Main menu

header

676 26 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Diabetul este o afecțiune pe care o puteți ține sub control dacă respectați câteva reguli de bază: aveți grijă ca glicemia să fie în limitele normale, respectați tratamentul medicului și planul alimentar recomandat de specialist, faceți mișcare și, foarte important, păstrați mereu o atitudine optimistă. Iată câteva idei de preparate pentru diabetici sănătoase și pline de savoare.

Farfalle cu sos de roșii

Ingrediente: 4 roșii tăiate cubulețe, curățate de coajă și de semințe, 1/2 cană cu busuioc tăiat mărunt, 3 linguri cu ceapă roșie tăiată fin, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 cățel de usturoi pisat, sare, piper negru măcinat, 250 g paste.

Mod de preparare: roșiile, busuiocul tocat, ceapa, uleiul de măsline, usturoiul, sarea și piperul se pun într-un bol și se amestecă foarte bine. Se fierb pastele timp de zece minute și se scurg foarte bine de apă. Se împart în patru porții și se pun în farfurii bine încălzite. Pe fiecare porție se pune sos de roșii și se ornează cu frunze de busuioc.

Păstăi cu usturoi

Ingrediente: 1 kg păstăi verzi, 500 ml apă, 5 căței de usturoi pisați, 3 linguri cu unt, sare şi piper după gust, câțiva fulgi de chili.

Mod de preparare: curățați bine păstăile de fasole, tăindu-le capetele. Le puteți rupe la jumătate sau lăsa întregi, în funcție de preferințe. Puneți păstăile la fiert timp de un sfert de oră. Când observați că s-au înmuiat puțin, scurgeți-le de lichid folosind o sită. Trageți la tigaie cele trei linguri cu unt și usturoiul pisat, timp de două minute, amestecând continuu, până ce culoarea compoziției devine ușor aurie. Ulterior puneți și păstăile și lăsați pe foc timp de cinci-șapte minute, până ce scad și sunt ușor pătrunse de aroma untului cu usturoi. Adăugați la final sare și piper și presărați câțiva fulgi de chili deasupra.

Supă de spanac cu iaurt și mentă

Ingrediente: 500 g spanac proaspăt sau congelat, 500 g iaurt cu puține grăsimi, 2 l apă, 2 legături de ceapă verde sau 2 cepe medii, 4-5 fire de mentă sau busuioc, cimbru, pătrunjel, 2 cuburi medii de unt cu puține grăsimi, 4 gălbenușuri, 2 linguri cu făină integrală, 1 lămâie.

Mod de preparare: ceapa și spanacul se taie mărunt și se călesc pe rând într-o oală, câteva minute, apoi se adaugă apa. Se lasă la foc mic pentru 20 de minute. În alt castron se bat gălbenușurile, se toarnă în oala cu spanac și se lasă încă 15 minute. Restul ingredientelor se adaugă la final.

Tigaie picantă cu aripioare de pui, sparanghel și roșii cherry

Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 kg aripioare de pui fără piele, 1/3 cană cu roșii uscate, 1/2 kg sparanghel cu capetele tăiate, 1/4 cană cu pesto cu busuioc, 1 cană cu roșii cherry galbene și roșii, tăiate în jumătăți, sare.

Mod de preparare: într-o tigaie puneți uleiul de măsline și căliți aripioarele sărate și condimentate împreună cu jumătate din roșiile uscate până când aripioarele s-au prăjit. Scoateți compoziția pe o farfurie și lăsați uleiul în tigaie. Adăugați sparanghelul, tăiat în jumătate, condimentați din nou, adăugați cealaltă jumătate din roșiile uscate și gătiți la foc mediu până când sparanghelul este făcut. Mutați sparanghelul în farfurie și puneți în tigaie aripioarele prăjite, adăugați pesto și lăsați pe foc până când aripioarele s-au reîncălzit. Luați tigaia de pe foc, adăugați roșiile cherry, amestecați bine, apoi așezați compoziția din tigaie, lângă sparanghel.

