Main menu

header

615 30 1de Raluca Grințescu

Mulți dintre noi bem mai multă cafea decât este recomandat zilnic, iar unele persoane chiar ar trebui să o excludă în totalitate din regimul alimentar de zi cu zi. Totuși, avem nevoie de „avântul” pe care ni-l oferă această băutură cu cofeină, mulți neputându-se lipsi de cafeaua de dimineață. Există însă și alternative sănătoase!

Ceai cu frunze de schizandră

Această băutură este un înlocuitor complet al cafelei. Ceaiul cu schizandră energizează, precum şi combate depresia. Totodată, această plantă are un efect benefic asupra ficatului şi îmbunătăţeşte memoria. Pentru pregătirea băuturii turnaţi peste 10 g frunze de schizandră un litru de apă clocotită. Frunzele pot fi adăugate şi la ceaiul obişnuit.

Ceai verde cu iasomie

Cafeaua poate fi înlocuită cu succes de ceaiul verde. Proprietăţile tonice ale acestuia nu în zadar ne amintesc de cafea: ceaiul verde conţine cofeină. Totodată, ceaiul verde are multe catehine (substanțe cu activitate antitumorală, antiseptică şi antioxidantă). În acest ceai se poate adăuga, de asemenea, lămâie. Condiţia de bază este ca temperatura apei să nu depășească 80-85 de grade Celsius.

Ceai de ginseng siberian

Un energizant excepţional, ceaiul de ginseng siberian poate înlocui cu succes cafeaua. Mai mult, pe lângă energizarea organismului, acest ceai ajută la accelerarea arderilor grăsimilor, fiind ideal de consumat în regimurile alimentare de slăbit. Stimulează metabolismul şi contribuie la eliminarea surplusului de apă din organism. Mai mult, ţine senzaţia de foame sub control.

Din lămâie şi miere

615 30 2Această băutură energizantă contribuie la slăbire, sporeşte capacitatea de muncă şi măreşte imunitatea. Într-un pahar cu apă călduţă adăugați una-două felii de lămâie şi o linguriţă cu miere, apoi amestecați totul. Puteţi adăuga şi o linguriţă cu scorţişoară. Pentru aceasta, iniţial turnaţi apa fierbinte peste scorţişoară şi lămâie, apoi adăugaţi mierea.

Cacao cu suc de portocale

615 30 3Această băutură vă va ridica dispoziţia dis-de-dimineaţă, care se va menţine toată ziua. Totodată, cacaua cu suc de portocale contribuie la normalizarea echilibrului de colesterol şi provoacă sentimentul de saţietate. Pentru prepararea băuturii, se rade puţină coajă de portocală şi se stoarce sucul de la o jumătate de portocală. Apoi se fierbe cacaua, se adaugă lapte şi sucul de portocală. Puteţi pune şi puţină miere sau zahăr brun.

Suc de prune

Un pumn cu prune puse în blender constituie un înlocuitor excepțional al cafelei, un deliciu pentru papilele gustative. Consumat proaspăt, sucul de prune contribuie la energizarea corpului, reglează pofta de mâncare și înlesnește digestia, prevenind constipația.

Celor care nu au voie sau nu tolerează cafeaua, nutriţioniştii le recomandă băuturi preparate din legume şi din fructe, care energizează, dar au şi alte avantaje

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir, spre deosebire de cafea, are un efect stimulator de lungă durată. Mirosul de ghimbir combate oboseala şi ridică dispoziţia. Mai ales băutura va fi utilă pentru persoanele care muncesc intelectual. Pentru a pregăti ceaiul, o bucată de rădăcină se curăţă de coajă, se mărunţeşte, după care se toarnă apă clocotită. Puteţi adăuga miere cu lămâie sau câteva frunzuliţe de mentă.

Sucul din iarbă de grâu înlocuieşte cafeaua

Deşi nu vă imaginați grâul sau iarba de grâu a fi un produs alimentar folosit ca băutură, sucul din iarbă de grâu există în România şi poate reprezenta un înlocuitor excelent al cafelei. Sucul din iarbă de grâu conţine până la 70% clorofilă, care este un important creator de sânge. Clorofila ajută la eliminarea resturilor toxice de medicamente din organism, neutralizează toxinele din corp, purifică ficatul şi contribuie la reglarea glicemiei, fiind un produs excepţional pentru detoxifierea organismului. Sucul de grâu verde are o compoziţie micronutrițională extrem de bogată. Conţine 92 de minerale, dintre care le vom enumera pe cele mai importante din punct de vedere cantitativ: fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, clor, sulf, zinc, mangan, cobalt, cupru şi iod. Totodată, este bogat în vitamine (A, B, C, E, K, D şi PP), dar şi în betacaroten. Cel mai indicat este să creşteţi iarba de grâu în casă, punând seminţe de grâu într-un borcan cu apă, pentru germinare. Timp de trei zile, schimbați apa din borcan, iar după aceea pregătiți o tavă cu pământ în care să împrăștiați seminţele germinate. Acestea se stropesc cu apă zilnic, iar după alte trei zile începe să crească iarba. Când a ajuns la aproximativ 15-20 de centimetri firul, se taie de la bază şi se face sucul, folosind un blender şi apă plată (nu de la robinet, pentru că aceasta conţine clor). Se bea dimineaţa, în locul cafelei.