Main menu

header

de Cristina Tache

Curăţatul, tăiatul sau descojitul alimentelor pentru gătit pot lua mult timp, însă nu şi dacă aveţi cuţitele potrivite. O gospodină trebuie să aibă în bucătărie cel puţin câteva cuţite care să îi uşureze munca. Folosiţi întotdeauna un tocător, deoarece suprafeţele improvizate grăbesc tocirea lamei cuţitului. Nu le curăţaţi în maşina de spălat vase. Se pot dezlipi mânerele, iar metalul poate rugini. Aşadar, vă oferim un mic ghid al celor mai uzuale cuţite de bucătărie.

De bucătar-şef
Acesta are o lungime de 15-20 cm şi lăţimea de trei-patru centimetri. Există două tipuri de cuţite de bucătar: cel franţuzesc, cu lama de formă triunghiulară, şi cel german, puţin curbat. Lama lui foarte lată îl face mai sigur şi mai stabil. Este considerat cuţit profesional şi i se spune „de bucătar-şef”, fiind folosit pentru a felia carnea crudă şi legumele, pentru a desprinde carnea fiartă de pe oase, pentru tocarea verzei, a verdeţurilor, a cepei etc. Când îl cumpăraţi ţineţi cont de cât de bine se potriveşte cu mâna dumneavoastră, de dimensiune şi de materialul din care este făcut, iar marginea netăioasă a lamei să fie semirotunjită spre vârf.
Mai există un cuţit pentru descojit (de bucătar, în miniatură) şi pentru eliminarea părţii centrale a roşiilor sau pentru tăierea în părţi egale a legumelor. Lama acestuia are o lungime de maximum zece centimetri. (va urma)