Main menu

header

576 26 1de Dana Purgaru

Varietatea ne condimentează viața. Pe acest adevăr se bazează și bucătăria tip fusion (numită internațional fusion cuisine) din ce în ce mai apreciată în lumea întreagă, în special de gospodinele și de bucătarii avangardiști, care adoră să experimenteze constant, dar și de curioșii mai conservatori care vor să încerce un teritoriu nou. Un lucru e cert însă: rețetele fusion fie plac, fie nu. Cale de mijloc nu există, lucru subliniat de disidenții acestui gen care îl numesc „confusion cuisine”. Și tocmai acest lucru face și mai interesant acest experiment.

De la combinații haotice la alchimia gustului

Mâncarea tip fusion, ce s-a născut în anii ’70 în orașele cosmopolite, ca răspuns la diversitatea culturală și la foamea de nou, se poate defini cel mai simplu prin îmbinarea elementelor specifice a două bucătării din țări și culturi diferite, chiar de pe continente diferite, folosind ingrediente, condimente și chiar tehnici culinare și ustensile specifice fiecăreia dintre ele. La prima vedere, pare un melanj haotic, însă tocmai în aceasta constă iscusința chefului care, precum un alchimist, se avântă pe astfel de meleaguri gastronomice ce pot fi asemuite unor nisipuri mișcătoare, cu unicul țel de a obține rețete originale, compuse din elemente diametral opuse, care însă sfârșesc prin a se atrage în farfurie.

Piept de pui cu tequilla și ghimbir

Ingrediente: 2 piepturi de pui dezosate, 1/2 cană cu ulei de măsline, 2 lingurițe cu usturoi tocat, 2 linguri cu tequilla, 2 linguri cu suc de lime, 1,5 lingurițe cu sos iute, 1 linguriță cu sos Worcestershire, 1 linguriță cu ghimbir ras, 1 linguriță cu boia iute, 1 linguriță cu sare, 1/2 cană cu smântână.

Mod de preparare: carnea se împarte în patru bucăți, se bate ca pentru șnițele și se marinează în amestecul de ulei, tequilla, suc de lime, cele două sosuri, usturoi, ghimbir, boia şi sare. Carnea se frige pe fiecare parte. Marinata se dă în clocot câteva minute, se ia de pe foc și se amestecă imediat smântâna și se servește peste carne.

Frigărui cu carne, nuci macadamia și curry

Ingrediente: 16 fâșii de piept de pui sau mușchi de porc ori miel, 100 g curry, 200 ml apă, 100 g nuci macadamia, 200 g salată tocată fin, 50 ml sos mirin (vin dulce japonez, preparat din orez), 2 linguri cu pastă wasabi, 1 lingură cu ulei de susan, 2 linguri cu sos de soia, 1/2 cană cu maioneză.

Mod de preparare: se înfige câte un băț de frigărui în fâșiile de carne, pe toată lungimea lor. Se combină curry cu apa într-o tigaie și se dă în clocot, amestecând continuu. Se adaugă 3/4 din nucile mărunțite, apoi se toarnă câte o lingură cu amestec pe frigărui, care se pun apoi într-o tavă și se introduc în cuptorul preîncălzit, timp de 15 minute. Salata se pune în farfurii, se toarnă sosul mirin, uleiul de susan și sosul de soia, apoi se așază deasupra frigăruile și se presară restul de nuci mărunțite. Se combină restul de sos curry cu pasta wasabi și maioneza și se pun într-un bol mic, în care se vor înmuia frigăruile la servire.

Chiftele de pui cu orez

Ingrediente: 400 g carne de pui tocată, 2 căni cu orez cu bob lung fiert, 1 lingură cu ghimbir murat tocat, 1 lingură cu usturoi tocat, 1/4 frunze de coriandru tocate, 6 foi de sushi, 1 cană cu mălai grișat, 2 ouă bătute cu 1/4 cană cu apă, 200 g pesmet, ulei pentru prăjit, maioneză.

