Main menu

header

594 26 1de Raluca Grințescu

V-ați săturat de cartofi prăjiți, friptură la grătar și salată? Vă prezentăm câteva rețete ușor de preparat, dar deosebit de delicioase și puțin cam… exotice.

Fasole boabe cu banane

Ingrediente: 250 g fasole uscată „ochi căprui’’, 1 ceapă mică, 1 banană mare sau 2 banane mici, 1 dl ulei de arahide, sare. Pentru sosul de tomate: 3 roşii coapte, 1 ceapă, 1 sau 2 ardei iuţi proaspeţi, 1 lingură cu concentrat de tomate.

Mod de preparare: spălaţi fasolea boabe. Puneţi-o la fiert într-o oală, acoperită cu apă rece. Lăsaţi-o să clocotească la foc mic, cu capac, timp de 20 de minute. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o. Preparaţi sosul de tomate. Amestecaţi ingredientele şi apoi strecurați-le. Imediat ce fasolea este fiartă adăugaţi în oală sosul de tomate, ceapa tăiată şi 1/2 linguriţă cu sare. Lăsaţi să clocotească la foc domol timp de cinci minute. Curăţaţi de coajă banana şi tăiaţi-o în rondele. Presăraţi un praf de sare peste ele. Într-o tigaie încingeţi puţin ulei şi introduceţi pe rând rondelele de banană numai cât să se rumenească puţin, după care puneţi-le la scurs pe un şervet de hârtie. Aşezaţi pe o farfurie mare întinsă fasolea la mijloc şi de jur-împrejur feliile de banană. Serviţi-le imediat.

Păstrăv cu ovăz și cremă albă

Ingrediente: 2 păstrăvi mari, curăţaţi şi spălaţi bine, puţin lapte, 1/4 cană cu făină de ovăz integral, 1/4 cană cu ulei de măsline, 60 g unt, 3 linguri cu zeamă de lămâie, 1 ceapă verde tocată mărunt, 1 lingură cu pătrunjel verde tocat fin, 1 linguriţă cu piper negru măcinat mai mare.

Mod de preparare: se tranşează cu atenţie păstrăvii în fileuri pentru a se obţine patru bucăţi egale. Fiecare fileu de peşte se unge cu lapte şi apoi se presară pe ambele părţi cu făină de ovăz. Se pun fileurile într-o tavă, se acoperă ermetic cu plastic şi se dau la frigider pentru 20 de minute. Se topeşte untul în bol de inox deasupra aburilor doar uşor, cât să poată fi prelucrat, şi se frământă bine cu o furculiţă, apoi se adaugă zeama de lămâie, piperul măcinat mare şi ceapa verde tocată şi se amestecă totul foarte bine. Se adaugă pătrunjelul verde tocat şi se amestecă din nou. Se lasă compoziţia să se întărească la rece şi se taie apoi în rondele pentru servit. Separat, fileurile de păstrăv se prăjesc câte două minute pe fiecare parte în tigaie neaderentă cu uleiul de măsline până ce devin aurii. Se pun fileurile de păstrăv în platourile de servit şi se ornează deasupra, cât încă sunt fierbinţi, cu rondele din compoziţia de unt cu pătrunjel.

Omletă cu sos de miere

594 26 2Ingrediente: 225 g miere, 30 ml apă, 1 ou mare bătut, 1 linguriţă plină cu unt, sucul şi coaja rasă de la 1/2 portocală, sucul şi coaja rasă de la 1/2 lămâie, ouă şi ingrediente la alegere pentru omletă.

Mod de preparare: mierea şi apa se pun împreună într-un bol de inox şi se lasă la foc mic până ce se amestecă bine. Se ia de pe foc. Se alege o oală deasupra căreia să se potrivească bolul de inox şi se dă aici apa în clocot, iar deasupra se plasează bolul de inox. Se adaugă apoi sucul şi coaja rasă de la 1/2 portocală şi 1/2 lămâie, untul şi oul bine bătut şi se amestecă deasupra oalei cu apă fierbinte constant până ce se îngroaşă compoziţia, adică timp de 10-15 minute. Se prepară omleta ca de obicei şi se toarnă sosul de miere peste fiecare porţie. Alternativ se poate folosit şi la clătite.

Cremă picantă de brânză topită cu usturoi

Ingrediente: 200 g cremă de brânză topită, 4 linguri cu unt degresat la temperatura camerei, 1 felie de şuncă prăjită şi tocată, 2 linguriţe cu boia de ardei, 1 linguriţă capere bine scurse, 2 căţei usturoi tocaţi, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: se dau toate ingredientele prin procesorul de alimente pentru a se forma o pastă fină şi se ţin apoi la rece întru-un recipient bine închis pentru a se pătrunde aromele. Înainte de a se servi se lasă să ajungă crema la temperatura camerei, şi apoi se pot face sandvișuri delicioase pentru aperitive.

Mușchi de purcel cu sos de smochine

594 26 3Ingrediente: 8 felii de muşchi fraged de purcel, 1 lingură şi jumătate cu ulei de măsline, 1 lingură cu unt topit, 1/4 cană cu ceapă verde tocată, 3 linguri cu oţet balsamic, 1 cană cu supă concentrată de pasăre, 6 smochine proaspete şi bine coapte, tăiate în patru, 1/2 cană cu smântână, 1 lingură cu pătrunjel verde tocat, sare şi piper.

Mod de preparare: se condimentează feliile de muşchi cu sare şi piper. Se încinge o lingură cu ulei într-o tigaie largă, la foc moderat, şi se rumenesc aici feliile de muşchi pe ambele părţi, cam câte două minute pentru fiecare parte. Se foloseşte şi restul de 1/2 lingură cu ulei pentru a le rumeni pe toate. Se aşază feliile de muşchi pe hârtie de copt pentru a se scurge excesul de ulei, iar apoi se dau la cuptorul încălzit uşor pentru a se menţine calde. În tigaia de prăjit se topeşte o lingură cu unt tot la foc moderat şi se rumeneşte aici ceapa verde cam două minute, apoi se adaugă două linguri din oţetul balsamic şi se lasă la foc mic până ce se evaporă tot oţetul, adică circa un minut şi mai bine. Se adaugă supa concentrată de pasăre, smochinele tăiate în patru şi smântâna şi se lasă la foc mic până ce se înjumătăţeşte sosul, adică circa patru minute. Se pune în tigaie şi ultima lingură cu oţet balsamic şi se mai lasă la foc mic până ce se îngroașă sosul din tigaie, cam încă două minute. Se condimentează sosul cu sare şi piper după gust, se scot feliile de muşchi din cuptor şi se pun în platoul de servit, după care se toarnă sosul pe deasupra lor şi se ornează cu pătrunjel verde.

Salată de arugula cu coacăze și parmezan

594 26 4Ingrediente: 4 căni cu frunze de arugula tinere, 1 cană cu roşii-cireşe, înjumătăţite, 2 linguri cu ulei de măsline extra, 1 lingură cu oţet din vin roşu, 1/4 cană cu parmezan ras, 1/4 cană cu coacăze roşii, 1/4 cană cu alune prăjite, 1 fruct de avocado descojit, fără sâmbure, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: se combină toate ingredientele într-un bol pentru salată mai larg, mai puţin avocado. Se amestecă bine şi se lasă deoparte pentru 15-20 de minute, pentru ca sosul de vinegretă să pătrundă toate ingredientele. Se serveşte apoi pe platouri, ornându-se pe deasupra cu câte o felie generoasă de avocado.