Main menu

header

de Cristina Tache

Bogată în potasiu, sulf, fier, calciu şi vitamine, varza de Bruxelles are un efect extraordinar asupra pancreasului, îmbunătăţind secreţia de insulină. Astfel, o putem considera un bun aliat în tratamentul diabetului. Această legumă provine din nordul Europei şi este foarte populară în Belgia, Olanda, dar şi în SUA. Varza de Bruxelles este un aliment versatil, ce poate fi consumat crud, în salate sau folosit ca ingredient în preparate cu carne şi cu legume. Dacă aţi descoperit gustul acestei legume şi nu prea ştiţi cum să o preparaţi pentru a o exploata la maximum, noi vă propunem să încercaţi următoarele reţete:

Varză de Bruxelles glazurată
Ingrediente: 800 g de varză de Bruxelles, 150 ml de vin roşu sec, trei linguri cu miere, două linguri cu sos de soia, două linguri cu amidon.
Mod de preparare: se spală varza, se taie cozile lângă cotor şi se crestează baza, în cruce, cu două tăieturi nu foarte adânci. Într-un bol se amestecă vinul, mierea şi sosul de soia. Se pune amestecul într-o cratiţă, se dă în clocot, se adaugă o cană cu apă şi varza de Bruxelles şi se fierb acoperit timp de 15 minute, la foc mic, amestecând des. Se ia capacul şi se continuă fierberea încă zece minute. Se dizolvă amidonul în puţină apă şi se adaugă în varză, amestecând continuu încă cinci minute, până ce sosul se îngroaşă. Se serveşte imediat.

Cu pui
Ingrediente: un kilogram de carne de pui, 100 g de unt, un kilogram şi jumătate de varză de Bruxelles, 100 g de caşcaval, 50 g de făină, 50 ml de lapte, 200 ml de smântână, 25 ml de suc de roşii, unt pentru uns forma şi pentru călit, sare, piper.
Mod de preparare: puiul se spală, se taie bucăţi, se sărează, se piperează şi se frige în jumătate din cantitatea de unt. În untul rămas se căleşte făina, se stinge cu laptele amestecat cu smântâna şi sucul de roşii, se adaugă carnea prăjită şi se fierb 20 de minute. Varza de Bruxelles se fierbe în apă cu sare preţ de 20 de minute, se scurge bine şi se aşază într-un vas termorezistent uns cu unt. Se presară caşcavalul ras peste varză, se pun bucăţi de unt şi se gratinează la cuptor până capătă o tentă maronie. Carnea de pui prăjită se serveşte cu varza de Bruxelles gratinată, peste care se pun două-trei linguri cu sos.

Cu alune şi portocale
Ingrediente: 450 g de varză de Bruxelles, 75 ml de ulei de măsline, o ceapă, două linguri cu muştar Dijon, 200 ml de supă de pui, 150 ml de suc de portocale, 50 g de alune de pădure, o portocală, 100 g de stafide albe, o jumătate de linguriţă cu cimbru sau oregano, sare, piper.
Mod de preparare: se fierbe varza în apă cu sare timp de trei minute din momentul în care apa dă în clocot. Se scot verzele şi se pun într-o strecurătoare de plastic şi se trec pe sub jet de apă rece. Se pun stafidele în sucul de portocale, ca să se înmoaie. Ceapa, tocată mărunt, se căleşte la foc mic până se caramelizează. Se dizolvă muştarul în jumătate din supă şi se adaugă peste ceapă, se potriveşte de sare şi de piper şi se mai fierbe trei minute, amestecând. Se adaugă varza şi sucul de portocale şi se continuă fierberea 15 minute, până când varza este moale. Dacă în timpul fierberii scade prea tare, se adaugă şi restul de supă. Se desface portocala în bucăţi şi se pune peste varză. Se adaugă şi alunele, cimbrul şi stafidele şi se ia de pe foc.

Supă belgiană
Ingrediente: 50 g de unt, 400 g de varză de Bruxelles, un fir de praz, o ţelină mică, un cartof, doi litri de supă de carne (pasăre sau vită), 250 ml de lapte, patru ouă, 100 ml de smântână, zece grame de nucşoară măcinată, sare, piper.
Mod de preparare: se iau şase verzişoare şi se fierb în apă clocotită cu sare timp de zece minute. Se scot şi se răcesc sub jet de apă rece, ca să nu se înmoaie. Acestea se folosesc pentru ornat. Se topeşte untul într-o cratiţă mai înaltă, se adaugă prazul tăiat mărunt, ţelina, tăiată felii mici şi restul de varză de Bruxelles. Se sotează timp de cinci-şase minute, fără să se rumenească. Se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Se adaugă cartoful tăiat felii, supa de carne, laptele şi două căni cu apă. Se fierb toate ingredientele 45 de minute, până ce verzele devin foarte moi. Se scot legumele din cratiţă, se bagă într-un blender şi se mixează până se obţine un piure fin. Se pune piureul înapoi în cratiţă. Separat se amestecă smântâna cu gălbenuşurile şi se încorporează în piureul de legume. Se pune cratiţa pe foc şi se lasă să clocotească câteva minute. Se adaugă şi verzele fierte la început, ca să se încălzească, şi se serveşte imediat.