Main menu

header

570 26 1de Andreea Radu

Postul Paștelui, ce a început în acest an la 14 martie și durează până la 30 aprilie, este un bun prilej de a avea o atitudine diferită față de cea din restul anului. Pe lângă rugăciune și fapte bune, e recomandat și un regim alimentar diferit. Se știe deja că mâncarea în mănăstiri este delicioasă, motiv pentru care vă oferim câteva rețete ce pot fi gătite cu ușurință pentru a avea un post ușor și gustos. Mai mult decât atât, potrivit fețelor bisericești, se pare că, deși ingredientele par de multe ori aceleași, trebuie știut că rugăciunea face mâncarea mai gustoasă, starea spirituală a celui care gătește fiind foarte importantă.

Mănăstirea Christiana

Mâncare de castraveți murați cu măsline

Ingrediente: 8-10 castraveți murați, 2-3 cepe, 100 g măsline, 2 linguri cu făină, 3-4 linguri cu bulion, 2 lingurițe cu zahăr, ulei, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: castraveții se taie cubulețe și se pun la fiert. Ceapa se curăță, se taie peștișori și se călește bine în ulei. Se adaugă făina, care se amestecă împreună cu bulionul şi cu puțină apă, și se lasă să fiarbă. Se adaugă măslinele desărate, zahărul, piperul și castraveții fierți. Se mai fierb 10-15 minute. La sfârșit se presară pătrunjelul tocat mărunt şi se sărează dacă mai este nevoie.

Mănăstirea Sfânta Treime

Urzici cu hrean

570 26 2Ingrediente: 1 kg urzici, 1 ceapă, 1 păstârnac, 1 morcov, 1 lingură cu mălai, ulei, 5 căței de usturoi, 2 linguri cu miez de nucă măcinată, 1 linguriță cu hrean ras, sare.

Mod de preparare: urzicile se spală în mai multe ape. Ceapa, morcovul, păstârnacul se curăță, se dau prin răzătoare și se pun la fiert împreună cu urzicile. După ce urzicile și legumele au fiert, se scurg, se toacă și se freacă bine cu mălaiul până se formează o ciulama. Se adaugă usturoiul, hreanul, se potrivesc de sare și se amestecă foarte bine. Această compoziție se pune într-o tavă unsă cu ulei, se adaugă o ceșcuţă cu apa în care au fiert și se dau la cuptor până scad. Se servesc cu mămăligă. Pot fi adăugate în compoziție și două linguri cu nucă pisată. Aceeași rețetă, dar fără nucă, se poate face și din mazăre sau din fasole.

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului

Iahnie de ciuperci

Ingrediente: 1/2 kg ciuperci, 3 cepe, 3 linguri cu ulei, 1 lingură cu făină, boia de ardei, 1 ceșcuţă cu vin, verdeață, sare, piper.

Mod de preparare: ceapa tăiată mărunt se călește în ulei. Când începe să se rumenească se adaugă ciupercile tăiate bucăți mici. Se înăbușă până scade apa lăsată de ciuperci. Făina se amestecă bine cu apă rece și se adaugă peste ciuperci împreună cu vinul. Se amestecă și se lasă la fiert 15 minute. Dacă mai este nevoie se mai poate adăuga apă. În timpul fierberii se pune boiaua, se potrivește de sare și de piper. La servire se presară verdeață tăiată mărunt.

Mănăstirea Măgura Ocnei

Prăjitură cu morcov

Ingrediente: 4 căni cu făină, 6 căni cu morcovi raşi, 3 căni cu zahăr, 1 pachet de margarină, 1 borcan cu gem, 2 linguri cu bicarbonat sau amoniac.

Mod de preparare: se rad morcovii pe răzătoarea mică, se freacă apoi cu zahărul și se pun la călit. După ce a scăzut zeama, se adaugă margarina și se răcește. Se pun făina, bicarbonatul, se amestecă bine și se împarte aluatul în două. O jumătate din aluat se întinde în tavă, se unge cu gem, apoi se acoperă cu cea de-a doua jumătate de aluat. Se dă la cuptor.

Mănăstirea Ghighiu

Prăjitură de foi cu suc de roșii

570 26 3Ingrediente pentru foi: 11 linguri cu ulei, 11 linguri cu zahăr, 11 linguri cu suc de roșii sau bulion diluat cu apă, 1/2 linguriță cu bicarbonat, făină. Pentru cremă: 1 pachet de margarină, 1 pachet de cremă pentru prăjituri, 1 cană cu zahăr, 250 ml apă, 1 pliculeţ cu praf de lămâie, nucă de cocos.

Mod de preparare: se amestecă uleiul cu zahărul, sucul de roşii, bicarbonatul şi făină până se formează o cocă din care se întind trei sau patru foi. Acestea se coc pe fundul tăvii la foc redus. Pentru cremă se amestecă ingredientele într-o crăticioară la foc mic, după care se dă la răcit şi se ung foile. Deasupra se ornează cu o glazură obţinută din 2-3 linguri cu margarină, 2 linguri cu zahăr, 1 lingură cu apă, 1 esenţă de vanilie, peste care se presară nucă de cocos.

Mănăstirea Agapia

Sarmale cu orez și stafide

Ingrediente: foi de varză murată, 6 linguri cu ulei, 1 lingură cu bulion, 4-5 cepe, 1 ceșcuţă cu orez, 1-2 legături de pătrunjel, 1-2 legături de mărar, 200 g stafide, sare, piper.

Mod de preparare: se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt. Se pun uleiul și una-două linguri cu apă într-o cratiță și se lasă să se încingă. Apoi se adaugă ceapa tăiată și se lasă până se înmoaie, apoi se pune și orezul. Se mai completează cu apă și se lasă totul să fiarbă înăbușit. Când orezul este fiert, se adaugă verdeața, stafidele, sarea, piperul după gust și se amestecă bine. Apoi se umplu foile de varză cu acest preparat și se formează sarmale. Indicat este să fie mai mari. După ce acestea sunt gata, se pune ulei într-o cratiță, se așază un strat de varză tocată, apoi se pun sarmalele una lângă alta, în straturi. Se acoperă cu varză tocată, se adaugă bulion diluat cu apă cât să le acopere și se dau la cuptor aproximativ o oră, până se rumenesc.