Main menu

header

de Cristina Tache

În Duminica Floriilor, cei care au ţinut Postul Paştelui au „dezlegare” la peşte. Pentru o masă cât mai gustoasă şi îmbelşugată la ceas de sărbătoare vă propunem câteva reţete cu care să vă delectaţi invitaţii...

Sărmăluţe cu peşte în foi de viţă
Ingrediente: un kilogram de peşte (cu puţine oase), două cepe, 50 g orez, 100 ml suc de roşii, foi de viţă, sare, ulei.
Mod de preparare: se opăresc foile de viţă. Se curăţă peştele şi se îndepărtează pielea şi oasele. Se trece carnea prin maşina de tocat. Se taie ceapa şi se căleşte în ulei încins. Se adaugă orezul şi după ce s-a răcit se amestecă totul cu peştele. Se condimentează şi se pregătesc sărmăluţele. Se acoperă fundul unui vas cu foi de viţă, după care se aşază sărmăluţele. Se pun la fiert cu apă clocotită cât să le cuprindă. Când încep să fiarbă se adaugă sucul de roşii şi se lasă să scadă. Se servesc calde, cu mămăliguţă.

Borş pescăresc
Ingrediente:
un kilogram de peşte, doi morcovi, două cepe, doi cartofi, leuştean, sare, borş, 30 g orez, pătrunjel, două roşii, un ardei gras mic, ardei iute.
Mod de preparare: ceapa, pătrunjelul şi morcovii se taie mărunt şi se fierb cu apa şi orezul. După 20 de minute se pun cartofii tăiaţi mărunt, ardeiul şi roşiile, se mai lasă zece minute la fiert, se adaugă peştele tăiat în bucăţi potrivite şi se sărează. După ce a fiert peştele se acreşte după gust cu borş. La sfârşit se pune leuşteanul tocat mărunt. Se serveşte cu ardei iute.

Şalău umplut
Ingrediente: un şalău de un kilogram, o ştiucă de 500 g, o felie de pâine, o ceapă, trei linguri cu margarină, un pahar cu vin alb, 200 g ciuperci, sare, piper.
Mod de preparare: şalăul se curăţă şi se sărează. Ştiuca se curăţă, se fierbe în apă cu sare, se îndepărtează pieliţa, se dezosează şi se dă prin maşina de tocat. Se amestecă împreună cu: miezul de pâine înmuiat în apă şi stors, ceapa tocată mărunt şi prăjită, pătrunjelul tocat fin, ciupercile tocate şi înăbuşite. Se potriveşte de sare şi de piper şi se frământă. Se umple şalăul şi se coase. Ca să se pătrundă mai bine, se crestează. Se aşază într-o tavă unsă cu margarină, se stropeşte cu vin şi se adaugă o cană din zeama în care a fiert peştele. Se dă la cuptor şi, din când în când, se stropeşte cu zeamă din tavă. Când se serveşte se scoate aţa cu care a fost cusut.

Salată de icre cu ţelină
Ingrediente:
un peşte afumat, 50 g icre, două cepe, două linguri cu zeamă de lămâie, trei linguriţe cu muştar, cinci linguriţe cu apă minerală, o ţelină, ulei, sare.
Mod de preparare: se freacă bine icrele. Se adaugă zeama de lămâie, muştarul şi se bat bine cu furculiţa. Se toarnă treptat ulei, ca să se lege, exact ca la maioneză. Dacă devin prea tari se adaugă câte o linguriţă cu apă minerală, ca să se înmoaie. La final se pune ceapa tocată foarte fin, ţelina dată prin răzătoare şi peştele afumat, desfăcut în fâşii. Se adaugă sare după gust şi se lasă la rece cel puţin 15-20 de minute.

Păstrăv la grătar
Ingrediente: un kilogram de păstrăv, 100 ml ulei, o lămâie, sare.
Mod de preparare: peştele se curăţă, se spală, se sărează şi se usucă. Se unge cu ulei şi se înveleşte în hârtie de pergament. Se frige pe grătar. Când este gata se scoate din hârtie şi se serveşte cu lămâie.

Peşte afumat cu mujdei
Ingrediente: un peşte afumat, două frunze de dafin, boabe de piper, o jumătate de ceşcută cu oţet, usturoi.
Mod de preparare: se pune peştele la desărat în apă călduţă, apoi se clăteşte de câteva ori, se pune să fiarbă în apă cu boabe de piper şi frunze de dafin. Se scoate şi se aşază pe o farfurie. Se serveşte după ce s-a răcit cu mujdei şi puţin oţet.