Main menu

header

721 26 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

În Rusia, legumele au jucat dintotdeauna un rol extrem de important. Ele erau folosite ca gustare la un pahar cu vodcă și nu numai. Și în prezent, în satele tradiționale, se pregătesc pentru iarnă butoaie cu murături, adevărate remedii pentru boli, dar și slănina sărată cu usturoi și supa rusească cu carne de porc și varză murată, care poartă denumirea de șhi. Colțunașii fierți, micul dejun al copiilor de grădiniță, este un alt fel de mâncare extrem de căutat. Iată rețetele preparatelor, care vă vor scoate din încurcătură la mesele festive și vă vor salva de dureri de cap după mahmureală.

Șhi rusesc (supă cu varză murată)

Ingrediente: 700 g carne porc, 300 g varză acră cu morcovi, 600 g cartofi, 150 g arpacaș, 200 g ceapă, 1 rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac, sare, piper, foi de dafin.

Mod de preparare: înainte de a vă apuca de rețeta propriu-zisă, puneți arpacașul într-o oală cu apă caldă și lăsați-l să stea peste noapte. Carnea se fierbe cu arpacașul, aproximativ o oră și jumătate. Ceapa se taie mărunt și se amestecă cu făină. Se căleşte într-o tigaie cu ulei până devine aurie. Rădăcina de pătrunjel sau de păstârnac se dă pe răzătoarea cu găuri mari. Se adaugă varza murată, care se fierbe zece minute. Se curăță cartofii, care au fost tăiați cubulețe, și se pun în șhi. Se mai lasă la fiert cinci-şapte minute. Se pun ceapa prăjită, rădăcina rasă, piperul și foile de dafin. Se adaugă sare după gust. Supa se lasă să stea cel puțin patru ore să se odihnească înainte de a fi servită, astfel preparatul va căpăta un gust mai bun.

Varză murată cu merișoare

721 26 2Este servită de ruși ca gustare la vodcă. Varza murată condimentată și asezonată cu ulei vegetal și merișoare constituie adevărate surse de vitamina C, care revitalizează organismul după petreceri. Rușii de obicei pun această salată pe masă și atunci când servesc la cină cartofi cu smântână și povestesc că această gustare este în fapt visul tuturor celor care vor să fie sănătoși.

La fel de sănătoasă și de bogată în vitamine este și zeama murăturilor. În Rusia, cei care abuzau de vodcă se dregeau cu această zeamă de varză murată, care îi punea imediat pe picioare. Oamenii de știință au demonstrat că zeama de la castraveții murați este și ea un remediu excelent pentru numeroase boli. Cei care o consumă nu vor fi deshidratați, vor elimina spasmele musculare, vor avea o imunitate de fier, ar putea slăbi și vor avea o cantitate normală de zahăr în sânge. Astfel, se recomandă o mică porție de zeamă de castraveți înainte de masă.

Slănină de porc

721 26 3Deși poate părea un adevărat inamic al siluetei, slănina de porc este o sursă de grăsimi esențiale pentru organismul uman. Slănina conține vitaminele D, F, A, E, un întreg complex de microelemente, acizi grași saturați și nesaturați. Iată de ce în cazul unui nivel ridicat de colesterol, mulți medici îi sfătuiesc pe pacienții lor să consume zilnic o cantitate mică de slănină de porc sărată, pentru a normaliza aceste depuneri de grăsime de pe vasele de sânge. Pentru sporirea efectului, se combină slănina cu usturoiul, care, de asemenea, este bun atunci când aveți un nivel crescut al colesterolului.

Vareniki (colțunași)

721 26 4Acest fel de mâncare era nelipsit de la micul dejun al copiilor din grădinițele din Republica Moldova și din Rusia. Pentru că este o gustare sănătoasă, am vrut să aflăm și noi rețeta autentică.

Ingrediente: 250 g caș 2% grăsime, 1 ou, 1 lingură cu unt moale, 2 g sare, 2 lingurițe cu zahăr, 3 linguri cu făină.

Mod de preparare: se amestecă untul, oul, sarea și zahărul și se adaugă cașul. Se frământă bine toată compoziția. Amestecul rezultat se presară cu făina. Se rup bucăți din aluat care se modelează în formă de suluri, cu grosimea de aproximativ 1 cm. Sulul se taie oblic, în bucățele, cu lungimea de 1,5-2 cm. Într-o oală în care a fost pusă apă la fiert se adaugă vareniki. Se țin pe foc până când încep să iasă la suprafață, acesta fiind semnul că sunt gata. Cu ajutorul unei linguri de spumă, vareniki se scot din oală şi se aşază pe o farfurie. Colțunașii se servesc cu smântână, cu unt, cu miere sau cu dulceață. Cele mai gustoase sunt însă vareniki cu lapte condensat.

Gustarea „Vladivostok”

721 26 5Atracția principală a mâncărurilor din Vladivostok este peștele proaspăt prins. Somonul, codul, cambula, halibutul, stridiile, melcii mari sunt adesea ingrediente de bază în aperitivele servite de ruși. Vă prezentăm rețeta unei gustări rapide și sănătoase cu somon afumat.

Ingrediente: 100 g cașcaval, 100 g somon afumat, 50 g icre roșii, 1 lămâie verde (lime), câteva frunze de salată verde pentru decor.

Mod de preparare: se taie somonul afumat în felii late de aproximativ 4 cm. Feliile se presară cu cașcaval ras, iar în interior se pun icrele. Se rulează ca un tub. Pe farfurie de așază frunze de salată, iar peste ele tubulețele rulate. Se decorează cu icre roșii și felii de lime.