Main menu

header

620 26 1de Gabriela Militaru şi Daniel Alexandrescu

Filmele sunt făcute nu doar pentru a satisface nevoia de artă, ci, uneori, și pentru a ne da idei despre ce mai putem găti. Multe filme de succes tratează gastronomia cu multă delicatețe, seriozitate sau umor, făcând din ea o artă în sine: arta cinematografiei delicioase! Iar pentru inspirație, poftiți la câteva rețete pentru o masă ca-n filme.

„Julie și Julia”

Vită à la Bourguignon

620 26 2Ingrediente: 170 g bacon tăiat pătrățele, 1 lingură cu ulei de măsline, 1,3 kg carne de vită fiartă tăiată cuburi, 1 morcov feliat, 1 ceapă medie tăiată mărunt, 2 linguri cu făină, 2 căni cu vin roșu, 3 căni cu supă de vită, 1 lingură cu pastă de tomate, 2 căței de usturoi striviţi, 1 lingură cu cimbru uscat, 2 frunze de dafin, 1 legătură de pătrunjel, 4 linguri cu unt nesărat, 2 linguri cu ulei vegetal, 1 ceapă lăsată 15 minute în apă fiartă și descojită, 450 g ciuperci tăiate în patru, ulei pentru prăjit, sare, piper negru măcinat.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 230 de grade Celsius. Într-o oală mică se fierb 300 ml apă în care se ține baconul timp de zece minute. Se scoate baconul și se lasă deoparte. Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu, se adaugă baconul și se prăjește timp de două minute. Apoi se scoate și se lasă deoparte. În același ulei se prăjesc cubulețele de carne de vită până ce formează o crustă. Apoi se pun la o parte alături de bacon. În același vas se adaugă morcovii și ceapa, care se călesc timp de trei minute, după care se pun într-un bol mic. Se repun carnea de vită și baconul în oala cu apă, se adaugă o linguriță cu sare, o jumătate de linguriță cu piper măcinat și făina și se amestecă. Se dă oala la cuptor timp de cinci minute. Se adaugă ceapa și morcovii sote și se dă din nou la cuptor pentru cinci minute la o temperatură de 160 de grade Celsius. Apoi se repune oala pe foc, se toarnă vinul și supa cât să acopere carnea. Se adaugă pasta de tomate, usturoiul, o jumătate de lingură cu cimbru, o frunză de dafin. Se lasă oala pe foc până când începe să fiarbă cu capacul pus. Apoi se bagă la cuptor pentru două-trei ore. În paralel, într-un bol mic se amestecă pătrunjelul tocat, o frunză de dafin fărâmițată, o jumătate de lingură cu cimbru și se pun într-un săculeț de pânză. Într-o tigaie se încing două linguri cu unt și două linguri cu ulei vegetal la foc intens. Se adaugă ceapa fiartă tăiată mărunt și se sotează vreo zece minute. Se toarnă o jumătate de cană cu supă de vită, se condimentează și se adaugă săculețul cu ierburi. Se lasă la fiert timp de 40-50 de minute, până ce lichidul se evaporă și se scoate săculețul cu ierburi. Se dă mixtura la o parte. Se spală tigaia și se încing două linguri cu unt și o lingură cu ulei de măsline în care se pun ciupercile și se sotează. În oala cu carnea de vită și bacon se adaugă ciupercile și ceapa sotată cu ierburi și se lasă la foc timp de două minute. Se garnisește cu pătrunjel tocat.

„Nașul”

Chiftele în sos de tomate

620 26 3Ingrediente. Pentru chiftele: 50 g carne tocată amestec, 50 g pâine, 1 ceapă mare tocată, 3-4 căței de usturoi striviți, 1 ou, 1 praf de piper, 1/2 linguriță cu sare, 1 legătură de pătrunjel tocată, 150 g ulei. Pentru sosul de roșii: 3 roșii mari foarte bine coapte, sare, 1 lingură cu ulei, 2 linguri cu sos de tomate concentrat, 1/2 cană cu apă, 2 căței de usturoi, 1 lingură cu zahăr, 1/2 pahar cu vin.

