Main menu

header

688 30 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Siropurile naturale sunt adevărate elixiruri de sănătate și oricine trebuie să le aibă în casă. Pe lângă faptul că sunt gustoase și se prepară foarte ușor, siropurile din fructe au rolul de a întări organismul. Iată care sunt cele mai bune rețete de siropuri ca la mama acasă.

De vișine

Ingrediente: 1,5 kg vișine, zeama de la o lămâie, 1 kg zahăr.

Mod de preparare: vișinele se spală, se scot sâmburii și se fierb cu puțină apă într-o oală până se înmoaie. Se acoperă o sită fină cu un prosop de bucătărie din pânză. Se strecoară vișinele fierte prin prosop. Într-o oală, din sucul scurs se măsoară un litru, care se amestecă bine cu zahărul și cu sarea de lămâie. Se fierbe amestecând continuu până la dizolvarea completă a zahărului. Se îndepărtează spuma. Se ia oala de pe foc. Se lasă puțin la răcit, apoi siropul se toarnă în sticlele pregătite, până la margine. Sticlele se închid cu dopuri cu filet și se lasă cinci minute sprijinite pe capac. Siropul se păstrează în frigider și înainte de utilizare se agită energic.

De trandafiri

Ingrediente: 300 g petale de trandafiri, 1 litru apă, 2 kg zahăr, 20 g sare lămâie.

Mod de preparare: puneţi apa la fiert, iar când dă în clocot, adăugaţi petalele de trandafir spălate şi curăţate. După câteva minute pe foc, petalele se strecoară şi în lichidul rămas se adaugă sarea de lămâie. Din verzuie, apa de trandafiri se va face roşiatică sau roz. La un litru de apă de trandafiri se pun două kilograme de zahăr, totul depinde de cantitatea de petale de trandafiri de dulceaţă de care dispuneţi. Lichidul se fierbe până scade mult, cât să aibă consistenţa siropului, gros şi dulce.

De zmeură

Ingrediente: 1 kg zmeură, 250 ml apă, 1 kg zahăr tos, 1 linguriţă cu sare de lămâie.

Mod de preparare: se spală zmeura și se curăță de frunze și de codițe, apoi se pune la fiert cu apa şi zahărul tos. În cele 20 de minute în care se lasă compoziţia la fiert, se ia periodic spuma. Sarea de lămâie se adaugă spre sfârşitul fierberii. Când siropul de zmeură este încă fierbinte, se strecoară. Se lasă puțin la răcit și se toarnă în sticle, care se depozitează în loc răcoros și întunecos.

De căpșuni

688 30 2Ingrediente: 5 kg căpșuni, 3 kg zahăr, zeama de la 2 lămâi.

Mod de preparare: se spală căpșunile bine de impurități. Sticlele pentru sirop se spală, se usucă și se sterilizează în cuptor. Într-o oală se pun căpșunile și se aşază pe foc să-și lase sucul. Ulterior se strecoară, se scot căpșunile, iar siropul se pune la foc. Pe toată perioada fierberii, se ia spuma. Pentru fiecare litru de lichid, se adaugă un kilogram de zahăr. Se lasă să fiarbă până se dizolvă complet zahărul. Se depozitează în sticle călduț, se închid ermetic și se lasă să se răcească.

De cireșe

Ingrediente: 2 kg cireșe roșii sau cireșe amare, bine coapte, 1 kg zahăr, 500 ml apă, 2-3 linguri cu suc de lămâie.

