Main menu

header

de Cristina Tache

Mustul este o delicatesă a toamnei. Pe lângă gustul său deosebit, datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, minerale şi vitamine, mustul are un efect tonic şi detoxifiant. Pentru că este bogat şi în fermenţi, mustul poate fi considerat un probiotic. Mustul şi vinul se pot combina cu diverse ingrediente şi pot oferi o varietate de băuturi delicioase, tocmai bune pentru o seară lungă de toamnă.

Vin tonic
Ingrediente: un litru de vin roşu, cinci gălbenuşuri, 60 g de zahăr, două pacheţele cu vanilie.
Mod de preparare: se freacă gălbenuşurile cu zahărul aproximativ o jumătate de oră. Apoi se adaugă treptat vinul şi vanilia. Se pune vasul pe foc şi se lasă să fiarbă, fără însă să clocotească, amestecând continuu. Se serveşte fierbinte sau rece.

Vin roşu cu banane
Ingrediente: şase banane, un litru de vin roşu, o linguriţă cu scorţişoară, 250 g de zahăr.
Mod de preparare: într-un vas mai mare se toarnă vinul şi se adaugă scorţişoara şi zahărul. Se pune pe foc şi se lasă să fiarbă, fără să dea în clocot. Apoi se introduc bananele descojite şi tăiate rondele. Se lasă să mai fiarbă încă cinci minute, se ia vasul de pe foc, se strecoară scorţişoara şi se dă la rece.

Vin cald sicilian
Ingrediente: coaja de la două portocale mari, un litru de vin vechi, 200 g de zahăr, scorţişoară, câteva felii de lămâie.
Mod de preparare: cojile de portocală se încălzesc bine în cuptor, se pun într-un vas şi se toarnă peste ele vinul, se adaugă zahăr şi scorţişoară. Se lasă să stea peste noapte, iar a doua zi se încălzeşte din nou. Se serveşte cald, în pahare, cu câte o felie de lămâie.

Punch rece de vin
Ingrediente: 600 g de zahăr, zeama şi coaja de la două lămâi, două pliculeţe cu zahăr vanilat, un litru cu vin alb, rom.
Mod de preparare: se freacă zahărul cu coaja de lămâie şi se amestecă împreună cu un pahar cu apă şi cu zahărul vanilat. Se lasă 12 ore ca să se dizolve bine zahărul. A doua zi se adaugă zeama de la două lămâi, vinul şi puţin rom, după gust. Se amestecă toate ingredientele foarte bine şi se toarnă într-o sticlă ce se sigilează. Se lasă la rece. Poate fi consumat mai mult timp dacă este ţinut la frigider.

Must din miere
Ingrediente: 350 ml de miere, un litru de must.
Mod de preparare: într-un vas mălţuit se pun mustul şi mierea şi se amestecă bine, până se dizolvă mierea total. Se pune vasul pe foc şi se lasă să dea în două clocote. Apoi se ia de pe foc, se lasă să se răcească şi se toarnă într-o sticlă ce se pune la gheaţă sau în congelator. Băutura poate fi servită după două-trei ore.

Must pentru iarnă
Ingrediente: struguri câţi aveţi, câteva crenguţe de busuioc.
Mod de preparare: se culeg strugurii de pe crenguţe, iar boabele se zdrobesc bine. Se strecoară mustul şi se pune într-o oală mare, cu câteva crenguţe de busuioc. Se pune vasul pe foc şi se lasă până dă în clocot. Apoi se ia de pe foc, se pune în sticle, cât este încă fierbinte, se astupă bine şi se lasă la cald, până a doua zi. Poate fi păstrat câteva luni.

Tradiţia mustăriilor

În secolul al XIX-lea, Bucureştii erau înconjuraţi de podgorii. Acolo unde acum sunt cartierele Colentina, Mogoşoaia, Tunari sau Pantelimon existau zeci de podgorii. La începutul toamnei, pornea culesul strugurilor, proprietarii podgoriilor făcând din acest obicei o adevărată sărbătoare.
În jurul podgoriilor erau amenajate corturi, în care se servea ciorbă de burtă, preparată pe pirostrii. Mustul curgea continuu şi costa zece bani litrul.
Încet, încet, viile din jurul Bucureştilor au dispărut, dar obiceiul mustăriilor a rămas. Se aduceau struguri din podgorii de renume şi se prepara mustul în faţa clientului în mustăriile învelite în stuf. La începutul lui octombrie, Bucureştii erau inundaţi de fumul şi de mirosul grătarelor pline cu pastramă şi cu mititei. Tradiţia a continuat şi în perioada comunistă, când mustăriile se deschideau de „Ziua Recoltei”.
Cele mai cunoscute mustării din Bucureşti erau: „Trei lulele” în Grozăveşti, „Trei chiftele”, lângă fostul „abator comunal”, „Zor de zi”, aşezată pe locul actualului Teatru Naţional.
Nu doar bucureştenii se bucurau de must şi de mititei la începutul toamnei. Aceste sărbători se întâmplau în toate oraşele care aveau în vecinătate podgorii. La Brăila exista mustăria „Turcul şi pistolul”, la Buzău era populară mustăria „Ograda lui Firea”, la Ploieşti era „Berbecul”, iar ieşenii se bucurau de aceste delicii la „Trei sarmale”, aşezată pe Dealul Buciumului.