Apoi, se lasă prăjitura să se răcească, se răstoarnă pe un platou şi se decorează cu bomboane colorate.