Main menu

header

de Cristina Tache

Ieşirile la mare, la munte sau la iarbă verde sunt mai plăcute alături de cei dragi, la un grătar gustos. Cei cărora le place să îşi petreacă timpul liber în acest mod preferă de regulă carnea de vită, de porc sau de pui la grătar. Noi vă propunem ceva deosebit, mai uşor, dar foarte gustos, numai cu fructe şi cu legume.

Legume mediteraneene
Ingrediente:
două cepe, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, o jumătate de vânătă, un dovlecel, o ceaşcă de ulei de măsline, o jumătate de ceaşcă de sos pentru grătar (sau condimente pentru barbecue).
Mod de preparare: se taie ceapa în patru. Se îndepărtează miezul ardeilor graşi şi se taie fâşii subţiri. Se taie vânăta şi dovlecelul felii. Se înmoaie legumele în uleiul de măsline şi în sos (sau se presară condimentele), apoi se pun pe grătarul încins. Ardeii se coc mai repede, restul legumelor trebuie lăsate până devin fragede. Se servesc imediat.

Ardei copţi cu caşcaval
Ingrediente:
o cană şi jumătate cu crutoane, trei sferturi de cană cu caşcaval ras, trei sferturi de cană cu roşii tăiate mărunt, un sfert de cană cu apă fierbinte, două linguriţe cu măsline negre feliate, două linguriţe cu ceapă tocată mărunt, două linguriţe cu unt topit, o linguriţă cu praf de oregano, puţină sare, trei ardei graşi verzi tăiaţi pe jumătate, în lungime.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele şi se umplu ardeii graşi cu această compoziţie. Se acoperă fiecare ardei cu folie de aluminiu, urmărindu-se conturul acestuia, dar lăsându-l descoperit la capete. Se coc pe grătar, la foc mediu, timp de 25-30 de minute, până devin fragezi.

Ananas cu glazură de lămâie
Ingrediente: trei linguri cu unt nesărat, două linguri cu suc proaspăt de lămâie, o lingură cu zahăr brun, o jumătate de linguriţă cu extract de vanilie, un praf de sare, un praf de piper proaspăt măcinat, un ananas copt.
Mod de preparare. Glazura: într-un vas se amestecă toate ingredientele pentru glazură. Se lasă vasul pe foc, la flacără medie, până se topesc zahărul şi untul, amestecând din când în când. Cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit se taie cam doi centimetri din partea de jos a ananasului. Apoi, fructul  se taie în două, pe lungime, fără a se îndepărta partea cu frunzele. Fiecare jumătate se taie la rândul ei în două, păstrându-se şi coroana cu frunze. Se toarnă puţină glazură deasupra miezului. Sferturile de ananas se aşază pe grătar şi se frig cam nouă minute, întorcându-se la fiecare trei minute. Se ia ananasul de pe grătar şi se feliază miezul. Se toarnă restul de glazură şi se lasă să se scurgă printre feliile de ananas. Se serveşte imediat.

Sparanghel cu prosciutto
Ingrediente:
trei sferturi de ceaşcă de maioneză, o lingură cu suc proaspăt de portocale, o linguriţă cu suc de lămâie, o jumătate de linguriţă cu coajă de portocală rasă, un praf de piper roşu, 500 g sparanghel, o lingură şi jumătate cu ulei de măsline extravirgin, o linguriţă cu sare, o jumătate de linguriţă cu piper negru proaspăt măcinat, 150 g prosciutto tăiat în felii subţiri.
Mod de preparare: într-un castron se amestecă maioneza cu sucul de portocale, cu cel de lămâie, cu coaja de portocală şi cu piperul roşu. Sparanghelul se aşază pe un platou, se unge bine cu ulei de măsline şi se presară cu sare şi piper, după gust. Apoi, spranghelul se coace pe grătar, până devine maroniu şi fraged (aproximativ şase-opt minute). Feliile de prosciutto se frig şi ele pe grătar până devin crocante, timp de două-trei minute. Când sunt gata se iau de pe grătar şi se taie în jumătate. Se aranjează sparanghelul şi prosciutto pe farfurii şi se toarnă maioneza deasupra. Se serveşte imediat.

Legume în folie de aluminiu
Ingrediente:
un kilogram şi jumătate de cartofi noi, tăiaţi felii subţiri, un cartof duce, mare, tăiat felii subţiri, două cepe, tăiate felii mai groase, 200 g fasole verde, tăiată, o crenguţă de rozmarin proaspăt, o crenguţă de cimbru proaspăt, două linguri cu ulei de măsline, sare şi piper după gust, un sfert de cană cu ulei de măsline.
Mod de preparare: se preîncălzeşte grătarul. Se amestecă într-un vas mare cartofii noi, cartoful dulce, ceapa, fasolea verde, rozmarinul şi cimbrul. Se adaugă două linguri cu ulei de măsline, sare şi piper. Se împachetează legumele în mai multe folii de aluminiu. Se pun pachetele de legume pe grătar. Se frig 30 de minute. Se întorc o dată. Se servesc calde.