Main menu

header

de Cristina Tache

În zilele călduroase de vară avem nevoie de energie şi de ceva care să ne răcorească. Fructele şi legumele verii sunt tocmai bune pentru pregătirea unor băuturi pline de vitamine, ce ne pot scăpa de arşiţa de afară. Încercaţi-le!

Nectar de piersici şi de citrice
Ingrediente:
500 g de piersici, 125 g de zahăr, cinci portocale, o lămâie, 500 ml apă.
Mod de preparare:
se curăţă piersicile de coajă şi de sâmburi. Dacă sunt foarte coapte se zdrobesc, iar dacă sunt mai tari se dau prin răzătoare. Se fierbe apa cu zahărul până se obţine un sirop, ce se toarnă fierbinte peste piersici. Se lasă compoziţia timp de o oră, apoi se storc portocalele şi lămâia. Trebuie să se obţină o cană cu suc, ce se adaugă peste compoziţia din piersici şi zahăr şi se dă la rece. După o oră se serveşte în pahare reci, cu multe cuburi de gheaţă şi apă minerală.

Suc de rubarbă
Ingrediente:
500 g de rubarbă, tăiată în bucăţi de cinci centimetri, şapte-opt linguri cu zahăr, două linguri cu suc de lămâie, 500 ml de apă minerală, 300 ml de apă.
Mod de preparare:
rubarba, zahărul şi sucul de lămâie se pun la fiert în apă. Se lasă să dea în clocot, se reduce flacăra şi se mai lasă la fiert până rubarba începe să se rupă. Se lasă la răcit timp de o oră. Apoi se strecoară şi se păstrează lichidul fără pulpă. În fiecare pahar se pun cantităţi egale de sirop de rubarbă şi apă minerală.

Cocteil de tomate
Ingrediente:
două pahare cu suc de roşii, două roşii tăiate cubuleţe, un pahar cu iaurt rece, patru cuburi cu gheaţă, o lămâie.
Mod de preparare:
iaurtul şi sucul de roşii se pun într-o sticlă şi se agită până se obţine o spumă (se poate folosi un blender sau un shaker). Se pun cubuleţele de roşii în pahare, se toarnă amestecul şi se adaugă gheaţă şi o felie de lămâie.

Shake de cireşe cu vanilie
Ingrediente:
patru cupe cu îngheţată de vanilie, două ceşti cu lapte dulce, trei sferturi de ceaşcă de cireşe proaspete sau congelate, o lingură cu extract de vanilie sau esenţă de vanilie, un sfert de ceaşcă de migdale pisate.
Mod de preparare:
se pun toate ingredientele într-un blender. Se amestecă bine, cât să se omogenizeze compoziţia, dar cireşele şi migdalele să rămână întregi.

Shake de fructe cu tofu
Ingrediente:
200 g de tofu, o banană, două căni cu suc de portocale, o cutie cu ananas neîndulcit sau un ananas crud.
Mod de preparare:
dacă se foloseşte ananas crud, curăţaţi-l şi tăiaţi-i pulpa cubuleţe. Apoi, toate ingredientele se pun într-un blender şi se amestecă până se obţine o pastă cremoasă şi omogenă.

Shake de mentă
Ingrediente:
150 ml de lapte degresat, 75 ml de iaurt proaspăt, patru linguri cu mentă proaspătă, puţină sare şi gheaţă pisată.
Mod de preparare:
în blender se pun laptele, iaurtul, menta şi un vârf de cuţit de sare şi se amestecă foarte bine. Se umplu două pahare cu gheaţă pisată şi se toarnă amestecul.

Cocteil cu pepene şi lămâie
Ingrediente:
trei ceşti cu suc de pepene roşu, trei linguri cu zahăr sau cu miere, două linguri cu suc de lămâie.
Mod de preparare:
se amestecă cele două sucuri şi se adaugă zahărul sau mierea. Se pune totul într-un shaker şi se agită bine. Se bagă în frigider pentru 30 de minute, iar apoi se serveşte cu gheaţă.

Spumă de iaurt şi fructe
Ingrediente:
două căni cu suc de portocale, două banane coapte, lăsate la rece şi tăiate felii, o cană cu iaurt cu aromă de vanilie şi cu conţinut scăzut de grăsime, scorţişoară.
Mod de preparare:
în blender se pun sucul de portocale şi bananele. Se amestecă până se obţine o compoziţie fină. Apoi, se adaugă iaurtul şi se lasă în aparat până când compoziţia devine spumoasă. Când este gata se toarnă în pahare şi se presară scorţişoară deasupra.

Suc de portocale cu mentă
Ingrediente:
sucul de la opt portocale, câteva frunze de mentă proaspătă, cuburi de gheaţă.
Mod de preparare:
se toacă menta, se pune într-un vas şi se toarnă sucul de portocale peste ea. Se adaugă gheaţa şi se lasă la rece. Fiecare pahar se decorează cu frunze de mentă întregi şi cu câte o felie de portocală. Se poate adăuga miere, pentru a fi mai dulce.