Main menu

header

673 26 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Sunt foarte puțini oameni care rezistă cu adevărat unui desert. Iar când produsele dulci sunt și elaborate și în combinații irezistibile de arome și culori, tentația este supremă. Cele mai extravagante deserturi au și prețuri pe măsură. Iată câteva „campioane”.

Budinca Lindeth Howe

35.000 de dolari

673 26 2Cea mai scumpă budincă din lume costă nici mai mult, nici mai puțin decât 35.000 de dolari. A fost creată de chef Marc Guibert, de la Hotelul Lindeth Howe Country House, din Anglia, doar pentru a stabili recordul de cea mai costisitoare astfel de prăjitură de pe planetă. Designul trimite cu gândul la ouăle Fabergé, are în compoziție cele mai delicioase tipuri de ciocolată disponibile, caviar, aur comestibil și vine la pachet cu un diamant de două carate (necomestibil...). Se servește cu o băutură care costă și ea în jur de 700 de dolari sticla. Doritorii de budincă trebuie să dea comanda cu trei săptămâni în avans.

Prăjitura cu fructe și diamante

1.720.000 de dolari

673 26 3Poate că variantele de prăjituri cu fructe nu sunt în topul preferințelor amatorilor de deserturi sofisticate, dar există un astfel de produs care bate toate recordurile. Costă cât un palat și etalează 223 de diamante. Este vorba despre creația care tronează la magazinul Takashimaya, din Tokyo, și costă 1,72 milioane de dolari. Diamantele cu care este împodobit extravagantul desert însumează 170 de carate, iar prăjitura în ansamblu necesită o lună pentru realizare și a fost imaginată în șase luni. În final, nici nu este pentru consumul larg (nu că și-ar permite-o mulți...), ci doar pentru reclama magazinului.

Deliciul de aur al sultanului

600 de euro

673 26 4Prăjitură care se poate savura la Istanbul, desertul de aur al sultanului este o altă combinație de fructe care poate face mare senzație la evenimente publice sau de familie. Realizată cu pere, caise, gutui și smochine marinate în rom timp de doi ani, faimoasa prăjitură este completată de trufe negre caramelizate. La final, desertul este învelit în foiță de aur de 24 de carate. Asamblarea deliciului durează trei zile, iar nota de plată este de 600 de euro.

Înghețata Haute Chocolate Sundae

25.000 de dolari

673 26 5Un sortiment de înghețată care costă cât o mașină bună este Haute Chocolate Sundae. Costă 25.000 de dolari și, la acești bani, firește că nu implică doar înghețată pur și simplu. Are foiță de aur comestibil de 23 de carate, vine servită cu alte elemente din aur, cum ar fi o brățară cu diamante albe, și se servește cu o linguriță din aur, notează listverse.com. În plus, trufele pe care le conține vin din Franța, iar alte ingrediente, de peste mări și țări, așa că este nevoie nu doar de un cec consistent, ci și de o comandă în avans.

Variațiune de ciocolată

50.000 de dolari

673 26 6Când desertul este menit să fie artă devine un spectacol în sine. Următorul produs de pe listă nu este departe, ca preț, de anterioarele, fiind la fel de sofisticat. Este o variațiune de ciocolată albă care se poate servi la Hotelul Lebua, din Bangkok. Are la bază o rețetă italiană, conține șerbet din șampanie, foițe de aur, cremă de zahăr ars, trufe și spumă de ciocolată de cea mai înaltă calitate din Venezuela, cu delicioase căpșuni. Rețeta mai include un caviar foarte scump. Desertul costă 50.000 de dolari, trebuie comandat în avans, întrucât ingredientele prețioase vin din toată lumea, inclusiv din Rusia, și se savurează cu un pahar cu șampanie... rară și scumpă.

Perlele Beyond Gourmet

500 de dolari

673 26 7După ce a lansat jeleurile celebre în toată lumea jelly beans, David Klein a făcut și unele care nu sunt realizate din coloranți sintetici și arome artificiale. La alt preț, bineînțeles. Este vorba despre jeleurile Beyond Gourmet, care costă 500 de dolari borcanul. Sub capac sunt bomboane în formă de perle, fiecare înfășurată în foiță de aur. Simțul foarte comercial al producătorului a învins și, de curiozitate, oricine are de cheltuit 16 dolari pe o bombonică poate savura și pe lângă ambalajul din sticlă celebrele jeleuri Beyond Gourmet, care au 12 arome distincte.

Madeleine cu trufe

180 de euro

673 26 8Acest desert este o operă de artă de la ingrediente până la maniera de servire. Deliciul realizat de chef Fritz Knipschildt are în compoziție cremă de ciocolată obținută din ciocolata neagră franțuzească valrhona, frișcă proaspătă, vanilie, ulei de trufe. Acest amestec se modelează pe o trufă Perigord, se scufundă în ciocolată topită și se tăvălește prin cacao pudră. Minunata trufă se servește exclusiv în casetă specială, aurie, alături de un certificat de autenticitate. Deliciul costă 180 de euro bucata, iar un kilogram de astfel de madeleine de lux, în jur de 4.500 de euro.

Căpșuni Arnaud

9.850.000 de dolari

673 26 9Pentru amatorii de lux orbitor care au destule castele și insule deja cumpărate există un desert de 9,85 milioane de dolari, la Restaurantul Arnaud, din New Orleans. Aici poate fi servită minunea care poartă numele de căpșuni Arnaud, o extravaganță care include în procesul de fabricare lichioruri dintre cele mai scumpe, stropi de șampanie costisitoare, fulgi de aur de 24 de carate. Combinația a fost vedeta localului de la apariția sa „în lume”, în 2016. Și, pentru că a fost lansată de Ziua îndrăgostiților, prăjitura are „în dotare” și inelul aferent.

Krispy Kreme a creat în 2014 gogoașa de lux cu același nume, cea mai scumpă din lume, ornată cu aur, diamante și jeleu de șampanie. Costă 1.685 de dolari

Brioșa Golden Phoenix

1.000 de dolari

În cazul acestui produs care se găsește într-o brutărie din mallul din Dubai, tot ceea ce strălucește chiar este aur. Brioșă cum alta nu-i, Golden Phoenix are în interior căpșuni scufundate în aur, păstăi de vanilie din Uganda și ciocolată italienească. Prăjitura este acoperită cu pulbere de aur comestibil în mai multe straturi interioare, precum și la exterior, și se servește cu o linguriță din aur. Această simfonie a simțurilor costă 1.000 de dolari.