Mod de preparare: pentru a face chiftelele, carnea se trece de două ori prin maşina de tocat, împreună cu pâinea înmuiată în apă și apoi stoarsă și împreună cu ceapa tocată și călită. La acest amestec se adaugă oul întreg, un praf de piper, o jumătate de linguriță cu sare, usturoiul tocat mărunt, pătrunjelul tocat și se amestecă bine. Apoi se formează chiftelele ca bile medii de carne care se prăjesc în ulei. Sosul se obține sotând usturoiul feliat mărunt în ulei încins într-o tigaie. Apoi roșiile se strivesc și se adaugă în tigaie alături de sosul de tomate și de apă. Se sărează, după care se scufundă chiftelele. Se adaugă zahărul și vinul și se lasă la foc mediu timp de opt minute.

„American Psycho”

Ceviche din arici de mare

620 26 4Ingrediente: 250 g arici de mare, 80 g tăiței chinezești, 2 roșii, 1/4 ceapă roșie feliată, 1/4 jicama (castană braziliană) tăiată cubulețe, 1 ardei iute mărunțit, 1 legătură de salicornia, 6 frunze de sisho, 1 castravete tăiat cubulețe, 1/4 cană cu suc de lămâie, 1 lingură cu ulei de măsline, sare, piper negru măcinat.

Mod de preparare: roșiile tăiate în patru și fără semințe se pun într-un vas alături de ceapă, jicama, ardeiul iute mărunțit, salicornia, castravetele și frunzele de shiso mărunțite. Se amestecă ingredientele și se adaugă sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare și piper. În paralel, se pun tăițeii în apă fiartă timp de două minute, se scurg și se amestecă bine cu legumele. Apoi se fierb aricii de mare și se așază peste salată.

„Annie Hall”

Homari fierți cu porumb și cartofi

Ingrediente: 600 g cartofi galbeni, 1 ceapă mare, 2 căței de usturoi, 4 homari, 2 știuleți de porumb tânăr fierți, 1 lingură cu unt, sare.

Mod de preparare: se umple jumătate de oală cu apă, se pun cartofii, ceapa, usturoiul și sarea. Se lasă la fiert zece minute, apoi se adaugă homarii. Se fierbe apa până ce homarii devin roșii. Se adaugă ştiuleţii de porumb și se mai lasă la foc vreo trei minute. La final, se scot homarii, cartofii și ştiuleţii de porumb pe o farfurie, iar într-un bol se toarnă supa peste care se pune untul.

„Super Chef”

File de cod cu legume

620 26 5Ingrediente: 2 linguri cu ulei de sâmburi de strugure, 4 bucăți de cod file, 1/4 cană cu brânză Castello Aged Havarti rasă, 1 cartof dulce curățat și tăiat bețe, 1 dovlecel curățat și tăiat bețe, 4 linguri cu unt, sare, piper, 1 lingură cu cimbru proaspăt tocat, 1 cățel de usturoi strivit, sucul de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Într-o tigaie se încinge uleiul de semințe de strugure la foc mediu. Se sărează bucățile de file de cod și se prăjesc timp de opt minute. Se scot din tigaie și se presară brânza Castello. Se aşază în tigaie și se prăjesc încă trei minute. În paralel, într-o altă tigaie se topește untul și se adaugă bețele de cartof dulce, dovlecelul, cimbrul, usturoiul și sucul de lămâie și se gătesc până ce devin moi. Codul se servește cu garnitura de legume.

„Ciocolată”

Trufe

620 26 6Ingrediente: 16 linguri cu unt nesărat, 1/2 zahăr pudră, 1/2 lingură cu sare, 60 g ciocolată amăruie, 6 linguri cu pudră naturală de cacao neîndulcită, 2 linguri cu cafea neagră călduță, 2 linguri cu extract de vanilie, 2 căni cu fulgi de ovăz, 1 cană cu fulgi de cocos neîndulcit.

