Main menu

header

608 24 1de Gabriela Militaru

Cel mai bun mod de a-l întâmpina pe Moș Crăciun cum se cuvine este să-l așteptăm cu o masă plină de bucate tradiționale din zona nordică a continentului, adică de la el de acasă. Fie că alegem un aperitiv din Groenlanda sau un fel principal din Norvegia, Moșul va recunoaște și va aprecia imediat.

Muktuk marinat din Groenlanda

608 24 2Ingrediente: câteva fâșii de piele de balenă, 1 cană cu zahăr alb, 1 cană cu zahăr brun, 2 căni cu vinegar alb, 2 căni cu apă, 2 lingurițe cu scorțișoară, 2 linguri cu usturoi mărunțit, 2 lingurițe cu piper, 4 linguri cu condimente iuți, 2 lingurițe cu sare.

Mod de preparare: se pun într-o oală toate ingredientele şi se fierb până ce pielea de balenă devine moale și condimentată. Preparatul se servește ca și aperitiv.

Supă de sfeclă roșie ca în Laponia

608 24 3Ingrediente: 200 g sfeclă roșie, 100 g castravete, 6 fire de ceapă verde, 2 ouă fierte, 500 ml iaurt natural, 1 legătură de mărar, sucul de la 1/2 lămâie, sare.

Mod de preparare: se taie sfecla roșie în fâșii subțiri, ouăle în două, iar ceapa verde şi castravetele în bucăți mici. Apoi se toacă foarte mărunt mărarul. Separat, se toarnă iaurtul într-un bol mare în care se adaugă toate ingredientele împreună cu sucul de lămâie. Se pune sare după gust și se amestecă bine. Supa se asezonează cu mărar proaspăt și se poate servi împreună cu cartofi nature.

Friptură finlandeză de potârniche cu sos de fructe de pădure

Ingrediente: 6 bucăți de potârniche cu piele, 2 linguri cu ulei, 1/4 cană cu vinegar balsamic, 1 cană cu vin roșu, 1 cană cu supă de pui, 1/3 cană cu zahăr brun, 3 rămurele de rozmarin proaspăt, 2 căni cu fructe de pădure (coacăze, afine, zmeură), 2 linguri cu unt, sare și piper.

Mod de preparare: se condimentează carnea de potârniche cu sare și cu piper. Într-o tigaie se încinge uleiul la foc mediu. Se așază carnea în tigaie și se prăjește pe o parte până ce capătă un aspect caramelizat. Se reduce apoi flacăra și se întoarce carnea pe partea cealaltă pentru 10-15 minute. Pentru a prepara sosul, se varsă vinegarul balsamic și vinul roșu în tigaie. Se prepară până ce compoziția se reduce la jumătate. Se completează apoi cu supa de pui și se lasă la foc până ce cantitatea se reduce din nou la jumătate. Se adaugă zahărul brun, rozmarinul și fructele de pădure și se lasă la foc timp de trei minute. La final se strecoară sosul și se adaugă untul, amestecând până ce acesta se topește. Se așază carnea de potârniche pe farfurie și se stropește din abundență cu sos.

Coaste de porc înăbușite din Norvegia

608 24 4Ingrediente: 2 kg coaste de porc, 3 linguri cu sare, 2 linguri cu piper negru, 200 ml apă.

Mod de preparare: pe cât posibil, se face un orificiu în oase pentru a putea transfera coastele mai ușor dintr-un recipient în altul. Se taie coastele în bucăți pătrățoase care nu ocupă loc mult în farfurie sau sunt greu de manevrat. Apoi se condimentează carnea cu sare și piper cu două sau trei zile înainte de ziua în care se înăbușă coastele. Se acoperă apoi carnea cu folie alimentară și se lasă la frigider. Când se gătește carnea, se pun într-o cratiță coastele învelite etanș în folie alimentară cu osul în partea de jos şi carnea deasupra. Se toarnă apa în oală și se fierbe la 230 de grade Celsius. După 30-40 de minute, se îndepărtează folia și se reduce focul la 200 de grade Celsius. Se lasă apoi coastele la foc încă 90 de minute și se adaugă apă din când în când. Preparatul se servește cu cartofi copți sau cu sote de legume.