Mod de preparare: carnea se combină cu orezul fiert, o parte din ghimbir, usturoiul și coriandrul, se formează chifteluțe rotunde și se lasă în frigider. Foile de sushi se taie în patru, se udă cu apă și se împăturește fiecare chiftea. Se trec apoi prin mălai, se cufundă în oul bătut, se dau prin pesmet și se prăjesc în ulei fierbinte. Se servesc cu maioneză și ghimbir murat.

Piure masala

Ingrediente: 1 cană cu piure de cartofi, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 lingură cu unt, 1 ceapă medie mărunțită, 1/4 lingură cu asafoetida (condiment indian, denumit și ferula), 1/2 lingură cu semințe de muștar, 1/2 lingură cu semințe de chimen, 1 linguriță de curry, 1 ardei iute mărunțit, sare după gust.

Mod de preparare: se încinge uleiul într-o tigaie și se adaugă pe rând untul, asafoetida, semințele de muștar, apoi semințele de chimen, curry, ceapa și se sotează. La final se adaugă piureul și se oprește focul. Se combină cu ardeiul iute, sarea și se amestecă bine. Se servește ca şi garnitură.

Plăcintă cu pui și curry

Ingrediente pentru blat: 2 căni cu făină, 1/2 lingură cu zahăr, 2-3 prafuri de sare, 170 g unt rece, 1/3 apă rece. Pentru pui: 700 g pui dezosat tăiat cuburi, 1/2 ceapă medie, 4 căței de usturoi, 3 cartofi mărunțiți, 3 morcovi mărunțiți, 1/2 cană cu mazăre, 1 roșie tocată, 2 linguri cu curry, 1 lingură cu boia iute, 1/2 lingură cu zahăr, sare după gust.

Mod de preparare: ceapa și usturoiul se călesc și se pun pe rând roșia, curry, boia, cartofii, morcovii și carnea. După ce aceasta din urmă s-a înmuiat se pun pe rând mazărea, zahărul și sarea, se amestecă și se oprește focul. Pentru aluat, se combină sarea, zahărul și făina, se adaugă untul, se amestecă, se pune apa câte puțin în timp ce se frământă și se formează o cocă de pâine. Se lasă la frigider o oră. Se împarte în două și se întinde în două foi rotunde de dimensiunea tăvii de plăcintă. Una se pune în tava rotundă și se introduce în cuptor până se rumenește ușor. Apoi se toarnă compoziția de carne, se acoperă cu a doua foaie, se găurește ca să iasă aburul, și plăcinta se introduce în cuptor până se rumenește.

Unii experți în gastronomie susțin că, de fapt, bucătăria fusion ar fi apărut în Antichitate, odată cu migrarea popoarelor

Somon cu ciuperci

Ingrediente: 400 g file de somon tăiat cubulețe, 1/2 lingură cu sare, 1 lingură cu pătrunjel tocat fin, 1 lingură cu făină, 1/4 linguriță cu turmeric pudră, 1 ceapă tocată, 1 cățel de usturoi tocat, 2 linguri cu unt, 2 foi de dafin, 100 g ciuperci proaspete tăiate în două, 5 frunze de maghiran, 250 ml concentrat de pui, 3 linguri cu sos de soia dulce, 50 ml smântână, 3 linguri cu zeamă de lămâie.

Mod de preparare: somonul se freacă bine cu sare, o lingură cu zeamă de lămâie, turmeric și pătrunjel. Se trece prin făină și se prăjește. Ceapa se călește în unt cu usturoiul și frunzele de dafin. Se adaugă ciupercile și se amestecă. Se pun apoi concentratul de pui și smântâna și se dau în clocot. Se adaugă sosul de soia și se lasă pe foc până ce sosul se îngroașă. Se pun zeama de lămâie rămasă și frunzele de maghiran. La final, se adaugă somonul, se pune capacul și se mai gătește un minut.