Mod de preparare: se amestecă untul, zahărul și sarea într-un bol mare, iar cu ajutorul unui mixer se obține o mixtură cremoasă. Se adaugă pudra de ciocolată, cafeaua și vanilia și se bat ingredientele în continuare încă un minut. Fulgii de ovăz se blenduiesc până ce se mărunțesc bine, apoi se pun peste mixtura de ciocolată. Se dă la frigider pentru o oră. Apoi, aluatul rece se transformă în bile de dimensiuni medii. Într-o farfurie se pune nuca de cocos, apoi fiecare bilă de ciocolată se rostogolește prin nucă. După ce toate bilele au fost trecute prin nucă de cocos, se pun la frigider încă două ore.

„Rețeta dragostei”

Tartă cu frișcă și ciocolată

620 26 7Ingrediente: foaie de prăjitură de la patiserie, 400 ml lapte condensat, 150 ml apă, 1 pachet de budincă de ciocolată, 30 g ciocolată neagră, 450 ml frișcă.

Mod de preparare: într-un vas se amestecă laptele condensat, apa, budinca și ciocolata. Apoi se dau la foc mediu până ce ciocolata se topește. Se îndepărtează de pe foc și se lasă la răcit. Când mixtura este doar puțin călduță, se adaugă frișca și se amestecă. Se varsă apoi compoziția peste foaia de prăjitură și se lasă patru ore la frigider înainte de a fi consumată.

„Casablanca”

Cocteil cu șampanie

620 26 8Ingrediente: 3 picături de bitter, 1 cub de zahăr, 30 ml coniac, 120 ml șampanie rece.

Mod de preparare: se picură bitterul peste cubul de zahăr aflat într-o cupă de șampanie. Se adaugă coniacul și se umple cupa cu șampanie.

„Pulp Fiction”

Milkshake „Martin and Lewis”

620 26 9Ingrediente: 1 banană descojită, 1/2 linguriță cu extract de vanilie, 300 ml înghețată de vanilie, 200 ml iaurt natural, 250 ml lapte, 2 linguri cu miere, 5 cuburi de gheață, frișcă, cireșe cu codiță.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele (mai puțin cireșele și frișca) într-un blender și se bat timp de un minut. Se toarnă în pahare care se garnisesc cu frișcă și câte o cireașă.

„Fără rețineri”

Scoici cu sos de șofran

620 26 10Ingrediente. Pentru scoici: 16 scoici clătite și uscate, 1/2 cană cu făină, 1 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu oregano uscat, 1 linguriță cu cimbru, 2 linguri cu piper, 2 linguri cu ulei de măsline, 4 linguri cu pătrunjel proaspăt, 4 linguri cu suc de lămâie. Pentru sos: 1/2 ceapă franțuzească tocată mărunt, 4 frunze de lămâie kaffir, 1/2 cană cu vin alb sec, 1 legătură de șofran, 2 linguri cu smântână, 12 linguri cu unt tăiat cubulețe, sucul de la 1/2 lămâie, sare și piper.

Mod de preparare: scoicile se prepară tăvălindu-le într-o mixtură formată din făină, sare, oregano, cimbru și piper. Apoi se încinge uleiul într-o tigaie și se prăjesc scoicile câte două minute pe fiecare parte. La final, se presară pătrunjel și se toarnă suc de lămâie. Pentru sos se amestecă într-un bol ceapa franțuzească, frunzele de lămâie kaffir mărunțite, vinul alb și se dau la foc mediu. Când vinul s-a evaporat în mare parte se adaugă șofranul tăiat mărunt și smântâna. Apoi se pune untul și se lasă să se topească, fără să fiarbă. Se adaugă sucul de lămâie, sare și piper. La final se stropesc scoicile cu acest sos.