Main menu

header

622 26 1de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

V-ați imaginat vreodată că ați putea avea în față un meniu de patru stele fără să vă murdăriți pe mâini și fără să petreceți ore bune în bucătărie cu tot felul de teste nereușite? Tehnologia mileniului trei se dovedește capabilă de așa ceva și pune la dispoziția consumatorilor aparatul Sous vide.

Manevrare controlată

În general, atunci când este vorba despre tehnica Sous vide, se cunoaște faptul că aceasta se referă la orice tip de gătit care are loc într-o baie de apă cu o temperatură controlată și folosindu-se pungi tip vacuum (se poate și în lipsa acestora). În acest sistem care se găsește în marile restaurante la dimensiuni și costuri mult prea mari pentru utilizarea casnică a intervenit descoperirea care implică aplicația de pe telefonul mobil. Ce face această invenție? Cu un vas, un controlor de temperatură și ingredientele pentru rețeta dorită, plus o aplicație specială de pe smartphone, orice rețetă - personală, din lista specială cu care este dotat dispozitivul sau de pe internet - este pregătită încet, prin comandă de la distanță. De pildă, după descărcarea unei rețete cu ajutorul aplicației și trimiterea ei spre Sous vide, acesta este programat să realizeze la perfecție ceea ce doriți, păstrând toate proprietățile nutritive ale combinației gătite și cu textură, savoare și culoare uimitoare ale meniului pe care îl veți avea în față.

Meniu preparat impecabil

Gătitul cu acest dispozitiv oferă un control fără precedent asupra meniului pe care îl doriți. Indiferent că este vorba despre fripturi, cotlete, piept de pui, miel, fructe de mare sau legume, totul se gătește fără să vă murdăriți pe degete, notează seriouseats.com. De exemplu, dacă doriți să preparați coaste de porc, este binecunoscut faptul că există riscul ca acestea să fie prea mult timp gătite prin metodele clasice. Cu Sous vide însă, temperatura și timpul de gătire sunt întotdeauna cele mai potrivite. Mai mult, aparatul crește uimitor și libertatea programului utilizatorului, fiind capabil să amâne pregătirea ingredientelor până la două zile dacă este nevoie; vă poate păstra friptura în stare de gătire medie până când este gata de finalizare și de servire! De asemenea, acest aparat permite să obțineți textură și savoare imposibil de obținut cu metodele tradiționale de gătire. Preparatele vor fi gătite integral la același standard, iar sucurile nu se vor pierde, grație menținerii unei temperaturi constante și perfect adaptate structurii alimentelor.

Un piept de pui delicios

622 26 2Pentru toți cei aflați la dietă, pieptul de pui poate fi vedeta oricărui meniu. Deși unii îl evită pentru că poate fi uscat, aceasta este doar o chestiune de gătit - chef Nicola Poirier, din San Francisco, recomandă cel mai delicios piept de pui pregătit cu ajutorul Sous vide: „Când gătesc piept de pui la Sous vide, prefer să mențin procesul foarte simplu. Vreau carnea să fie suculentă și fragedă. După câteva încercări, m-am oprit la o formulă care satisface multe gusturi. Pentru cei care sunt la dietă strictă, pot fi eliminate piperul sau praful de usturoi, dar personal mă bucur întotdeauna de savoarea pieptului de pui pregătit la Sous vide astfel: setați aparatul la 68,3 grade Celsius, asezonați pieptul de pui cu sare, piper și un praf de usturoi, puneți-l într-o pungă specială cu cât mai puțin aer și lăsați-l timp de o oră dacă are grosimea de 2,5 cm. Va rezulta un meniu perfect, care poate fi consumat ca atare, fiind plin de savoare, sau poate fi vedeta altor feluri bazate pe carne de pui”.

Salată de fenicul și quinoa

622 26 3Ingredientele prezente în această delicioasă rețetă sunt binecunoscute de persoanele aflate la dietă: 100 g quinoa, 500 ml supă de legume, 1 bulb de fenicul, 50 ml suc de portocale, 1 strop de șofran, 2 lingurițe cu semințe de rodie, 1 linguriță cu susan măcinat, 1 linguriță cu coriandru tocat fin, 3 lingurițe cu ulei de măsline, 1 linguriță cu oțet, sare și piper; în completare poate exista miez de nucă uscat în cuptor, iar pentru dressing, 20 ml suc de lămâie, 50 ml ulei de măsline, 6 felii de portocală și câteva frunze de creson. Modul de preparare este relativ simplu: se gătește quinoa al dente în supa de legume, apoi se setează Sous vide la 85 de grade Celsius. Feniculul, șofranul și sucul de portocale se introduc în baia de apă timp de 20 de minute, apoi acest conținut se trece într-o tigaie unde se adaugă quinoa, rodiile și coriandrul; dressingul se realizează din sucul de lămâie cu un strop de oțet de mere; pentru tahini-ul care se face înainte de servire se folosesc semințe de susan, zeamă de lămâie și ulei de măsline, bine mixate împreună. La final, presărați miezul de nucă și ornați cu frunze de creson, coriandru şi felii de portocală. Preparatul este o explozie de arome, un cocteil de nutrienți și un spectacol gastronomic.

Păstrăv suculent

622 26 4Sous vide va găti perfect cel mai suculent păstrăv pe care l-ați gustat vreodată. Cei care țin dietă și alături de ei toți cei care-și doresc un stil de viață sănătos cunosc valoarea nutrițională a peștelui. Iar păstrăvul, cu gustul lui de excepție și atât de popular în România, este o excelentă alegere. Așadar, puteți pregăti la Sous vide acest pește simplu sau cu diverse legume ori condimente. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 păstrăvi, 1 praf de sare și 1 linguriță cu ulei de măsline. Mod de preparare: încălziți aparatul la 45 de grade Celsius, puneți doi pești de circa 150 g fiecare în sacul Sous vide, scufundați-l în apă și lăsați-l timp de 45 de minute. Când este gata, încingeți într-o tigaie uleiul de măsline și puneți ușor bucățile de pește, până devin perfect aurii. Dacă preferați un plus de gust, puteți adăuga în punga Sous vide odată cu păstrăvul condimente ca pătrunjel, cimbru ori o felie de lămâie fără coajă. În oricare variantă, carnea va fi suculentă, perfect preparată.

„Dacă nu gătești, dă-te la o parte, apoi fă-i complimente bucătarului“ (Michael Strahan)