Main menu

header

de Cristina Tache

Roşia a fost descoperită în Mexic şi a fost adusă de navigatorii spanioli în Europa în secolul  al XVI-lea. A devenit cunoscută datorită bucătăriei italieneşti. Este o legumă gustoasă, dar şi bogată în substanţe nutritive. O roşie acoperă peste 20% din necesarul zilnic de vitamina C. Este recomandată în curele de slăbire, deoarece are o valoare energetică scăzută (15 calorii la 100 g). Pentru că încă mai găsim roşii autohtone proaspete, vă propunem să vă bucuraţi de proprietăţile lor uluitoare, încercând următoarele reţete:

Salată italiană
Ingrediente:
opt roşii, un căţel de usturoi, o lămâie, patru linguri cu ulei de măsline, 50 g de mozzarella, sare, piper, verdeaţă.
Mod de preparare: roşiile se spală şi se taie rondele subţiri, apoi se aşază pe o farfurie frecată în prealabil cu un căţel de usturoi zdrobit. Se toarnă puţin suc de lămâie, ulei şi se presară sare şi piper. Farfuria se acoperă şi se lasă roşiile la marinat timp de o oră. Înainte de servire se adaugă bucăţele de mozzarella şi verdeaţă.

Tarte
Ingrediente: patru foi de aluat pentru pizza, un ou, o linguriţă cu piper, trei linguri cu sos pesto (sos cu ulei şi busuioc, pe care îl găsiţi gata preparat), 24 de roşii foarte mici (cherry).
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Oul se bate cu puţină sare şi cu un praf de piper. Cu această compoziţie se unge aluatul de pizza, ce se taie apoi în 24 de bucăţi egale. Roşiile se spală şi se taie în jumătăţi. Pe fiecare bucată de aluat se pune puţin sos pesto, iar deasupra se aşază câte două jumătăţi de roşie, cu partea tăiată în sus. Se apasă roşiile puţin, ca să se afunde în aluat. Tartele se aşază pe o tavă mare, unsă cu puţin ulei şi se dau la cuptor, timp de 12-15 minute, până ce aluatul devine crocant şi rumen. Se servesc calde, decorate cu rondele de ceapă.

Supă rece
Ingrediente: un kilogram de roşii mici tăiate în patru, trei linguri cu ulei de măsline, patru căţei de usturoi, un litru cu zeamă de supă de pui, un sfert de cană cu busuioc mărunţit, o jumătate de lingură cu oţet balsamic, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: roşiile tăiate şi căţeii de usturoi se pun într-o tigaie. Se presară deasupra sare, piper şi se adaugă uleiul. Roşiile se prăjesc până se rumenesc. Apoi, amestecul din tigaie se pune într-un blender şi se amestecă bine. Se adaugă supa de pui, busuiocul, oţetul şi se mai amestecă în blender până se obţine o cremă. Se asezonează după gust. Se lasă să se răcească şi se serveşte.

Tomate umplute cu carne de porc
Ingrediente: opt roşii mari, o ceapă, 600 g de carne de porc, 100 g de orez fiert, 200 ml de smântână, o linguriţă cu făină, sare, o linguriţă cu pătrunjel verde tocat, o jumătate de linguriţă cu piper măcinat, o lingură cu ulei.
Mod de preparare: carnea se toacă de două ori printr-o sită cu găuri mici, se pune într-un castron, se adaugă orezul fiert, ceapa rasă, sarea, piperul şi se amestecă bine. Se taie partea superioară a roşiilor sub formă de capac şi se scoate miezul cu seminţe. Apoi, roşiile se umplu cu amestecul de carne şi se aşază într-un vas termorezistent uns cu ulei. Smântâna se amestecă bine cu făina, se adaugă sarea şi pătrunjelul tocat şi se toarnă peste roşiile umplute. Preparatul se bagă în cuptor şi se lasă 25 de minute. După ce s-au copt, roşiile se aşază pe farfurii, se stropesc din nou cu sos şi se servesc fierbinţi.

Sufleu cu şuncă
Ingrediente: 150 g de şuncă, un kilogram de roşii, o lingură cu pastă de tomate, o ceapă mai mică, 500 ml de smântână, trei ouă, sare, un vârf de cuţit cu piper, două linguri cu  caşcaval ras, 150 g de făină, o lingură cu unt, o lingură cu ulei.
Mod de preparare: o roşie se pune deoparte, iar celelalte se opăresc şi se curăţă de coajă, se taie în jumătăţi, se îndepărtează seminţele şi apoi se fac cubuleţe. Ceapa se toacă mărunt, se căleşte în ulei încins până devine aurie, se adaugă pasta de tomate, şunca tăiată fâşii subţiri şi se prăjeşte. Apoi se adaugă sare şi piper, cubuleţelele de tomate şi se fierb un minut, iar la final se scurg. Se separă ouăle, se adaugă 100 ml  de smântână peste gălbenuşuri, apoi făina, treptat, şi se amestecă atent ca să nu se formeze cocoloaşe. Albuşurile se bat spumă, se amestecă împreună cu restul pregătit anterior, se toarnă într-un vas termorezistent, se acoperă cu roşia pusă deoparte, tăiată felii, şi se presară caşcavalul ras. Se acoperă şi se dă la cuptor pentru o oră, pe baie de apă. La sfârşit se stropeşte cu unt topit şi se serveşte cald.

Trucuri în bucătărie

- Roşiile se curăţă rapid de coajă dacă se crestează cu vârful cuţitului în jurul codiţei, în formă de cruce, iar apoi se scufundă câteva secunde în apă clocotită şi imediat în apă rece;
- Tomatele se păstrează la temperatura camerei, pe cât posibil, pentru că frigul le distruge aroma;
- Roşiile cherry sunt potrivite pentru decorat, frigărui şi salate;
- Sortimentele de formă alungită se folosesc în special pentru pizza şi tarte;
- Cele rotunde sunt ideale pentru salate, mâncăruri gătite şi sosuri;
- Roşiile cărnoase, cu forme neregulate şi turtite, sunt cele mai bune pentru a fi umplute.