Main menu

header

826 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Unul dintre cele mai populare preparate ale planetei, pizza, înregistrează nenumărate variațiuni de toppinguri. Fie că este vorba despre adaptare la preferințele locale sau despre imaginația nesfârșită a chefilor, ingredientele care acoperă minunatul blat crocant sunt uneori neobișnuite.

Tikka și pui marinat în lămâie

Răspândirea pizza în toată lumea este relevantă prin două toppinguri care se consumă pe scară largă în India. Adaptare la tradițiile culinare locale, pizza cu tikka este un preparat care are deasupra un tip de brânză tradițională amestecată cu iaurt și apoi friptă pe grătar. De asemenea, pe deliciosul preparat originar din Italia se pune și pui tandoori, care este preparat prin marinarea cărnii în zeamă de lămâie, ceea ce îi conferă un gust foarte distinct și o savoare fructată.

Calamar, emu și… cangur

826 26 2Una dintre cele mai neobișnuite maniere de a prepara pizza este varietatea care are ca topping calamarul. Acest tip de pizza se consumă în Japonia și nu este popular decât în Țara Soarelui-Răsare, întrucât europenii nu s-au dovedit amatori de a combina un preparat tipic mediteranean cu aromele vietăților oceanice. Pe de altă parte, australienii se dau în vânt după pizza cu carne de cangur. Drăgălașele marsupiene sunt prezente deseori în meniurile restaurantelor, inclusiv ca topping ciudat pentru pizza. Tot la Antipozi se consumă pizza cu carne de emu, o pasăre definitorie pentru fauna australiană. Uneori, cele două tipuri de carne sunt prezente concomitent într-un topping.

Curry cu banane în Suedia

826 26 3Un topping greu de imaginat pentru uimitoarea simplitate a preparatului original se găsește în Suedia: pizza cu curry și banane. Mai precis, blatul crocant este acoperit cu șuncă, pulbere de curry, brânză și felii de banană, rezultând un amestec de gusturi cu totul ieșit din comun, departe de cele câteva ingrediente din care este preparată pizza originală. Există chiar două variațiuni pe această temă, în multe restaurante din statul nordic clienții putând opta pentru pizza banana curry „Ordinary” („obișnuită”) sau… „Classic”. Ceva mai la sud, în Rusia, pizza Moscova este acoperită cu sardine, ton și somon, plus ceapă și alte ingrediente. Pentru a se deosebi de restul lumii, rușii care o preferă o servesc rece.

Greieri și mazăre

826 26 4În zua în care un consumator a pus pe internet o imagine cu delicioasa pizza cu mazăre verde pe care a comandat-o în Brazilia, internauții s-au grăbit să-i facă observație, considerând că acest topping este cel puțin ciudat. Dar legumele puse peste aluatul preparatului italian sunt la ordinea zilei în statul sud-american, vedete fiind măslinele, ardeii, ceapa și roșiile. În unele state din SUA, pe de altă parte, este la mare căutare pizza cu greieri, considerați o excelentă sursă de nutrienți și de proteine și care sunt prezenți în multe alte rețete - taco, plăcinte și uneori chiar în… Martini.

Pizza Berlusconi, consumată în Finlanda, are o crustă din carne de ren, varietate care a cucerit inclusiv clienți din China