Main menu

header

817 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Lumea gastronomică românească, atât de bogată în ingrediente și savoare, are în prim-plan o frumoasă continuitate a coacerii plăcintelor de tot felul. Cu rețete transmise din generație în generație, aceste preparate irezistibile duc întotdeauna cu gândul la bucuria copilăriei și la gustul unic al tradiției.

Plăcintă națională

817 26 2Ingrediente. Pentru aluat: 1 kg făină, 3 ouă, 1 lingură cu oţet, 1 linguriţă cu sare, 1 ceșcuță cu apă caldă, 1 pachet de unt, 5 linguri cu ulei (sau untură). Pentru umplutură: 6 ouă, 6 linguri cu zahăr, 100 g stafide, 250 ml smântână, 1 lingură cu griș, 1 praf de sare, 1 kg brânză de vaci grasă, coajă de lămâie, zahăr vanilat, scorţişoară şi nucşoară.

Mod de preparare: se cerne făina şi se amestecă bine cu ouăle, grăsimea, oţetul, sarea şi apa, până rezultă o cocă potrivită, care se bate bine de masă, până face băşici, apoi se împarte în 16 sau 24 de bucăţi care se ung fiecare cu grăsime şi se lasă la loc cald. Între timp se amestecă temeinic ingredientele pentru umplutură. Se unge o tavă cu unt și se întinde fiecare parte de aluat cât tava, punându-se ușor fiecare foaie peste cealaltă, stropite cu unt. După ce s-au potrivit jumătate din foi, se toarnă umplutura și se continuă, stropindu-se în continuare cu unt după fiecare foaie, inclusiv după ultima, care se presează ușor pe margini. Se dă plăcinta la cuptor, la foc potrivit, timp de o oră.

Plăcintă cu flori de salcâm

817 26 3Ingrediente. Pentru aluat: 1/2 kg făină, 1 pahar cu ulei, 1 ceșcuță cu apă caldă, 1 gălbenuș, 1 praf de sare. Pentru umplutură: 1 kg flori de salcâm, 100 ml apă, 1 ceșcuță cu miez de nucă măcinată, 1 albuş.

Mod de preparare: florile se curăţă de codiţe şi de frunze și se spală, apoi se pun în apa care fierbe. Se amestecă până se-nmoaie şi devin o pastă care se lasă să se răcească, apoi se încorporează nucile şi albuşul. Între timp, aluatul, realizat din amestecarea ingredientelor, se frământă foarte bine și se întinde până la o grosime de trei milimetri. Se umple câte puţin cu pasta de flori şi se rulează, iar la final, deasupra se unge cu gălbenuş și cu ulei. Se pune în cuptor cu foc potrivit, maximum o oră.

Plăcintă cu dovleac

Ingrediente. Pentru aluat: 1 kg făină, 4 ouă, 400 g zahăr, 60 g drojdie, 1 cană cu lapte, 3 linguri cu smântână. Pentru umplutură: 500 g dovleac ras, 2 pachete de unt, zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie.

Mod de preparare: se desface drojdia în lapte cald şi smântână, se freacă untul cu zahăr până face spumă, apoi se adaugă ouăle și drojdia. Se pune făina, puțină coajă de lămâie şi se frământă foarte bine, apoi se lasă coca deoparte. Se unge o tavă cu unt și se întinde aluatul în foaie cât tava, cu pereţi cu tot, ca să învelească plăcinta, după care se umple cu dovleacul amestecat cu restul aromelor și se închide ca un plic. Se unge plăcinta cu unt şi ou și se dă la cuptor, la foc mic, circa 30-40 de minute.

Plăcintă cu brânză de vaci și stafide

817 26 4Ingrediente. Pentru aluat: 1 și 1/2 pachete cu unt, 250 ml smântână, 350 g făină, 1 praf de sare. Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, 200 g stafide, 3 plicuri cu zahăr vanilat, 1 ceșcuță cu zahăr tos, 3 ouă, 1 lingură cu făină. Pentru coacere: 50 g unt, 1 pahar cu pesmet.