Bărcuțe mexicane din dovlecei

676 26 2Ingrediente: 4 dovlecei mari, 1 cutie cu fasole neagră, scursă și uscată, 1 cană cu orez negru fiert, 1 cană cu sos salsa, 1 ardei gras roșu tocat, 1/2 ceapă tocată, 1/2 cană cu boabe de porumb, 1/2 ardei nu foarte iute, 1 lingură și 1 linguriță cu ulei de măsline, 2 lingurițe cu chimen, 1/2 cană cu pătrunjel proaspăt, 1 cană cu brânză rasă, sare.

Mod de preparare: tăiați dovleceii pe jumătate, pe lungime, apoi scobiți-i în interior. Cu o linguriță cu ulei ungeți coaja fiecărui dovlecel și așezați-i într-o tavă stropită cu ulei. Separat, încingeți o linguriță cu ulei și căliți ceapa și ardeiul iute pentru câteva minute. Adăugați apoi orezul, porumbul și fasolea, împreună cu sosul salsa și chimenul. Țineți pe foc cinci minute. Încingeți cuptorul în timp ce umpleți dovleceii cu amestecul la care adăugați pătrunjelul și sarea. Presărați brânză pe deasupra, înveliți în folie și dați la cuptor pentru o jumătate de oră.

Morcovi copți

676 26 3Ingrediente: 500 g morcovi, 2 linguri cu unt, 1 cățel de usturoi, 1 linguriță cu scorțișoară, 1 linguriță cu semințe de chimen, 1 linguriță cu boia dulce, 1 lingură cu tarhon uscat, 1 lingură cu zahăr brun, 1 pahar mic cu vin alb, piper și sare.

Mod de preparare: curățați și spălați morcovii. Dacă sunt mari îi puteți tăia în fâșii pe lung, de grosimea unui deget. Într-un vas puneți cele două linguri cu unt. Adăugați toate mirodeniile, inclusiv zahărul brun, sarea și piperul și lăsați totul pe foc iute, să se amestece bine aromele. Adăugați apoi cățelul de usturoi tocat mărunt. Dați deoparte și puneți pe rând bucățile de morcovi în sosul de unt, astfel încât să se glazureze cu sos, apoi așezați într-un vas și dați la cuptor. Răsturnați sosul care rămâne peste morcovi și puneți ușor și vinul. Acoperiți vasul cu o folie de aluminiu și coaceți morcovii pentru 40 de minute. Îndepărtați folia și lăsați morcovii la cuptor pentru încă 15 minute, ca să prindă culoare.

Budincă dietetică la cuptor

Ingrediente: 2 lingurițe cu amidon, 400 g cireșe fără sâmburi, 1/2 linguriță cu făină, 3 linguri cu îndulcitor, 2 gălbenușuri, 2 ouă, 1 păstaie de vanilie, 480 ml lapte degresat, 1 lingură cu zahăr brun, ulei sau unt pentru uns.

Mod de preparare: încălziți laptele cu miezul de la păstaia de vanilie pe foc mediu până aproape să dea în clocot. Luați de pe foc și lăsați să se răcească timp de 15 minute, preparatul fiind acoperit cu un capac. Încingeți cuptorul la 160 de grade Celsius. Mixați ouăle, gălbenușurile, îndulcitorul și făina într-un bol. Puneți din nou laptele pe foc, iar atunci când începe să fiarbă turnați încet peste ouăle bătute, continuând să amestecați. Strecurați crema obținută în șase forme de copt din ceramică, unse cu ulei sau cu unt. Puneți-le într-o tavă mai mare umplută cu apă, astfel încât să ajungă până la jumătatea formelor. Lăsați la cuptor timp de 30-35 de minute, până când compoziția se întărește. Scoateți budincile să se răcească, apoi dați-le la frigider. Pentru sos puneți o lingură cu zahăr și șase linguri cu apă într-o oală la foc mediu, până când acesta se dizolvă. Lăsați amestecul să fiarbă, reduceți focul și adăugați cireșele. Acoperiți și lăsați cireșele pe foc mic timp de patru-cinci minute. Scoateți-le apoi într-un bol și în lichidul din oală adăugați o linguriță cu amidon. Lăsați la fiert un minut, până se în- groașă. Puneți înapoi cireșele în oală. Serviți budincile reci, cu sos cald de cireșe.