Main menu

header

876 26 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

Postul Paștelui este uneori o grea încercare pentru gospodine, care își doresc să pregătească cele mai bune dulciuri care nu conțin ouă, unt ori smântână. Ce spuneți de cornulețe de post fragede și gustoase? Iată câteva rețele care vă vor fi de mare ajutor.

Cornulețe cu gem și rahat

876 26 2Ingrediente: 1 pachet de margarină, 250 ml apă minerală, 1 lingură cu zahăr, 1 pliculeț cu zahăr vanilat, 1 linguriță cu praf de copt, 100 ml ulei, 1 lingură cu zeamă de lămâie, un praf de sare, făină cât cuprinde.

Mod de preparare: amestecați 400 g făină cu sarea, zahărul, praful de copt și zahărul vanilat. Adăugați margarina și amestecați bine, apoi puneți apa minerală, zeama de lămâie și uleiul. Frământați bine, adăugând făina puțin câte puțin. Veți obține un aluat omogen și elastic. Acesta va fi lăsat să se odihnească timp de o jumătate de oră, apoi se taie în mai multe bucăți. Întindeți cu sucitorul în formă rotundă, subțire. Tăiați apoi sub formă de triunghiuri. În capătul fiecărui triunghi puneți gem și rahat, apoi rulați cornulețele. Introduceți la cuptor până când sunt rumenite. Presărați-le cu zahăr pudră.

Cornulețe cu smochine

876 26 3Ingrediente: 250 g smochine, 1 praf de sare, un vârf de cuţit cu bicarbonat, 1 lingură cu oţet alb, 60 g făină de migdale, 60 g zahăr pudră, 100 g margarină, 125 g făină, coaja unei lămâi, puțin suc de lămâie.

Mod de preparare: amestecați margarina cu zahărul până obțineți o cremă, apoi adăugați oţetul şi sarea, făina de migdale, după care făina amestecată cu bicarbonatul. Acoperiți cu folie alimentară şi introduceți la frigider pentru 30 de minute. Între timp, dați smochinele prin maşina de tocat și amestecați cu coaja rasă de lămâie şi puțin suc de lămâie, pentru a face o pastă moale. Rupeți bile din aluat pe care le modelați între palme și puneți în interior o cantitate mică de smochine. Se pun cornuleţele în tava tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor.

Cornulețe cu nucă măcinată

Ingrediente: 1 pachet de margarină, 300 g făină, 150 g nuci măcinate, 150 g zahăr pudră, un praf de sare.

Mod de preparare: topiți margarina, apoi o lăsați să se răcească. Amestecați făina cu sarea și 100 g zahăr pudră, și puneți apoi margarina răcită. După ce aluatul devine omogen, presărați făină pe masă și întindeți. Tăiați în formă de triunghi și umpleți fiecare fâșie cu nucă măcinată. Se rulează cornulețele, se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se introduce la cuptor. La final, pudrați cu zahăr.

Cornulețe vanilate

876 26 4Ingrediente: 100 g margarină, 140 g făină, 50 g făină de migdale, 40 g zahăr, zahăr pudră. Pentru umplutură: gem, 50 g nucă.

Mod de preparare: amestecați bine făina de migdale și zahărul. Adăugați margarina tăiată cubulețe și frământați. Adunați aluatul într-o bilă și introduceți la frigider pentru o jumătate de oră. Scoateți apoi de la rece și mai frământați puțin pe masa pe care ați pus făină. Întindeți și tăiați triunghiuri pe care le umpleți cu gem și miez de nucă, apoi rulați. Așezați în tava tapetată cu hârtie de copt și introduceți la cuptor. La final, dați cu zahăr pudră.