Mod de preparare: pentru aluat se amestecă bine ingredientele, se obține o cocă moale care se lasă la rece peste noapte și se scoate din frigider cu o oră înainte de pregătirea preparatului. Se face umplutura frecându-se brânza cu ouăle, apoi cu făina și stafidele. Se împarte aluatul în două şi se întind foi cât tava. Prima se așază în tavă, se unge cu unt și se presară cu trei linguri cu pesmet, marcând bine colţurile şi înţepând-o cu furculiţa, apoi se dă la cuptor 15 minute. După acest răstimp, se presară restul de pesmet, se toarnă umplutura, se acoperă cu a doua foaie şi se pune în cuptor, la foc potrivit, 30 de minute.

Plăcintă cu ceapă

817 26 5Ingrediente. Pentru aluat: 500 g făină, 500 ml apă caldă, 1 praf de sare, 1 pahar cu ulei. Pentru umplutură: 2 cepe mari, 200 g ciuperci, 1 legătură de mărar, sare și piper după gust.

Mod de preparare: în mijlocul cantității de făină se face o scobitură în care se toarnă, puţin câte puţin, apa, uleiul și sarea. Se frământă bine aluatul rezultat şi se bate de masă zece minute, apoi se pune pe o planşetă presărată cu făină. Pentru umplutură, se călește ceapa, se adaugă ciupercile, apoi se pune mărarul și se asezonează. Se unge o tavă cu ulei, se ia câte o bucată de aluat și se întinde în foaie, punându-se în tavă succesiv cu umplutura, până se termină. Ultimul strat de aluat se unge bine cu ulei. Plăcinta se pune în cuptor încins, 15-20 de minute, la foc potrivit.

Plăcintă cu mere

817 26 6Ingrediente. Pentru aluat: 1 și 1/2 pachete cu unt, 250 ml smântână, 350 g făină, 2 linguri cu zahăr. Pentru umplutură: 1,5 kg mere, 2 linguri cu zahăr, 3 linguri cu unt, 2 plicuri cu zahăr vanilat.

Mod de preparare: din ingredientele pentru aluat se realizează o cocă ce se lasă la rece peste noapte. Pentru umplutură se curăță merele și se rad pe răzătoarea mare, apoi se călesc într-o crăticioară în care s-a încins untul. Când fructele își schimbă ușor culoarea, se presară zahărul, se amestecă bine şi se lasă la răcit. Se unge o tavă cu unt, iar aluatul se împarte în două și se întinde în foi. Se așază o foaie, se înțeapă în câteva locuri și se dă 15 minute în cuptorul încins, apoi se scoate, se pun merele, se acoperă cu a doua foaie, care se înțeapă și aceasta, după care se dă plăcinta la cuptor timp de 30-40 de minute, la foc potrivit.

Plăcintă dobrogeană

817 26 7Ingrediente. Pentru aluat: 1 cană cu apă, 3 linguri cu ulei, 1 praf de sare, 1 lingură cu oțet, 500 g făină. Pentru umplutură: 1 kg brânză de oaie, 400 g iaurt gras sau smântână, 8 ouă, 1 praf de sare.

Mod de preparare: din făină, apă, ulei, sare și oțet se face o cocă nici moale, nici tare, care se împarte în șase părți ce se întind separat, cu făcălețul, presărând de fiecare dată puțină făină. Brânza se dă prin răzătoare într-un castron și se amestecă bine cu 250 g iaurt sau smântână și cu șase ouă bătute ca pentru omletă, peste care se presară sare. Se unge tava cu puțin ulei, după care se iau câte trei linguri din amestecul de brânză și se pune în mijlocul unei foi de aluat întins. Se împăturește în patru, ca un plic, apoi se strânge aluatul, încrețindu-l. Se ia acest pachet de formă lunguiață și se pune în tavă. După ce se procedează la fel cu toate bucățile de aluat și se ocupă tava, se stropește totul cu puțin ulei și se introduce plăcinta 30 de minute în cuptor, la foc mediu. După acest răstimp se bat ouăle rămase cu 150 g iaurt sau smântână și puțină sare, iar amestecul se toarnă peste preparatul încins, care se mai dă zece minute la cuptor, tot la flacără potrivită.