Main menu

header

639 30 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Românii obișnuiesc să meargă în concediul de vară la vecinii bulgari, dar prea puțini cunosc cu adevărat care sunt mâncărurile specifice acestei țări. Și pentru că bucătăria bulgărească este una dintre cele mai sănătoase din Europa, găsiți în rândurile de mai jos preparatele cel mai savuroase.

Ardei copți umpluți cu brânză

Ingrediente: 4-6 ardei grași roșii, 300 g brânză dulce, 200 g brânză feta sau telemea sărată, frunze proaspete de pătrunjel, ulei de măsline extravirgin, opțional orez fiert, cașcaval și legume fierte (morcovi, broccoli), piper.

Mod de preparare: ardeii se coc și se curăță de coajă. Alegeți ardei mari și foarte grași, de preferință roșii. Îndepărtați partea cu sâmburii fără să rupeți ardeii. Umpleți-i cu un amestec de brânză dulce și feta (sau telemea sărată). Dacă gustul amestecului vi se pare prea intens, puteți adăuga și orez fiert, dar și legume fierte - morcovi, broccoli. Așezați ardeii astfel umpluți într-un vas ceramic termorezistent sau într-o tavă. Stropiți cu ulei de măsline extravirgin. Radeți deasupra brânză sau cașcaval, condimentați cu piper și dați totul la cuptor pentru zece minute. Serviți imediat, cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra și cu ulei de măsline.

Shkembe chorba (ciorbă de burtă)

639 30 2Ingrediente: 1 kg burtă de vită, 1 l lapte, 50-70 g unt, 2 linguri cu ulei, 2 linguri cu boia de ardei, sare, oțet, usturoi, ardei iute roșu, opțional oase de vită.

Mod de preparare: se spală și se curăță burta, care trebuie cumpărată proaspătă, nu prefiartă (cine dorește poate pune acum și oasele de vită), apoi se aşază în oala sub presiune şi se fierbe o oră. După ce se ia de pe foc, burta se scoate din oală și se lasă să se răcească, apoi se taie în bucățele mici. Zeama în care a fiert se lasă și ea să se răcească, timp în care se va aduna grăsimea de la suprafață, care se îndepărtează cu o lingură. Din această zeamă se păstrează aproximativ un litru și jumătate. Într-o altă oală se pun uleiul și untul și se lasă pe foc până se topește acesta din urmă, apoi se pune boiaua, care nu trebuie prăjită, doar se amestecă puțin și imediat se toarnă laptele și zeama păstrată de la fierberea burții, strecurată în prealabil. Se amestecă bine, se pune și sarea, apoi se lasă să dea în clocot. Se adaugă burta și se mai lasă la fiert aproximativ un sfert de oră. Se servește împreună cu ardeiul iute pisat și cu mixtura de oțet și usturoi preparată astfel: usturoiul se taie mărunt și apoi se pune într-o ceșcuță cu oțet.

Tarator

639 30 3Ingrediente: 1 kg castraveți, 1 iaurt gras, 1 căpățână de usturoi, 250 ml apă, 50 ml ulei de măsline, zeama de la 1 lămâie, sare, piper, mărar, mentă, miez de nucă.

Mod de preparare: se rad castraveţii pe răzătoarea mare. Se pun într-un vas iaurtul, apa și se amestecă bine, apoi se adaugă castraveţii, usturoiul tocat, zeama de lămâie, uleiul de măsline, sarea, piperul, mărarul tocat, menta și miezul de nucă. Se dă la rece pentru două ore, apoi se servește.

Banitza

639 30 4Ingrediente: 1 pachet cu foi de ștrudel, preferabil rotunde (5 foi), 350-400 g telemea de vacă, 750 g iaurt, 3-4 ouă, 1/2 pachet de unt (topit), 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, sare, piper, unt sau margarină pentru tavă.

Mod de preparare: se rade brânza sau se strivește cu furculița. Se adaugă iaurtul, ouăle bătute, bicarbonatul, sarea și piperul. O tavă mare se unge cu unt sau cu margarină. Pe fiecare foaie de ștrudel se întind două polonice din compoziție, se rulează și se pune în tavă (eventual îndoind marginile). După ce au fost așezate toate ruladele în tavă, se acoperă cu unt topit. Se încălzește cuptorul la foc iute (200 de grade Celsius) și se coace aproximativ 25-30 de minute, până când prinde o culoare aurie. Se poate servi atât caldă, cât și rece.

Kebapcheta (mici)

Ingrediente: 1 kg carne tocată amestec (60% porc și 40% oaie sau 40% porc, 30% oaie și 30% vițel), 1 ceapă, 3 g chimen, 3 g piper negru, 20 g sare.

Mod de preparare: carnea se presară cu sare și se lasă timp de patru ore la frigider, apoi se amestecă bine cu condimentele, ceapa tăiată mărunt și două-trei linguri cu apă. Se lasă din nou la frigider pentru patru ore, apoi se rulează cu mâinile umede și se pun micii pe grătarul bine încins.

Frigărui de miel

639 30 5Ingrediente: 700 g carne slabă de miel, tăiată bucăți, 12 cepe mici întregi, 2 ardei grași verzi, curățați de semințe și tăiați în 12 bucăți, 12 roșii mici întregi, 12 ciupercuțe mici, sucul de la 1 lămâie, 120 ml vin roșu, 1 ceapă tocată mărunt, 4 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriță cu salvie uscată, 1 linguriță cu rozmarin uscat, sare, piper negru, fire de rozmarin pentru ornat, feliuțe de lămâie pentru servit, orez fiert ca garnitură, pâine cu coaja crocantă.

Mod de preparare: se amestecă într-un castron sucul de lămâie, vinul roșu, ceapa, uleiul de măsline, verdețurile uscate, sarea și piperul. Se adaugă bucățile de carne, se amestecă bine, se acoperă castronul și se lasă carnea la marinat câteva ore. Bucățile de miel se înfig pe șase frigărui, alternându-le cu ceapă, ardei gras, roșii și ciupercuțe. Se frig pe grătar timp de 10-15 minute, întorcându-le o dată. Se umezesc din când în când cu marinata rămasă în castron, ca să nu se usuce cât timp se frig. Frigăruile se servesc pe un strat de orez fiert, presărate cu rozmarin și acompaniate de feliuțe de lămâie și pâine cu coajă crocantă.

Ghiveci

Ingrediente: 500 g carne de vită, 3 cartofi, 2 morcovi, 2 ardei grași, 4 roșii, 2 cepe, 1 lingură cu pastă de tomate, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper, ulei.

Mod de preparare: se taie carnea în felii mari, apoi se rumenește în ulei. Se adaugă ceapa tăiată peștișori, morcovii, în bucăți mari și ardeii, fideluță. După ce totul a căpătat o culoare aurie, se pun și cartofii tăiați. Se stinge totul cu pastă de tomate diluată în apă sau în supă de carne. Se condi- mentează și se lasă să dea în câteva clocote, la foc mic. Când cartofii sunt încă tari se așază în cratiță roșiile tăiate. Se introduce vasul la cuptor, pentru ca ghiveciul să scadă. La final, se presară pătrunjelul.