Main menu

header

858 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Caracatiţa este, fără îndoială, o delicatesă uşor identificabilă de oricine datorită tentaculelor. Proaspătă, în conservă sau congelată, această carne are o textură remarcabilă, unică și o savoare care face din orice preparat care are în centru versatila caracatiță unul memorabil.

Caracatiţă la grătar cu legume

Ingrediente: 3 creveţi, 4 caracatiţe baby, 1 vânătă, 1 dovlecel, 1 cartof, 1 ciupercă, 1 morcov, 5 căţei de usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: caracatițele se spală bine, apoi se șterg de apa în exces, după care se așază pe grătar. Cu cinci minute înainte de a opri focul, se pun şi creveţii. Legumele se taie în bucăți potrivite, usturoiul se pisează bine și se călesc împreună în puțin ulei de măsline, apoi se asezonează cu sare și piper. Se toarnă puțină apă, se acoperă vasul și se lasă deoparte câteva minute. Se servesc împreună cu caracatița și creveții.

Caracatiţă marinată

Ingrediente: 1,2 kg caracatiţă, 1 morcov, 3 felii de rădăcină de ţelină, 3 căţei de usturoi, 1 rădăcină de pătrunjel, 2 frunze de dafin, 100 ml vin alb, 1 lingură cu oţet de vin alb, zeama de la 1 lămâie, ulei de măsline, frunze de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: se spală caracatiţa, iar separat se pune într-o oală adâncă apă cu sare la fiert, după care se pun legumele întregi, curățate, dafinul şi vinul. Se adaugă caracatiţa întreagă şi se ține la foc mic timp de o oră, apoi se oprește flacăra şi se lasă carnea să se răcească în suc propriu. Se scoate caracatița, se taie în bucăți, se pune într-un bol şi se amestecă bine cu oţet, zeamă de lămâie, ulei de măsline, pătrunjel tocat, sare şi piper. Se lasă să se odihnească puţin şi se amestecă încă o dată înainte de servire.

Caracatiţă cu orez

858 26 2Ingrediente: 1 kg caracatiţă, 1 ceapă medie, 1 pahar cu vin roşu, 2 pahare cu apă, 1 pahar cu orez, 4 linguri cu ulei de măsline, sare și piper după gust.

Mod de preparare: se taie caracatiţa în bucăţi, se toarnă deasupra vinul şi se lasă să se pătrundă timp de câteva minute. Într-o cratiţă se pune la încins uleiul de măsline, se adaugă ceapa tocată şi se călește un minut la foc mic, apoi se adaugă carnea, împreună cu vinul în care a stat, și se lasă să dea în clocot aproximativ patru minute. Se presară condimentele, se toarnă apa și se lasă din nou să fiarbă la foc mic, în vasul acoperit, timp de 20 de minute. După acest răstimp, se adaugă orezul, iar când acesta este fiert, se dă vasul deoparte. Preparatul se servește cald.

Caracatiţă cu lămâie

Ingrediente: 1 caracatiţă, 1 ceapă roșie, 1 cartof, cimbru, ulei de măsline, 3 lămâi, 1 ardei iute, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: caracatița se frăgezește prin congelare-decongelare. Se curăță și se pune la fiert în apă cu sare, în care se adaugă cartoful, ceapa și cimbrul, și se gătește circa o oră, în funcție de dimensiunea caracatiței. După fierbere, se scoate şi se lasă puţin la răcit, după care se tranșează. Într-un wok se pun bucățile de carne și se prăjesc la foc iute, în puțin ulei de măsline, sare și ardei iute, apoi se pun într-un bol, în ulei de măsline, și se toarnă sucul de lămâie, se presară cimbru, pătrunjel, piper și sare (dacă mai este nevoie). Se servește după aproximativ o oră.

