Main menu

header

590 26 1de Adrian Barna

Checul reprezintă unul dintre cele mai simple şi gustoase deserturi pregătite de zeci de ani în gospodăriile româneşti. De chec se leagă cele mai multe dintre amintirile aniversărilor, onomasticilor şi sărbătorilor autohtone. Cine nu rememorează cu plăcere mesele îmbelşugate în jurul cărora se adunau, cu diverse ocazii, familia şi prietenii apropiaţi, ce se încheiau adesea cu platouri pe care stăteau, frumos aşezate, felii de chec cu rahat, cacao sau cu diverse fructe? Iată câteva reţete care să vă inspire pentru următoarea ocazie în care vă doriţi să pregătiţi un desert… cu nostalgie.

Chec alb-negru

Ingrediente: 1 pahar (de apă) cu zahăr pudră, 3 ouă, 1 pahar cu caimac sau 1/2 pahar cu lapte şi 1/2 pahar cu ulei, 250 g făină, 1 vârf de cuţit cu bicarbonat, coaja rasă de la 1 lămâie, 1 pachet cu zahăr vanilat, 1 lingură plină cu cacao, unt pentru uns forma de chec.

Mod de preparare: se bat ouăle cu zahărul până se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă caimacul în care s-a desfăcut bicarbonatul, uleiul, mirodeniile şi la sfârşit făina. Se toarnă 3/4 din compoziţie într-o formă de chec unsă cu unt şi presărată cu făină. Restul de aluat se colorează cu cacao şi se pune peste aluatul din formă, apăsând cu lingura adânc din loc în loc pentru a amesteca uşor cele două culori. Se coace în cuptor, la foc potrivit, primele 30 de minute, după care se continuă coacerea la foc mic încă 30 de minute. Dacă se rumeneşte deasupra prea repede se acoperă cu hârtie albă. Se răstoarnă cu grijă şi, în timp ce se răceşte, se întoarce de pe o parte pe alta. Se pudrează cu zahăr vanilat. Se taie felii subţiri după una-două ore.

Chec din albuşuri

Ingrediente: 7 albuşuri, 7 linguri cu zahăr pudră, 7 linguri rase cu făină, 1 şi 1/4 pahar cu nuci (tăiate în lung), 1 pachet cu zahăr vanilat, unt pentru uns forma de chec.

Mod de preparare: albuşurile se bat spumă. Se pune zahărul şi se bat din nou până când se întăreşte spuma, după care se adaugă vanilia, nucile şi făina. Se pune într-o formă de chec unsă cu unt şi tapetată cu făină, se coace la foc potrivit 30-35 de minute.

Chec cu lămâie

Ingrediente: 6 ouă, 300 g zahăr, 150 g unt, 150 g făină, 1 vârf de cuţit cu bicarbonat, coajă rasă de lămâie, unt pentru uns forma de chec.

Mod de preparare: se freacă zahărul cu untul şi gălbenuşurile până se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă coaja de lămâie, bicarbonatul stins cu câteva picături de zeamă de lămâie, făina, iar, la sfârşit, albuşurile bătute spumă. Se coace într-o formă de chec unsă cu unt şi presărată cu făină, la foc potrivit, 30-35 de minute.

Chec cu ciocolată

590 26 2Ingrediente: 8 ouă, 250 g zahăr pudră, 4 linguri pline cu făină, 120 g nuci (tăiate cu cuţitul), 60 g ciocolată topită pe aburi, 1 pachet cu zahăr vanilat, unt pentru uns forma de chec.

Mod de preparare: gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul şi cu ciocolata călduţă până când se îngroaşă compoziţia. Se adaugă făina, vanilia, nucile şi se amestecă uşor. La sfârşit se încorporează albuşurile bătute spumă. Compoziţia se pune într-o formă de chec unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se coace în cuptor, la foc potrivit, 30-35 de minute. Se pudrează cu zahăr.

Chec fin

Ingrediente: 4 ouă, 250 g zahăr, 250 g unt, 350 g făină, 250 g rahat divers colorat, 1 pachet cu zahăr vanilat, unt pentru uns forma de chec.

Mod de preparare: se bat ouăle întregi cu zahărul până se obţine o spumă tare. Se adaugă vanilia şi untul (ţinut 30 de minute la temperatura camerei) şi se bate totul în continuare, până când compoziţia devine din nou spumoasă. Se presară apoi făina, bătând energic cu telul. La sfârşit se pun bucăţile de rahat tăiate în patru şi date prin făină pentru a nu se lăsa în timpul coptului. Compoziţia se pune într-o formă de chec tapetată cu hârtie albă unsă cu unt. Se coace în cuptor, la foc iute, timp de 15-20 de minute, apoi potrivit, şi spre sfârşit mic, aproximativ o oră. Dacă este necesar, în timpul coptului se pune deasupra o hârtie albă ca să nu se rumenească prea repede. Acest chec este foarte gustos şi se poate păstra una-două săptămâni.

