Main menu

header

de Cristina Tache

Căldura de afară ne determină să căutăm soluţii pentru a ne răcori. Îngheţata de casă poate fi cea mai bună soluţie pentru zilele toride de vară. Vă propunem câteva idei pentru un desert delicios şi răcoritor.

De banane
Ingrediente: două căni cu lapte, două căni cu smântână grasă, două ouă bătute, o cană şi un sfert cu zahăr, un sfert de linguriţă cu sare, o jumătate de linguriţă cu esenţă de vanilie, patru banane tăiate rondele.
Mod de preparare: se amestecă zahărul cu laptele, smântâna şi ouăle într-o oală. Se pune totul la fiert, la foc mic şi se amestecă încontinuu. În timp ce se amestecă se adaugă sarea. Se ţine oala pe foc până când se îngroaşă compoziţia, apoi se pune deoparte la răcit. La final se adaugă rondelele de banane şi esenţa de vanilie. Se pune îngheţata în forme speciale şi se dau la congelator câteva ore.

De piersici
Ingrediente: şase piersici medii curăţate de pieliţă, fără sâmburi, o cană cu zahăr, trei căni cu smântână grasă, o cană cu lapte, două linguriţe cu esenţă de vanilie.
Mod de preparare: piersicile se pasează până se obţine un piure. Se amestecă împreună cu un sfert de cană cu zahăr şi se lasă o oră. Apoi se adaugă smântâna, laptele, restul de zahăr, esenţa de vanilie şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă. Se pune în forme şi se congelează.

Tort de îngheţată
Ingrediente: Pentru tort: 16 pişcoturi, o treime de cană cu lichior de portocale, 300 g de căpşuni, un litru şi jumătate de îngheţată după preferinţe. Pentru albuşul spumă: patru albuşuri la temperatura camerei, 80 g de zahăr.
Mod de preparare: Pentru tort: într-un vas se pun jumătate din lichiorul de portocale şi căpşunile pasate cu o furculiţă. Într-un alt vas se varsă restul de lichior şi se înmoaie pişcoturile unul câte unul, repede, şi se aşază într-un vas termorezistent. Se pun peste pişcoturi zece linguri mari cu îngheţată şi jumătate din căpşuni, apoi încă un strat de pişcoturi, îngheţată, căpşuni, pişcoturi. Se pune la congelator pentru două ore.

De cafea
Ingrediente: o cană cu lapte, un sfert de cană cu cafea măcinată, o cană cu zahăr, trei ouă bătute, un vârf de cuţit de sare, o linguriţă cu esenţă de vanilie.
Mod de preparare: se fierbe laptele într-o oală adâncă. Atunci când începe să fiarbă se ia oala de pe foc. Se adaugă cafeaua şi jumătate din cantitatea de zahăr în laptele încins. Se adaugă ouăle bătute şi se amestecă încontinuu. Se adaugă restul de zahăr, sarea şi esenţa de vanilie. Apoi se pune din nou pe foc până devine o pastă omogenă. Se toarnă în forme pentru îngheţată şi se dă la congelator.

De şampanie
Ingrediente: două gălbenuşuri de ou, 250 ml de lapte, 40 g de zahăr vanilat, coajă rasă de la o jumătate de lămâie, un pahar cu şampanie, 100 ml de frişcă.
Mod de preparare: se pun zahărul, laptele, coaja de lămâie şi gălbenuşurile într-o crăticioară, la foc mic. Amestecaţi continuu, până se ajunge la punctul de fierbere. Se scoate coaja de lămâie şi se lasă să se răcească. Atunci când se răceşte se adaugă şampania şi frişca. Amestecul se pune într-un castron ţinut în prealabil la rece cel puţin o jumătate de oră. Se serveşte în cel mult două ore. Dacă se serveşte mai târziu, înainte se bagă mixerul şi se amestecă pentru 20 de minute. Se serveşte în cupe de şampanie şi se toarnă şampanie rece deasupra.

Cu miere şi citrice
Ingrediente: două grepefruturi, două portocale, patru linguriţe cu miere, îngheţată după gust.
Mod de preparare: citricele se curăţă de coajă şi de seminţe. Se taie în bucăţi medii, se pun pe o farfurie şi se toarnă miere deasupra. Se lasă o jumătate de oră ca să intre mierea în fructe, apoi se pun bulgăraşi de îngheţată deasupra. Se serveşte imediat. Se poate decora cu diverse topping-uri: ciocolată, caramel, fructe sau frişcă bătută.

Dietetică
Ingrediente: o cutie cu lapte degresat, 300 ml de suc proaspăt de kiwi, trei-cinci picături de esenţă de migdale, câteva frunze proaspete de mentă tocate mărunt.
Mod de preparare: într-un bol încăpător se amestecă iaurtul cu sucul de kiwi până ce se omogenizează. Se adaugă esenţa de migdale şi menta, se pune compoziţia în forme speciale şi se dă la congelator. Îngheţata se serveşte în cupe, decorată cu două frunze întregi de mentă şi cu o linguriţă cu frişcă dietetică.