Main menu

header

612 26 1de Gabriela Militaru

Mai toată lumea adoră cafeaua. De aceea, câteva rețete de băuturi pe bază de cofeină nu pot fi decât binevenite. Mai ales dacă, pe lângă cafea, adăugăm și scorțișoară, ciocolată, lichior sau vanilie.

Cafea Granita

Ingrediente: 300 ml espresso concentrat, 2 şi 1/2 linguri cu zahăr brun, 2 linguriţe cu zahăr pudră, 400 ml smântână rece pentru frișcă.

Mod de preparare: se prepară mai întâi espresso concentrat la care se adaugă zahărul care se amestecă până se dizolvă complet. După ce se răcește puțin, se pune compoziția într-o pahar de plastic cu capac și se introduce la congelator. Când s-a format o pojghiță pe toată suprafața, se sparge cu o lingură și se amestecă bine cu cafeaua neînghețată de dedesubt, după care se reintroduce la congelator. Se repetă procedeul până ce cafeaua este în totalitate înghețată. Atunci se pune cubul de cafea înghețată în blender și se mixează câteva secunde. Într-un pahar cu gura largă se pun un strat de granita cristale, un strat de frișcă și tot așa, până se umple paharul. La final se presară zahărul pudră.

Cafè glacé

Ingrediente: 80 g zahăr, 1 ou, 1/2 l lapte, 1/2 pahar cu cafea concentrată, frișcă.

Mod de preparare: oul și zahărul se bat până ce capătă un aspect cremos. În paralel fierbeți laptele, iar când clocotește, turnați-l peste crema de zahăr și ou, amestecând timp de două-trei minute. Lăsați compoziția să se răcească puțin. Între timp, faceți 1/2 pahar cu cafea concentrată la filtru sau, dacă nu aveți filtru, în 1/2 pahar cu apă clocotită puneți 50-60 g cafea și apoi o strecurați. Turnați cafeaua concentrată peste crema de ou, zahăr și lapte și apoi puneți mixtura la frigider. Când s-a răcit, turnați cafè glacé-ul într-un pahar și garnisiți cu frișcă.

Mudslide

612 26 2Ingrediente: Irish Cream Liquor (preferabil Baileys), lichior de cafea (preferabil Kahlua), lapte, frișcă lichidă, sirop de ciocolată, fructe colorate.

Mod de preparare: umpleți jumătate dintr-un shaker cu gheață peste care adăugați 80 ml Irish Cream Liquor, 60 ml Kahlua, 20 ml lapte și frișcă lichidă. Agitați bine shakerul și apoi turnați băutura într-un pahar. Se decorează cu fructe colorate și sirop de ciocolată.

Cafea cu caramel și scorțișoară

Ingrediente: 6 lingurițe cu cafea, 1/2 linguriță cu scorțișoară, 3 linguri cu sirop de caramel, lapte.

Mod de preparare: se amestecă scorțișoara cu cafeaua și se prepară în mod obișnuit la filtru. Apoi se adaugă siropul de caramel și se amestecă până ce se dizolvă. Când băutura este rece se toarnă într-un pahar peste câteva cuburi de gheață. Pentru un gust mai discret, se adaugă lapte.

Cafea cu ciocolată albă

612 26 3Ingrediente: 100 g ciocolată albă mărunțită, 2 linguri cu lapte, 2 cești cu cafea, frișcă.

Mod de preparare: ciocolata și laptele se încălzesc într-o cratiță până ce se topeşte ciocolata și se obține o cremă. Se adaugă cafeaua proaspătă și fierbinte și se garnisește cu frișcă din belșug.

Cafea mexicană

Ingrediente: 125 ml cafea, 80 ml sirop de ciocolată, 1 bețișor de scorțișoară, 250 ml lapte, 60 ml zahăr brun, 1/4 linguriță cu nucșoară, 1 linguriță cu vanilie.

Mod de preparare: amestecați cafeaua, scorțișoara și nucșoara într-o ceșcuță înainte de a le pune în filtru sau în ibric pentru a face o cafea obișnuită. Într-un alt vas se caramelizează zahărul brun și se amestecă bine cu siropul de ciocolată și laptele. Apoi se toarnă amestecul de zahăr, ciocolată și lapte peste cafea și se adaugă vanilie.

Dulciuri de servit cu cafea

Nicio cafea fără un dulce fin! Pentru ca momentul în care savurați cafeaua să fie unul deosebit, încercați o delicatesă preparată după o rețetă internațională.

Tiramisu italian

612 26 4Ingrediente: 150 g pişcoturi, 2 linguri cu cafea granulată, 300 ml apă fiartă, 500 g mascarpone, 50 g zahăr pudră, 9 linguri cu sos de ciocolată, 4 linguri cu ciocolată rasă, frișcă.

Mod de preparare: pentru început se aranjează pișcoturile pe un fundul unui vas. În paralel se dizolvă cafeaua granulată în puțină apă. Într-un alt bol se bat împreună crema de mascarpone și zahărul până se obține o compoziție omogenă. Apoi, cafeaua dizolvată se toarnă peste pișcoturi până ce acestea se înmoaie puțin. Peste ele se adaugă crema de mascarpone și sosul de ciocolată. Se continuă în același fel, adăugând un nou strat de pișcoturi, până ce toate ingredientele s-au terminat. La final se pun frișcă și ciocolată rasă și se ține la frigider.

Chec franţuzesc în ciocolată

Ingrediente. Pentru aluat: 4 ouă, 4 linguri cu făină, 125 g zahăr, 100 g unt, 200 g nucă măcinată, 1 linguriţă cu praf de copt, sare. Pentru glazură: 200 g unt, 200 g zahăr, 3-4 linguri cu vârf de cacao, 2 linguri cu lapte, 100 g ciocolată neagră.

Mod de preparare: aluatul se face amestecând făina cu nucile, praful de copt şi sarea. Ouăle și zahărul se bat până ce devin o spumă tare. Când această cremă se răcește se adaugă uşor făina şi nucile, untul topit şi răcit şi se amestecă. Se coace patru-cinci minute la foc mare, apoi se reduce treptat temperatura. Când se răceşte se scoate din tavă pe un platou. Se toarnă peste el glazura, care se prepară punând toate ingredientele (mai puțin ciocolata) la fiert până ce capătă aspectul smântânii. La sfârşit se adaugă ciocolata neagră și se mai amestecă puțin.

Turtă dulce olandeză

Ingrediente: 100 g unt, 60 g zahăr, 1 gălbenuş, 175 g făină, 1/4 linguriță cu praf de copt, 2 linguri cu zahăr pudră, apă.

Mod de preparare: se freacă untul cu zahărul până ce se omogenizează și se adaugă praful de copt, gălbenușul și apoi făina. Se frământă bine compoziția. Apoi aluatul se pune într-o folie de aluminiu şi se pune la frigider 30 de minute. După aceea, se întinde aluatul şi se decupează în forme. Se aşază într-o tavă şi se bagă la cuptor până ce turta dulce se rumenește. Spre finalul timpului de coacere, se ung bucățelele de turtă dulce cu o soluție din apă și zahăr pudră.