Chec cu nuci şi stafide

Ingrediente: 4 ouă, 180 g zahăr pudră, 200 g nuci măcinate, 125 g făină, 1 pahar cu nuci (sferturi), 100 g stafide, 6 bucăţi de rahat colorat, 1 pachet cu zahăr vanilat, unt pentru uns forma de chec.

Mod de preparare: se bat ouăle cu zahărul până se îngroaşă compoziţia. Se adaugă nucile măcinate şi vanilia, apoi treptat făina, iar, la sfârşit, stafidele, rahatul tăiat felii şi nucile. Se pune compoziţia într-o formă de chec tapetată cu hârtie albă şi unsă cu unt şi se coace la cuptor, la foc mic, circa o oră. A doua zi se taie felii subţiri.

Chec cu fructe

Ingrediente: 200 g unt, 3 ouă, 100 g zahăr, 200 g făină, 1 linguriţă cu amoniac, 200 g stafide, 50 g curmale, 50 g smochine, 50 g migdale sau nuci, 100 g fructe zaharisite, 1 pahar cu rom, 1 linguriţă rasă cu scorţişoară, 2 cuişoare pisate mărunt, 1-2 linguriţe cu lapte.

Mod de preparare: toate fructele se taie mărunt şi se lasă peste noapte în rom să se macereze. Untul împreună cu gălbenuşurile şi zahărul se bat cu telul până se obţine o compoziţie spumoasă. Se adaugă amoniacul dizolvat în una-două linguriţe cu lapte, mirodeniile şi fructele. La sfârşit se încorporează făina şi albuşurile spumă. Se coace într-o formă de chec tapetată cu hârtie albă şi unsă cu unt, la foc potrivit, timp de 25-30 de minute, apoi la foc mic, circa o oră. După ce se răceşte, se înveleşte în pergament şi se ţine la rece. Se taie felii şi se consumă abia după o săptămână.

Chec cu smântână

Ingrediente: 400 g zahăr pudră, 6 ouă, 100 g unt, 325 g făină, 200 g smântână, 1 pachet cu praf de copt, 1 vârf de cuţit cu bicarbonat, coajă de lămâie, 1 pachet cu zahăr vanilat, unt pentru uns forma de chec.

Mod de preparare: se freacă spumă untul cu zahărul. Se pun pe rând gălbenuşurile, amestecând bine după fiecare, şi făina, care a fost amestecată cu praful de copt şi cernută de două-trei ori. Se adaugă apoi bicarbonatul amestecat cu smântâna, aromele şi la sfârşit se încorporează uşor albuşurile bătute spumă. Se toarnă compoziţia în forma unsă cu unt şi presărată cu făină. Se coace în cuptor, la foc potrivit, aproximativ 40 de minute şi 10-15 minute la foc mic.

Chec economic

Ingrediente: 1 ou, 1 pahar (de apă) cu zahăr tos, 1 pahar cu smântână, 2 pahare cu făină, 1 pachet cu praf de copt, 1 pachet cu zahăr vanilat, rahat, nuci, unt pentru uns forma de chec.

Mod de preparare: se bat cu telul oul, zahărul şi smântâna. Se adaugă făina cernută cu praful de copt şi vanilia. La sfârşit se încorporează rahat divers colorat şi nuci tăiate fâşii subţiri (cantităţile sunt după apreciere). Se toarnă aluatul într-o formă de chec unsă cu unt şi presărată cu făină. Se coace în cuptor, la foc potrivit, 50-60 de minute. Înainte de a se răci, se pudrează cu zahăr vanilat.

Chec cu glazură

Ingrediente aluat: 150 g unt, 300 g zahăr pudră, 8 albuşuri, 200 g făină, coaja rasă şi zeama de la 1 lămâie, zahăr vanilat pentru pudrat. Glazura: 2 linguri pline cu zahăr, 2 linguri cu lapte, 1 lingură cu cacao, 20 g unt.

Mod de preparare: se freacă untul cu zahărul, zeama şi coaja de lămâie până când se obţine o compoziţie spumoasă şi uşoară, în care se încorporează jumătate din albuşurile bătute spumă. Se adaugă făina şi, la sfârşit, restul de albuşuri. Se toarnă compoziţia într-o formă de chec tapetată cu hârtie. Se coace la foc potrivit aproximativ 30 de minute, apoi la foc mic, încă 30 de minute. În timp ce se coace checul, se acoperă forma cu hârtie ca să nu se rumenească prea tare. Se pudrează cu zahăr vanilat sau, după ce se răceşte, se îmbracă în glazură. Pentru glazură se amestecă ingredientele şi se fierb la foc mic până se îngroaşă tare compoziţia. Se toarnă imediat peste chec şi se întinde repede cu cuţitul.

PONT. Vă daţi seama când checul s-a copt bine dacă îl înţepaţi până jos cu o scobitoare sau cu o andrea, iar când o scoateţi nu are aluat prins de ea.