Main menu

header

603 26 1de Gabriela Militaru

Bucătăria malteză este, în esență, una rustică, bazată pe mâncăruri preparate în casă. De esență mediteraneană, gastronomia malteză abundă în influențe spaniole, siciliene și nord-africane. De aceea, delicatesele lor sunt bogate în paste, măsline, fructe de mare sau cous-cous.

Supă Minestra

Ingrediente: 200 g fasole albă lăsată peste noapte în apă rece, 200 g morcovi, 200 g cartofi, 150 g nap galben, 150 g rădăcină de țelină, 150 g fasole verde, 100 g paste scurte, 1 ceapă mare, 3-4 căței de usturoi, 250 g dovleac galben, 1 conservă (400 g) cu roșii în bulion (sau cherry), 2 linguri cu pastă de roșii, 2 linguri cu ulei de măsline, foi de dafin, 3 boabe de ienibahar zdrobite, 4 linguri cu busuioc proaspăt, 1 linguriță cu cimbru, 60 g parmezan ras, sare, piper.

Mod de preparare: legumele se curăță și se porționează. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt, în timp ce morcovii, cartofii, țelina, napul și dovleacul se taie cubulețe, iar pastele se rup. Ceapa și usturoiul se sotează puțin în ulei de măsline. Se adaugă doi litri de apă și fasolea. Se acoperă oala și se lasă la fiert 30 de minute. Apoi se adaugă roșiile cu tot cu sucul din conservă, pasta de roşii, morcovii, napii, țelina și dovleacul, foile de dafin, cimbrul și ienibaharul. Se acoperă din nou oala și se fierbe supa încă 20 de minute. Apoi se pun cartofii și fasolea verde și se lasă la fiert alte 15 minute. Se adaugă pastele și se mai fierbe 15 minute. La final, se pun frunzele de busuioc, sarea și piperul și se asezonează cu parmezan.

Salată de fasole cu usturoi și pătrunjel

603 26 2Ingrediente: 1 cutie (250 g) cu fasole albă prefiartă, 2 căței de usturoi, 2 fire de ceapă verde sau roșie, 1/4 cană cu pătrunjel mărunțit, ulei de măsline extravirgin, 1/8 cană cu vinegar din vin roșu, sare și piper.

Mod de preparare: toate ingredientele se pun într-un bol și se amestecă bine. Se adaugă sare și piper după gust.

Sote de melci Bebbux bl-Arjoli

603 26 3Ingrediente: pentru preparatul principal: 150 g melci, 2 cepe medii, 2 căpățâni de usturoi, 2 morcovi tăiați mărunt, 1 pahar cu vin roșu, 1 legătură de țelină, 1 ardei gras mărunțit, 1 cutie cu suc de roșii, 1 lingură cu suc de lămâie, rozmarin, busuioc. Pentru sosul Arjoli: 150 g ton, 350 g sos de tomate, 1 ceapă medie tăiată mărunt, 3 căţei de usturoi, 250 g crutoane, 4 linguri cu capere și măsline, 5 fâșii de anșoa, ulei de măsline, mentă și pătrunjel mărunțite.

Mod de preparare: se spală melcii foarte bine și se pun într-o tigaie întinsă. Se adaugă apă (până peste nivelul melcilor), țelina, ardeiul și morcovii mărunțiți. Se lasă la fiert timp de 20 de minute. În paralel se călește ceapa și usturoiul împreună cu sucul de lămâie și vinul, iar când acestea sunt aproape gata se pun și sucul de roșii și mirodeniile. După ce este gata mixtura de ceapă și usturoi se varsă peste compoziția cu melci și se lasă încă zece minute să se omogenizeze. Între timp se prepară sosul Arjoli amestecând toate ingredientele într-un bol.

Stufat de iepure Fenek

603 26 4Ingrediente: 1 iepure tranşat, 500 ml apă, 5 căţei de usturoi, 2 linguriţe cu sos de roşii, 4 cepe tăiate mărunt, 2 morcovi (unul tăiat mărunt, celălalt tăiat în patru), 1 rădăcină de ţelină tăiată cubuleţe, 10 cartofi mici, 1 cană cu roşii tăiate mărunt, 1 ardei roșu tăiat mărunt, 1 cană cu mazăre, 1 linguriţă cu oregano, 2 linguriţe cu mentă mărunţită, 2 linguriţe cu alte mirodenii diferite după gust, 1-2 lămâie, 1-2 pahar cu vin roşu, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: se freacă bine carnea de iepure cu mirodeniile (mai puţin oregano), sarea şi piperul, apoi se prăjeşte în ulei de măsline. Se dă la o parte carnea şi, în aceeaşi tigaie, se călesc ceapa şi usturoiul. Se adaugă morcovul mărunţit, ardeiul, ţelina şi sosul de roşii şi se ţine pe foc zece minute. Apoi se pun roşiile mărunţite şi oregano şi se lasă la foc alte zece minute. Se adaugă apoi apa şi bucăţile de carne de iepure, cartofii, morcovul rămas, sucul de la lămâie şi vinul. Se lasă la foc mediu timp de o oră. La final se pune mazărea şi se mai lasă la foc 15 minute.

Plăcintă Timpana

603 26 5Ingrediente: 800 g aluat fraged, 500 g macaroane sau penne, 300 g carne tocată de vită, 300 g carne tocată de oaie, 300 g ficat de pui mărunţit, 300 g bacon mărunţit, 5-6 cepe roşii mărunţite, 4-6 cuişoare măcinate, 6-7 căţei de usturoi zdrobiţi, 150 g parmezan ras, 150 g brânză feta rasă, 7 ouă bătute bine, 400 g pastă de roşii, 500 ml supă de pui sau de vită, 150 g unt, 2 linguri cu ulei de măsline, sare, piper, 1 linguriţă cu scorţişoară, 1 linguriţă cu coriandru zdrobit, 100 ml lapte, 1 ou.

Mod de preparare: se sotează ceapa şi usturoiul, după care se pun baconul şi carnea de oaie, amestecând bine. Apoi se adaugă carnea de vită, având grijă să se caramelizeze suficient. Se pune ficatul, care se lasă, de asemenea, la prăjit. Se adaugă zeama de lămâie şi se lasă la foc mic 20 de minute. Apoi se pun condimentele şi pasta de tomate şi se ţine cinci minute la foc. În paralel se fierb pastele până ce sunt aproape gata şi se amestecă bine cu sosul de carne, se adaugă parmezanul, feta şi ouăle. Se unge o tavă cu ulei de măsline, se întinde foaia de aluat şi se pune amestecul peste ea. Deasupra se întinde o a doua foaie şi se unge plăcinta crudă cu amestecul preparat din 100 ml lapte şi un ou. Se lasă apoi la cuptor timp de 90 de minute.

Felurile principale de mâncare se servesc cu pâine neagră malteză şi cu brânză de capră

Desertul principal maltez este „quabbajt“, un fel de nuga cu migdale şi miere

Pentru a simţi cu adevărat gustul preparatelor, la masă se bea bere dulceagă Cisk