Somon britanic afumat cu sfeclă roșie și cremă de vodcă

608 24 5Ingrediente: 200 ml smântână, 3 linguri cu vodcă, 2 lingurițe cu sos de hrean, 6 bucăți de somon afumat, 250 g sfeclă roșie coaptă, 1 legătură de mărar proaspăt, sare, piper.

Mod de preparare: se bate smântâna împreună cu vodca până ce devine tare. Apoi se amestecă împreună cu sosul de hrean, se omogenizează și se pune la frigider. Bucățile de somon afumat (ușor încălzite) se așază pe farfurii și se garnisesc cu sfeclă roșie. Apoi se adaugă o lingură cu sos de vodcă și puțin mărar mărunțit. La final, se condimentează cu sare și piper după gust.

Tocană de ren cu găluște cum gătește populația scandinavă sami

608 24 6Ingrediente pentru friptură: 600 g carne de ren tăiată cubulețe de mărime medie, 150 g bacon, 1 morcov, 2 frunze de țelină, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 400 ml supă de vită, 1/2 sticlă cu vin roșu, 200 g ciuperci, 3 boabe de ienupăr, 1 frunză de dafin, 2 lingurițe cu făină, ulei de măsline. Pentru găluște: 200 g făină, 105 g unt, 2 lingurițe cu cimbru mărunțit, puțină apă.

Mod de preparare al fripturii: se prăjește baconul în puțin ulei de măsline. În paralel de taie mărunt legumele (morcovul, ceapa, usturoiul și țelina) și se adaugă peste bacon. Se sotează până ce legumele se pătrund și apoi se îndepărtează din tigaie. Se adaugă carnea de ren asezonată cu făină și puțin ulei de măsline și se prăjește. Apoi se adaugă legumele, vinul, supa de vită, ciupercile, ienupărul și dafinul și se fierb înăbușite până ce vinul seacă mai mult de jumătate. Găluștele se prepară blenduind ingredientele până ce capătă un aspect cremos. Se formează găluștele din aluat de forma unei mingi de tenis de masă și se așază în tocănița de ren pentu a se fierbe. Vor fi gata în același timp cu carnea de ren și se vor servi asezonate cu mărar.

Prăjitura favorită: Red Velvet

În ajun de Crăciun, mulţi copii se întreabă ce gustare delicioasă să îi lase Moşului sub brad atunci când vine ostenit de pe drum cu tolba plină de cadouri. Alina Dulea, bucătarul cofetar de la Restaurantul Cocoşu’ Roşu, ne-a dezvăluit o reţetă absolut minunată de care Moş Crăciun sigur va fi încântat.

Ingrediente: 250 g făină, 2 linguri cu cacao, 1 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu colorant roşu, 230 g unt moale, 300 g zahăr, 2 ouă mari, 250 ml lapte bătut, extract de vanilie după gust (1-2 linguriţe), 1 linguriţă cu bicarbonat, 1 lingură cu oţet.

608 24 7Mod de preparare: încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Spumaţi întâi untul şi zahărul. Untul trebuie să fie moale, la temperatura camerei, nu topit. Adăugaţi apoi oul şi amestecaţi bine, apoi adăugaţi colorantul alimentar roşu şi amestecaţi până la încorporarea completă. Într-o sită, puneţi făina, cacaua şi sare. Cerneţi făina peste compoziţia de unt, alternând cu lapte bătut, având grijă să începeţi şi să terminaţi cu făina. Apoi stingeţi bicarbonatul de sodiu în oţet. Vor ieşi nişte bulbuci, fiţi pregătiţi! Adăugaţi bicarbonatul de sodiu stins peste compoziţia de blat, amestecaţi bine şi turnaţi totul într-o tavă de tort cu pereţi detaşabili, cu diametrul de 28 cm. Tava trebuie să fie unsă şi tapetată cu făină. Coaceţi circa 35 de minute sau până trece testul scobitorii. Lăsaţi blatul să se răcească complet, apoi îl tăiaţi în două foi egale. Pentru cremă: amestecaţi 450 g cremă de brânză şi 220 g zahăr pudră, plus un pic de vanilie. La final încorporaţi 200 ml frişcă bătută. Puneţi 1/3 din cremă pe prima foaie, apoi aşezaţi a doua foaie de tort. Îmbrăcaţi tortul în cremă de brânză, nivelaţi cât de bine puteţi cu o spatulă şi lăsaţi-l la rece minimum două ore înainte de a-l servi.