Cornulețe în două culori

876 26 5Ingrediente: 500 ml apă minerală, 3 linguri cu zahăr, 50 g drojdie proaspătă, 200 ml ulei, 3 linguri cu cacao, coajă de lămâie, un praf de sare, făină cât cuprinde. Pentru umplutură: gem, rahat, nucă. Pentru sirop: 250 g zahăr, 120 ml apă, 2 lingurițe cu esență de vanilie, nucă de cocos pentru decor.

Mod de preparare: pentru început faceți siropul. Puneți la foc apa, împreună cu zahărul și vanilia, amestecând continuu până ce zahărul se topește. Într-un bol amestecați cu un tel apa minerală, uleiul, zahărul, sarea, drojdia proaspătă, dizolvată în prealabil cu puțină apă călduță şi coajă rasă de lămâie. Adăugați făina treptat, până aluatul devine puțin mai gros ca cel pentru clătite. Împărțiți aluatul în două vase, iar într-unul lăsați mai multă compoziție. În vasul în care aveți mai puţină compoziţie, puneți făină și frământați până când aluatul devine nelipicios. În vasul cu mai multă compoziție puneți cacao și făină și frământați până ce aluatul devine uşor de lucrat. Împărțiți în patru bile. Luați una maro, întindeți o foaie subțire și rotundă. Procedați la fel cu o bilă albă, dar aveți grijă ca foaia să fie mai mică decât cea maro. Așezați foaia albă peste cea maro și mai întindeți cu sucitorul până se lipesc cele două foi. Tăiați puțin pe mijloc și pe lungime și pe lățime, cât să vedeți că apare o formă de cruce. Fiecare sfert se taie în triunghiuri potrivite sau în funcţie de cât de mari vreţi să faceţi cornurile. Se adaugă gem pe margine și se rulează spre vârf, se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. La fel procedați şi cu restul de aluat. Se introduce în cuptorul încins până se rumenesc. După ce se scot, se lasă puțin la răcit, apoi se pot consuma.

Cornulețe cu borș

Ingrediente: 400 g făină, 200 ml ulei, 100 ml borș, 7 g drojdie uscată, un praf de sare, 200 g rahat, 100 g zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare: puneți într-un bol făina, sarea și drojdia. Faceți o adâncitură în mijlocul aluatului și turnați uleiul și borșul. Frământați ca să omogenizați aluatul, va rezulta unul sfărâmicios. Se lasă la dospit pentru o jumătate de oră, apoi se împarte în patru-cinci bile, fiecare dintre ele urmând să fie întinsă sub forma unui disc, cu ajutorul sucitorului. Tăiați aluatul la început în două, apoi în patru și la final în opt triunghiuri aproximativ egale. La baza fiecărui triunghi se pune rahat și se rulează de la bază spre vârf. Puteți înlocui rahatul cu nucă sau gem de prune simplu, sau combinat cu nucă măcinată. Cornulețele se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduc la cuptor. În final, se pudrează cu zahăr vanilat.

Cornuri cu mac

Ingrediente. Pentru aluat: 500 g făină, 1 cub de drojdie de bere, 100 g zahăr, 150 ml apă, 150 g margarină, 1 lingură cu coajă de lămâie, 1 pachet cu zahăr vanilat. Pentru umplutură: 200 g gem de caise, 150 g mac, 50 g zahăr, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu coajă de lămâie.

Mod de preparare: pentru început dizolvați drojdia de bere și o lingură cu zahăr în trei linguri cu apă călduţă. Lăsați zece minute și amestecați cu făina, margarina frecată cu restul de zahăr, restul de apă călduţă, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Acoperiți cu un șer- vet și lăsați la dospit pentru 30 de minute. În acest timp pregătiți umplutura. Amestecați gemul cu zeama de lămâie şi macul fiert în apă cu zahăr şi coajă de lămâie. Întindeți aluatul într-o foaie subţire de șase milimetri, de formă dreptunghiulară. Puneți umplutura, rulați și tăiați în bucăți de patru centimetri. Așezați într-o tavă unsă cu puţin ulei și puneți la cuptor pentru 30 de minute.