Main menu

header

711 27 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Orice ocazie specială înseamnă și șampanie, băutură rafinată, nelipsită din „arsenalul” momentelor de neuitat. În jurul minunatului lichid s-a construit o adevărată cultură, care include și preparate gastronomice demne de gustu- rile cele mai pretențioase.

Somon cu sos

Ingrediente: 500 g file de somon, 2 linguri cu ulei de măsline, 50 ml vin alb, sare, piper, zeama de la 1/2 lămâie, 2 căţei de usturoi. Pentru sos: 20 ml ulei de măsline, 1 ceapă mică tocată mărunt, 100 ml şampanie, zeamă de lămâie, 2 linguri cu făină, 250 ml smântână, 20 g unt.

Mod de preparare: se așază somonul în tavă, se adaugă uleiul, vinul, sarea, piperul, zeama de lămâie şi usturoiul. Se dă la cuptor, la 200 de grade Celsius, pentru 20-25 de minute. Între timp, faceți sosul de şampanie: puneți uleiul la încins şi adăugați ceapa, lăsați-o foarte puţin pe foc şi adăugați şampania. Separat faceți un amestec din făină şi smântână, iar când şampania fierbe, turnați-l ușor. Puneți zeama de lămâie şi untul. Lăsați la foc până se îngroaşă. Potriviți de sare şi piper. Peștele se servește cu acest sos alături și cu un pahar cu vin alb demisec.

Pui cu struguri

711 27 2Ingrediente: 3 bucăţi de file de piept de pui, 30 de boabe de struguri albi, 250 ml smântână pentru gătit, 1 linguriţă cu miere, 220 ml şampanie, 20 g unt, sare, piper proaspăt măcinat, nucşoară rasă.

Mod de preparare: condimentați carnea de pui cu sare, piper măcinat şi praf de nucşoară, pe ambele părţi. Pregătiți o tigaie în care puneți untul, iar când acesta s-a topit, adăugați bucăţile de piept de pui. Le prăjiți două-trei minute, apoi le întoarceți şi le mai lăsați încă două minute. Turnați şampania şi lăsați să fiarbă alte două minute. Întoarceți din nou carnea de pui şi mai fierbeți trei minute. Adăugați boabele de struguri şi fierbeți totul maximum două minute, în timp ce amestecați continuu. Scoateți strugurii şi îi păstrați calzi, acoperiţi cu folie alimentară. Continuați fierberea până când sosul scade. Turnați apoi smântâna, amestecați şi fierbeți la foc mic până când se obţine un sos omogen. Condimentați cu sare şi piper măcinat și lăsați pe flacără până când sosul are consistența dorită şi carnea de pui este moale. Adăugați mierea, amestecați bine şi serviți puiul cu sos, alături de boabele de struguri.

Ruladă cu cremă

711 27 3Ingrediente. Pentru blat: 3 ouă, 3 linguri cu apă, 6 linguri cu zahăr, 6 linguri cu făină. Pentru cremă: 350 ml şampanie de piersici, 1 plic cu budincă de vanilie, 6 linguri cu zahăr, 400 ml frişcă, 10 g gelatină.

Mod de preparare: pentru blat se separă ouăle, albușurile se bat cu o jumătate din cantitatea de zahăr, iar gălbenușurile și apa cu restul de zahăr. Se adaugă făina, apoi se încorporează ușor și albușurile spumă. O parte din compoziție se amestecă bine cu un praf de cacao. Se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă în cuptor 15-20 de minute. Când se scoate, se rulează cu hârtie de copt pe un sucitor şi se lasă la răcit. Pentru cremă, se pun într-o cratiță pe foc 300 ml şampanie împreună cu zahărul. Budinca se amestecă cu 50 ml şampanie şi se adăugă peste compoziția de pe aragaz, amestecându-se până se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească, amestecându-se din când în când. Gelatina se pune la muiat în câteva linguriţe cu şampanie şi se topeşte într-o cratiţă cu apă fierbinte. Se bate frişca bine, se adaugă peste ea şampania cu budinca şi gelatina dizolvată. Se dă la frigider. Crema se întinde pe foaia de blat şi se rulează, apoi se strânge bine în folie şi se lasă la frigider câteva ore.

Sorbet

711 27 4Ingrediente: 250 g zahăr, 2 linguri cu suc de lămâie, 20 ml zmeurată, 2 linguriţe cu apă de trandafiri, 500 ml şampanie.

Mod de preparare: zahărul se lasă să se dizolve în 250 ml apă, la foc moale. Se fierbe uşor, sub formă de sirop. Vasul se ia de pe foc şi se lasă să se răcească siropul. Totul se aşază într-un castron de metal şi se introduce în congelator pentru circa opt ore sau peste noapte. Compoziţia se bate cu furculiţa din oră în oră, pentru a nu forma ace de gheaţă. Sorbetul se serveşte în pahare elegante, alături de fursecuri sau de inimioare din blat de tort.

Brioşe cu cireşe

711 27 5Ingrediente. Pentru aluat: 300 g unt, 2 şi 1/2 căni cu faină, 2 căni cu zahăr, 100 g cacao, 4 ouă, 1 cană cu lapte, 1 plic cu praf de copt, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie. Pentru cremă: 250 g mascarpone, 250 ml smântână pentru frişcă, 4 linguri cu zahăr pudră, 4 linguri cu şampanie, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, cireşe amare din conservă pentru ornat.

Mod de preparare: într-un vas, pe foc, se amestecă zahărul, cacaua şi laptele. Focul trebuie să rămână la o intensitate medie, aşa încât ingredientele să nu se lipească. Se lasă amestecul să fiarbă aproximativ şapte minute, timp în care se amestecă încontinuu cu o lingură. Se adaugă apoi untul tăiat cubuleţe şi se fierbe încă zece minute, până la omogenizare. Se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit aproximativ zece minute. Între timp, se separă albuşurile de gălbenuşuri şi se pun în vase diferite. Gălbenuşurile se amestecă bine, folosind o lingură, iar albuşurile se bat cu mixerul până devin spumă. Se toarnă încet compoziţia călduţă de cacao şi esenţa de vanilie peste gălbenuşuri, apoi se adaugă făina şi praful de copt. Compoziţia se amestecă bine cu mixerul, după care se încorporează albuşurile bătute spumă şi se omogenizează totul cu o lingură sau cu o spatulă. Aluatul astfel format se pune în forme de brioşe şi se bagă în cuptor. Brioşele vor sta la copt 20 de minute, la foc mediu, după care se lasă la răcit o jumătate de oră. Pentru cremă, se pun într-un bol brânza mascarpone, smântâna şi cele patru linguri cu zahăr pudră. Se amestecă aceste ingrediente câteva minute, până se obţine o cremă pufoasă. Se adaugă câte o lingură cu şampanie, continuând mixarea, iar la final, o linguriţă cu esenţă de vanilie. Crema obţinută se foloseşte pentru ornarea brioşelor, iar deasupra se aşază câte o cireaşă amară.