Mod de preparare: cireșele se curăță de codițe, se spală, apoi li se scot sâmburii. Se pun într-un vas și se adaugă peste ele jumătate din cantitatea de zahăr. Vasul cu cireșe se lasă la frigider pentru cinci-șase ore sau peste noapte, amestecând din când în când conținutul, pentru ca zahărul să înceapă să se topească și să ajute cireșele să lase cât mai mult sirop. A doua zi, peste cireșe se toarnă apa și se amestecă foarte bine. Totul se răstoarnă într-o strecurătoare și se presează ușor cu o lingură, pentru a se scurge tot siropul. Se adaugă restul cantității de zahăr și se pune la fiert, la foc iute, până când se obține o consistență legată. Spre sfârșitul fierberii, se adaugă sucul de lămâie proaspăt stors, care va împiedica siropul să se zaharisească pe perioada păstrării. Timpul fierberii poate fi de la 30 la 60 de minute, în funcție de cât de gros se dorește să iasă siropul. Acesta se toarnă fierbinte în sticlele spălate și sterilizate înainte. Se acoperă cu dopuri etanș, iar după ce se răcesc se pot depozita în cămară. Pentru ca sticlele să nu se spargă, atunci când turnați siropul fierbinte în ele, este de preferat să le așezați pe o tavă din inox. Cireșele rămase se pot folosi la diverse deserturi.

De soc cu lămâie

688 30 3Ingrediente: 400 g flori de soc curățate de tulpini, 1,5 kg miere/zahăr, 4 lămâi, 2 litri de apă.

Mod de preparare: socul se spală și se curăță fiecare influorescență în parte, separând floricelele de partea verde a plantei. Într-un borcan de murături se așază florile de soc astfel curățate, mierea sau zahărul, coaja de la cele patru lămâi și sucul acestora. Se pune apa la fiert într-o cratiță încăpătoare. Când aceasta a dat în clocot, se toarnă direct peste restul de ingrediente, în borcanul de murături. Se amestecă bine și se lasă compoziția la frigider pentru două zile. Se strecoară siropul și se toarnă într-un recipient de sticlă sterilizat, cu dop perfect etanş. Astfel depozitat, siropul poate fi păstrat pentru două săptămâni sau chiar mai mult la frigider. Dacă doriți să păstrați siropul de soc trei-șase luni, adăugați două pliculețe cu sare de lămâie.

De afine

688 30 4Ingrediente: 500 g afine, 1 litru apă, 500 g zahăr, zeama de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare: alegeți afine bine coapte, pe care le spălați și le lăsați să se scurgă. Fierbeți apa timp de cinci minute, împreună cu afinele. Strecurați fructele și pasați-le prin sită. Apa în care au fiert fructele se pune din nou pe foc, împreună cu piureul de afine pasate și zahărul. Când siropul începe să se îngroașe, turnați zeama de lămâie, stingeți focul, lăsați să se răcească puțin și turnați în sticle mici, de 300 ml, în prealabil spălate și sterilizate. Înfiletați capacele și lăsați siropul să se răcească definitiv, învelit în pături.

De coacăze negre

Ingrediente: 1 kg coacăze negre, 1 kg zahăr.

Mod de preparare: coacăzele bine coapte se spală de praf, sub un jet de apă apoi se lasă la scurs. Într-un vas se strivesc coacăzele, se acoperă cu un capac şi se pun la macerat timp de 24 de ore. După aceea, se transferă fructele într-un săculeţ de pânză şi se stoarce sucul. La sucul astfel obţinut se adaugă zahărul (un kg zahăr pentru fiecare litru de suc), se pune într-o oală smălţuită sau un vas de aramă şi se lasă să dea în două-trei clocote. În timpul fierberii, se ia spuma. Se toarnă în sticle, se astupă ermetic cu dopuri şi se păstrează într-un loc rece şi uscat.

De portocale

Ingrediente: 1,5 kg portocale, 100 ml suc de morcovi, 1 kg zahăr.

Mod de preparare: portocalele se curăță de coajă, apoi se stoarce tot sucul din fructe, cât să se obțină un litru. La rândul său, sucul de morcovi se obține tot cu ajutorul storcătorului de fructe. Într-o cratiță se pune sucul de portocale și cel de morcov, la foc mediu și se aduc la punctul de fierbere. Când încep să fiarbă, se adaugă zahărul. După ce siropul începe să clocotească, se mai fierbe încă zece minute. Se închide focul și se adaugă coajă de portocale, nu înainte ca aceasta să fie bine spălată. Se acoperă cu un capac și se lasă siropul deoparte să se răcească. Ulterior, se scot cojile de portocală și se depozitează în sticle curate și uscate. Se înfiletează capacele sticlelor și se lasă la răcit, înfășurând sticlele într-o pătură groasă.