Main menu

header

640 26 1de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

Fructele de pădure pot fi vedetele unor deserturi spectaculoase și savuroase, care să răcorească perfect în miez de vară fierbinte.

Fragi cu cremă de iaurt

O rețetă de vară delicioasă este o combinație de fructe zemoase și iaurt îndulcit, un desert ușor, care se prepară imediat.

Ingrediente: 400 g căpșuni, 1 ceșcuță cu zmeură, 1 ceșcuță cu coacăze, 1/4 ceșcuță cu zahăr tos. Pentru crema de iaurt: 1/4 ceșcuță cu zahăr tos, 2/3 ceșcuță cu frișcă tare, răcită, 1 linguriță cu extract de vanilie, 2/3 ceșcuță cu iaurt.

Mod de preparare: într-un vas puneți 1/2 ceșcuță din fiecare tip de fructe în parte, adăugați zahărul și presați până la zdrobire, când fructele lasă o zeamă care îl dizolvă. Amestecați ușor cu restul fructelor rămase întregi (cu excepția căpșunilor, tăiate jumătăți) și mențineți compoziția 30 de minute la temperatura camerei (sau la frigider, timp de două ore). Separat puneți zahărul, frișca și vanilia într-un vas, mixați-le bine până când frișca face vârfuri care își mențin forma, apoi, cu ajutorul unei spatule, încorporați iaurtul până la omogenizare. La momentul servirii împărțiți fructele în șase cupe și aranjați deasupra crema de iaurt.

Coacăze cu sirop de mentă

640 26 2Desert elegant prin el însuși și foarte răcoritor, această salată poate fi consumată ca atare sau în combinație cu înghețată.

Ingrediente: 4 piersici tăiate felii, 1 ceșcuță cu coacăze, 1/4 ceșcuță cu zeamă de lămâie, 1/4 ceșcuță cu zahăr, 2 linguri cu frunze de mentă tocată, 1 ceșcuță cu zmeură, 1 ceșcuță cu mure.

Mod de preparare: se amestecă fructele, zahărul, zeama de lămâie și menta într-un vas care se acoperă cu folie de plastic și se lasă la rece timp de circa șase ore. Înainte de servire, fructele se apasă ușor, se gustă și, dacă este nevoie, se mai poate adăuga un praf de zahăr. Se servesc ornate cu mentă proaspătă.

Parfait cu mure

640 26 3În combinație cu o cremă ușoară de lămâie, murele se pot încadra într-un parfait de zile mari, explozie de gust și de culoare.

Ingrediente: 2 ouă mari, 1 și 1/4 ceșcuță cu zahăr, 1/2 ceșcuță cu zeamă de lămâie, 4 linguri cu unt nesărat, 2 lingurițe cu coajă rasă de lămâie, 1 ceșcuță cu frișcă răcită, 5 ceșcuțe cu mure (și alte fructe de pădure, opțional).

Mod de preparare: spargeți ouăle într-un bol și bateți-le foarte bine, adăugați zahărul și zeama de lămâie și amestecați până când zahărul s-a dizolvat. Puneți untul în alt castron pe care îl introduceți într-un vas cu apă, pe foc mic. Când untul s-a topit, turnați și amestecul de ou și bateți energic timp de circa zece minute, până obțineți o cremă consistentă, fină. Puneți și coaja de lămâie și lăsați la răcit, la temperatura camerei, apoi introduceți la frigider. Odată răcită, plasați crema într-un mixer, adăugaţi frişca și amestecați până își menține bine forma. În cupele sau bolurile din sticlă așezați câte un strat de fructe și unul de cremă, alternativ. La final ornați cu un mic biscuit și cu frunze de mentă. Mențineți parfaitul la frigider timp de câteva ore înainte de servire.

Pișcoturi cu gem de zmeură

640 26 4Desert spectaculos și foarte savuros, conține toate ingredientele necesare pentru a satisface și cele mai pretențioase gusturi - este și răcoros, și apetisant, și rafinat.

Ingrediente: 3/4 ceșcuță cu gem de zmeură, 450 g căpșuni tăiate în sferturi, 1 ceșcuță cu zmeură, 1 ceșcuță cu coacăze, 250 g cremă de brânză la temperatura camerei, 1 ceșcuță cu zahăr, 1 ceșcuță cu frișcă rece, 1 linguriță cu extract de vanilie, 140 g pișcoturi de șampanie, mentă proaspătă pentru decor.

Mod de preparare: încălziți gemul în cuptorul cu microunde timp de un minut, apoi adăugați fructele de pădure. Dați vasul deoparte în timp ce preparați restul rețetei, amestecând din când în când. Separat, într-un vas, bateți frișca până se menține fermă, iar în alt bol, crema de brânză cu zahărul, până la omogenizare. Puneți și vanilia, apoi, cu o spatulă, amestecați ușor frișca și crema de brânză. Într-un vas mare, transparent, puneți bucăți de pișcoturi la bază, 1/3 din compoziția cu gem de zmeură, apoi 1/3 din crema de brânză. Continuați cu gemul (inclusiv partea aferentă de zeamă), din nou cremă de brânză și alternați mai departe. La final, stratul superior, din cremă de brânză, se așază lăsând o mică margine până la peretele bolului, efect care va face să se vadă fructele de dedesubt. Se poate orna cu câteva fructe de pădure sau mentă proaspătă. Se ține la rece timp de minimum opt ore înainte de servire.

Salată de căpşuni cu sirop de citrice

640 26 5Combinație rapidă și savuroasă, această salată de fructe are un accent special dat de siropul de citrice care înviorează gustul fructelor.

Ingrediente: 450 g căpșuni tăiate în jumătăți, 3 portocale, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 2 și 1/2 linguri cu zahăr brun, 1 lingură cu mentă tocată fin.

Mod de preparare: puneți căpșunile în vasul de servit, apoi tăiați vârful fiecărei portocale în așa fel încât să stea în poziție verticală. Cu un cuțit bine ascuțit tăiați portocalele de jur-împrejur pentru a înlătura coaja și pielița albă. Această operațiune se face direct deasupra vasului cu căpșuni. Tăiați apoi miezul în bucăți. Într-un vas separat stoarceți foarte bine jumătate din pulpa de portocale, până obțineți tot sucul, în care adăugați zahărul și zeama de lămâie. Când zahărul s-a dizolvat, turnați acest sirop peste căpșuni și bucățile de portocală, răsturnând ușor, pentru a se amesteca. Presărați menta și, dacă este nevoie, mai adăugați câteva picături de zeamă de lămâie. Țineți la rece între 30 de minute și șase ore. Salata se servește cu lingura și va avea un gust dulce-acrișor perfect echilibrat.