Caracatiţă în stil grecesc

858 26 3Ingrediente: 1 kg tentacule de caracatiță proaspete, 10 ml oţet de vin roşu, 150 ml vin alb sec, 20 g miere, 20 ml oțet balsamic, 200 g ceapă, 200 g roşii cherry, 10 g usturoi tocat, 20 ml ulei de măsline, sare, piper boabe, 5 g cimbrișor.

Mod de preparare: într-o oală mare se pun tentaculele caracatiței în apă rece, împreună cu oțetul de vin roșu, vinul alb, două frunze de dafin, câteva boabe de piper negru, cimbrişor și se aduce lichidul la fierbere. Se lasă pe foc potrivit, în vasul acoperit cu capac, timp de 40-50 de minute. Când tentaculele sunt fierte, se scoate caracatița din vas, se scurge și se trece într-o tigaie încinsă. Se frige un minut în puțin ulei de măsline - tentaculele vor avea astfel o crustă crocantă. Se adaugă în tigaie ceapa tăiată jumătăți și usturoiul și se amestecă. Se găteşte timp de patru minute, se adaugă roşiile şi se lasă la foc pentru încă un minut. Se toarnă și oțetul balsamic, iar după ce se evaporă, se pune mierea și se asezonează cu piper măcinat. Se serveşte cu pâine prăjită, unsă cu ulei de măsline.

Caracatiţă cu chorizo

858 26 4Ingrediente: 1 kg caracatiţă proaspătă, 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, foi de dafin, paprika afumată, 100 ml vin alb, 100 ml apă, cimbru, 1 linguriță cu oțet de vin alb, sare, piper boabe, ulei de măsline, pătrunjel, 1 chorizo, 1 conservă cu fasole albă boabe, 1 lămâie, baby spanac.

Mod de preparare: într-o tigaie adâncă se pun la călit, în două linguri cu ulei de măsline, ceapa, foile de dafin, câteva boabe de piper, usturoiul zdrobit și paprika, iar după un minut se sting cu vin. Se toarnă apa, oțetul, se pune cimbrul, iar când lichidul dă în clocot, se opărește caracatița rapid, de trei ori, apoi se pune la fiert, acoperită cu un capac, la foc minim, pentru 30 de minute. Între timp, chorizo se taie în bucăți care se călesc în puțin ulei de măsline, se adaugă frunzele de baby spanac și se lasă două minute, amestecând continuu. La final, se condimentează cu sare și piper măcinat. Când caracatița este gata, se prăjesc în aceeași tigaie câteva bucăți de tentacule, unse cu ulei de măsline. Preparatul se servește cu un sos din zeamă de lămâie, sare piper măcinat și puțin ulei de măsline, alături de boabe de fasole albă.

Caracatiţă cu cartofi

858 26 5Ingrediente: 1 kg caracatiță, 3-4 cartofi mari, 1/2 ceapă, 1 tulpină de ţelină, 1 legătură de pătrunjel, 2 foi de dafin, 1 morcov, 2 lămâi, 1 lingură cu oţet, 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, sare.

Mod de preparare: se curăță ceapa, ţelina, morcovul şi se spală. Într-o oală se pun apa, legumele, foile de dafin şi o lingură cu oţet şi se lasă să dea în clocot. Se curăță „sacul” caracatiței și se elimină interiorul, apoi, cu un cuțit, ochii, apoi se spală bine. Când apa începe să fiarbă, se prinde caracatiţa de corp şi se bagă repede în lichid doar tentaculele, apoi se scot, repetând operaţiunea de patru ori (în acest fel, tentaculele vor deveni mai fragede). Se pune caracatiţa în lichid, se micşorează focul, se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert timp de 40 de minute. Într-un alt vas, se fierb cartofii cu coajă timp de 35 de minute, se scurg, se curăță și se taie în felii groase. Într-un castron încăpător se așază caracatiţa tăiată în bucăţi, cartofii, se presară deasupra pătrunjelul tăiat mărunt, puțină sare şi se toarnă deasupra două linguri cu ulei amestecate cu sucul de la cele două lămâi.