Main menu

header

582 26 1de Carmen Ciripoiu

Umplute cu gemuri sau ciocolată, cu brânză sau carne, pufoasele clătite sunt nelipsite de pe masa celor care le apreciază gustul inconfundabil. Populare încă din vremea Greciei Antice, prima rețetă despre aceste minunății a fost descoperită în secolul al XV-lea, de când datează și cea mai veche rețetă din lume.

De prin lume adunate...

În majoritatea țărilor, pentru prepararea clătitelor este folosită făină de grâu, dar Polonia și Germania sunt renumite pentru că făuresc clătite gustoase din... cartofi. Ca să fie mai pufoase însă, atât egiptenii, cât și canadienii sau americanii aruncă în compoziție drojdie sau praf de copt. Francezii însă au dezvoltat un adevărat cult al clătitelor, aici existând restaurante specializate, unde se prepară delicatese cu cele mai sofisticate umpluturi. Și dacă în Canada și SUA clătitele sunt servite la micul dejun, pentru olandezi, acestea sunt foarte populare la cină. În ceea ce-i privește pe români, aceștia sunt atât de îndrăgostiți de clătite, că le-au făcut și un festival anual, cel de la Moneasa din județul Arad, unde bucătarii se întrec pe sine în prepararea celor mai gustoase clătite cu diverse umpluturi. Cu carne, legume, dulcețuri? Greu de ales, nu-i așa?

Clătite cu pui

Ingrediente: 2 ouă, făină cât cuprinde, apă, 1 praf de sare. Pentru umplutură: 50 g piept de pui tăiat julien, 50 g ciuperci tăiate julien, 30 g porumb fiert, 20 g ardei gras roșu, 50 g smântână dulce, 50 g cașcaval ras.

Mod de preparare: se bat ouăle cu puțină sare până devin spumă, se adaugă făină albă puțin câte puțin, până se îngroașă compoziția, apoi se toarnă apă până ce preparatul devine vâscos. Pentru umplutură: se amestecă pieptul de pui, ciupercile, porumbul și ardeiul gras roșu. Cu această compoziție se umple clătita. Deasupra se presară cașcavalul ras și smântâna. Clătita se pune într-o tăviță și se introduce în cuptorul încins. Se lasă pentru cinci minute, apoi se scoate și se servește fierbinte, alături de un pahar cu vin alb.

Clătite cu spanac

582 26 2Ingrediente: 4 ouă, sare, piper, 150 g făină, praf de copt, 200 g spanac, usturoi, 75 g smântână fermentată, 75 g brânză, 1 cană cu lapte.

Mod de preparare: se amestecă ouăle cu sare, piper, făina, praful de copt și laptele și se coc clătite mai groase. Spanacul se spală foarte bine, se opărește și se toacă foarte mărunt, apoi se lasă la scurs, după care se amestecă bine cu usturoiul pisat, smântâna fermentată, brânza rasă, sare și piper. Se pune această umplutură pe clătite și se rulează. Se servesc imediat.

Clătite cu dovlecei

582 26 3Ingrediente: 2 ouă, 1 cană cu apă minerală (bere sau lapte), 1 dovlecel potrivit, 2-3 linguri cu ulei, mărar, pătrunjel, sare, piper, 1 cană cu făină, cașcaval ras (2 linguri pentru fiecare clătită).

Mod de preparare: dovlecelul se curăță de coajă, se rade, se presară cu sare și se scurge foarte bine de zeamă. Se bat bine ouăle cu sare și un praf de piper, se adaugă apa minerală, uleiul și făina, amestecând bine ca să se uniformizeze compoziția. La final se adaugă dovlecelul și verdeața tocată mărunt. Se pune compoziția la frigider pentru o jumătate de oră. Se prăjesc clătitele pe ambele părți până se rumenesc. Când sunt fierbinți se umplu cu cașcaval ras și se împăturesc în patru.

Clătite cu ciuperci la cuptor

Ingrediente: 2 ouă, 200 g făină, 2 linguri cu unt, 1 vârf de linguriță cu sare, 1 linguriță rasă cu bicarbonat, 300 ml lapte, ulei pentru uns tigaia. Pentru umplutură: 500 g ciuperci, 50 g ceapă, 200 ml smântână, 50 g parmezan sau cașcaval ras, 1 legătură de mărar sau pătrunjel, ulei pentru călit, piper, sare.

Mod de preparare: se amestecă gălbenușurile cu untul, sarea și bicarbonatul dizolvat în puțină apă. Separat se bat albușurile, apoi se amestecă bine cu gălbenușurile. La final se adaugă alternativ făina și laptele, până când se formează un aluat destul de gros. Se încinge o tigaie neadezivă și se unge cu puțin ulei. Se toarnă un polonic din compoziție și se înclină tigaia, pentru ca aceasta să se întindă uniform. Se prăjește clătita timp de un minut. Separat se călește ceapa tăiată mărunt în ulei, adăugând apoi ciupercile bine spălate și tăiate felii, 1/2 liguriță cu sare, un vârf de cuțit cu piper. Se călesc acoperite, până când scade apa ce o lasă ciupercile și se înmoaie, apoi se adaugă mărarul și smântâna, amestecând bine. Clătitele se umplu cu această compoziție, se împachetează și se așază într-un vas termorezistent, uns cu unt, apoi se presară cașcaval. Vasul se introduce în cuptor cu zece minute înainte de servirea clătitelor.

Pancakes

Ingrediente: 500 g făină, 2 pliculețe cu praf de copt, 3 ouă, 500 ml lapte, 5 linguri cu unt, 1 praf de sare, 5 linguri cu zahăr, 2 pliculețe cu zahăr vanilat, ulei pentru uns tigaia.

Mod de preparare: într-un vas se mixează ouăle cu zahărul vanilat timp de câteva minute. Treptat se adaugă untul și sarea. Într-un alt vas se pune făina, și cu mâinile se face un mic orificiu unde se adaugă praful de copt, apoi se astupă. La final se amestecă ingredientele din cele două vase, se pune esență de rom și de vanilie și se mixează din nou compoziția. Se obține astfel un aluat moale și mai gros decât cel pentru clătitele normale. Se pune tigaia la încins cu puțin ulei, și cu un polonic se toarnă compoziția în mijloc. Atenție! Tigaia nu se agită, compoziția se extinde singură. Se servesc cu diferite topping-uri.

Tort de clătite cu portocale

582 26 5Ingrediente: 5 foi de clătite, 450 ml frișcă lichidă, 6 portocale, 175 g caramele, 100 g nucă pentru decor, 1 portocală desfăcută felii.

Mod de preparare: se pun două linguri cu frișcă și caramelele într-o cratiță și se fierb câteva minute până se topesc. Se pune restul de frișcă într-un vas și se bate până se întărește. Se desfac portocalele în felii. Se pune o foaie de clătită pe un platou, se acoperă cu puțină frișcă și cu câteva felii de portocale. Se repetă operația cu următoarele straturi, până se consumă toate foile. Se așază nucile și ultimele felii de portocală și se toarnă deasupra sosul de caramel.